Elämäntyyli Mieli Motivaatio ravitsemus ruoka Superfoodit Treeni

Cocovin luennolla – Pää blederissä

Cocovi_minifitness_healthyfood 015

Olimme viime viikolla kuuntelemassa Cocovin luentoa ruoasta ja hieman myös treenistä. Saimme ison tietopaketin vähän kaikesta, sekä myös useita erilaisia näkökantoja ja vahvoja mielipiteitä. Puhujina olivat Sami Sundvik, sekä Jaakko Halmetoja. Sami tunnetaan hyvin suorasukaisesta blogistaan, joka aiheuttaa välillä hyvinkin eriäviä mielipiteitä ihmisten keskuudessa. Samilla on vahva näkemys ja hän uskoo tähän täysin – Turha mennä fiilistelemään tälle kaverille sitä uutta pehmeämpää rahkaa, sillä hän vastustaa maitotuotteita. Paitsi tietysti lomalla, kun hän saattaa syödä kermajäätelöä. Jaakko oli hieman löysempi maikka, joka antaa yleisölle tilaa. Hän antaa jokaisen poimia niitä juttuja, jotka itse kokee hyväksi tai kiinnostavaksi. Kaikkea ei siis tarvitse omaksua, riittää että pomii edes muutaman hyvän jutun. Jaakko on tutkinut, kokeillut ja testannut itse paljon kaikkea – Hän on kävelevä tietosanakirja mitä ruokaan tulee. Erittäin fiksu mies, jolla on toki myös oma vahva linjauksensa tiettyjen asioiden suhteen. Kuitenkin hänen kokeilunhalunsa kertoo siitä, että hän on avoin tutustumaan uusiin asioihin – Ja tämän jälkeen tekemään omia havaintojaan näistä. On kuitenkin eri asia, annatko yleisölle palapelin osia, vai kokonaisen palapelin. Tiedätte varmaan kumpi on yleisölle helpompi omaksua?

Cocovi_minifitness_healthyfood 017

Osa Samin näkemyksistä vastasi omiani. Kuitenkin muutama vahva mielipide ja väite jäivät hieman kaivelemaan meidän monien mieltä. Maitotuotteet ovat helvetistä, koska ne aiheuttavat kehossa tulehdustiloja ja allergioita – Ymmärrän Samin pointin, mutta yleistäminen lähinnä mietityttää itseäni. Olemmehan kaikki vähän erilaisia. Maitotuotteet erittävät limaa ja onkin sanottu, että maitotuotteilla olisi suora yhteys toistuviin kurkkutulehduksiin – Yhdyn tähän siltä osin, mutta en itse kieltäydy täysin maitotuotteista. Olen kävelevä esimerkki tästä väitteestä, sillä sairastin aikoinaan paljon ylähengitystieifektioita. Huomasin  niiden määrällisesti kuitenkin vähentyvän, kun laskin maitotuotteiden kulutusta. Syön rahkaa ja raejuustoa edelleen, mutta paljon maltillisemmin. Oma ohjeeni olisi pikemminkin sellainen, että kokeilkaa ja huomatkaa mikä toimii teille. Maitohan on alunperin tarkoitettu vastasyntyneiden eläinten ja vauvojen ravinnoksi – Siksi monien keho alkaakin hylkimään maitoa myöhemmällä iällä. Sairastutaan mm. laktoosi-intoleranssiin, näin kävi myös itselleni. Kuitenkin nykyään kun oma ruokavalio on paljon puhtaampi, kehoni ei enää oikuttele. Pystyn tänä pävänä syömään laktoosia sisältäviä maitotuotteita ilman minkäänlaisia vaivoja. Aikaisempi vatsani olisi saanut hepulit!

Cocovi_minifitness_healthyfood 007

Toinen Samin vahva väite ja näkemys, oli viljattomuus – Ei mitään viljaa. Puuro on helvetistä. Se antaa piikin keholle heti aamusta ja sitä rataa. Kyseenalaistan tätä hieman, sillä miksi ihmeessä puuroa suositeltaisiin jatkuvasti joka paikassa? Puurolla on myös kiistattomia terveyshyötyjä ja sehän kuuluu todella monen urheilijan ruokavalioon. Kumpi siis voittaa? Todella mielenkiintoisia juttuja minun mielestäni. Enkä sano, mikä olisi väärin tai oikein – Lähinnä haluan teidänkin pohtivan näitä moniseikkaisia asioita. Mikäli kärsit esimerkiksi vatsavaivoista tai toistuvista tulehdustiloista, kannattaahan kaikkea kokeilla – Ole 4-8 viikkoa ilman maitotuotteita ja viljoja. Eiköhän sen itse huomaa toimiiko tämä sinulle vai ei. Sami suositteli syömään aamiaisella lihaa – Arvaa oksettaako pelkkä ajatus itseäni. Itse näen suurimpana haasteena sen, miten korvata nämä kaikki niin, että balanssi säilyy? Toki se on mahdollista, mutta onko se mieluisaa itselleni?

Cocovi_minifitness_healthyfood 002

Jaakolla oli hyviä pointteja muutaman asian suhteen. Ensinnäkin, mitä on käsitys “ruoka” tänäpäivänä – Hedelmäosastokin ovat ihan silmään pissimistä. Hedelmät eivät ole enää hedelmiä. Tämän luennon jälkeen omat salaatinlehteni tuntuvat täysin mitättömiltä ravintoaineidensa puolesta. Tomaattikaan ei ole sitä mitä se on alunperin ollut. Banaanista on otettu pois sinne alunperin kuuluneet siemenet, joissa piilee varmasti tuplasti kaikkea! Ovathan nämä ihan hyviä, mutta kun ne voisivat olla PALJON parempiakin! Dan kysyi autossa, haluaisinko palata ajassa taaksepäin vai mennä tulevaisuuteen. Halusin ehdottomasti menneisyyteen – Menisin sinne sademetsään nuoleskelemaan niitä lehtiä ja muuta mukavaa. Nykyisistä versioistamme, on poistettu ISO osa kaikista raivintoaineista. Ennen oli lehti, joka syötiin kokonaan. Nyt on se sama lehti, mutta siitä eritellään asioita. Jäljelle jää lähinnä kuori ja muutama hassu ravintohiukkanen. Sitten ostamme näitä  (alkuperäisesti jo kasvissa olleita) poistettuja aineososia mm. apteekista lääkkeenmuodossa – Tämä lääke on eroteltu alkuperäisestä lehdestä pois, jonka jälkeen se myydään meille takaisin. Eikö tämä saa karvat pystyyn? Näin sitä rahaa meistä ongitaan ja kuluttajaa huijataan. Aluksi on ollut koko paketti vain yhdessä jutussa, nyt saamme maksaa parhaimmillaan monista tuotteista saavuttaaksemme edes puolet tästä alkuperäisestä hyödystä. Kyllähän se nyt harmittaa!

Cocovi_minifitness_healthyfood 004

Cocovi_minifitness_healthyfood 005

Useat superfoodit ovat paljon lähempänä oikeaa ravintoa, kuin tavallisessa kaupassa myytävät tuotteet. Tätä vierastetaan vieläkin, sillä se ei ole sitä mihin olemme tottuneet ja uskoneet hyväksi. Eteeni lävähtää diagrammi omenasta – Näen kuinka ravintoaineet ovat pudonneet melkein nollaan alkuperäisestä – Lajikkeillakin on eroja. Kyllä se vähän ketuttaa nyt syödä lounaalla sitä omenaa, kun tietää että voisi syödä paljon parempaakin. Jalostus on viety vähitellen niin äärinmäisyyksiin, että ravintorikasta ruokaa on vaikea löytää. Mustikat ovat edelleen lähellä sydäntäni – Tosin niistäkin on jalostettu surkeampia yksilöitä, kuten pensasmustikoita. Ne eivät tahraa nykypäivän sievistelijöiden söpöjä käsiä, mutta eivät sisällä yhtäpaljon suojaravintoaineitakaan. Myös takapihan nokkoset ovat super tavaraa – Haluan tunkea niitä kaikkeen! 

Kaikenmaailman sienet on siisti juttu! Pakurikääpää ja lakkakääpää ylistettiin – Jos hyviä unia halajaa, kannattaa mennä samoilemaan ja sahailemaan sitä lakkakääpää lähimmästä metsästä. Myös ruusujuuriuute tuli esiin – Se auttaa tutkitusti stressin sietämiseen, masennukseen ja väsymykseen. Sen on todettu parantavan myös yleisesti fyysistä jaksamista – Ruusujuuri on Suomen oma Ginseng! Suomestakin löytyy paljon hyviä ja ravintorikkaita juttuja! Ei siis aina tarvitse tilata niitä gojimarjoja, joita viljellään ja kuljetetaan kaukaa. Mustikat, nokkoset ja erilaiset sienet ovat hyviä esimerkkejä Suomen omasta “aidosta” tarjonnasta.

Cocovi_minifitness_healthyfood 001

Cocovi_minifitness_healthyfood 009

Cocovin omista tuotteista valmistetut herkut olivat aivan älyttömän hyviä!! Kyllä näitä mieluummin maistelee, kuin perinteisiä sokeripommeja. Suosittelen testaamaan kotona, ei se vaikeaa ole! Netti on raakasuklaa reseptejä pullollaan. Ehdoton yllätys ja oma suosikkini oli kuitenkin pakurisalmiakki – Miten sen maku saattoikaan olla niin lähellä salmiakkia. Olen edelleen hölmistynyt ja haluan sitä lisää. Heti. Tiedustellessani tuotteesta, sitä ei valitettavasti oikein mistään vielä saa. Nyyh!

Tässä hieman pohdittavaa meille kaikille! Kiitos Cocovin tiimille avartavasta luennosta. Toivottavasti tämä sai teidän lukijoidenkin mieleen kysymyksiä ja ajatuksia. Itse olin luennon jälkeen ensin hyvin hiljainen, sillä tässä kaikessa oli niin paljon sulateltavaa. Seuraavaksi se muuttuikin älyttömäksi puheryöpyksi ja tuntui siltä, että haluaisin keskustella tästä aiheesta jopa bussipysäkin mummolle. Olen nyt vihdoin hieman rauhoittunut – Aivoni prosessoitua ja lokeroitua tämän kaiken infoähkyn, poimin näistä ne omat juttuni! Ne minun muutamat palapelin palaset.

-E

Cocovi_minifitness_healthyfood 011
Jaakko Halmetojan presentaatiosta napattu pointti!