arki Bikini Fitness dieetti elämäntapa Fitness hyvinvointi kisakausi Kuulumisia Laihtuminen Makeanhimo Mieli Motivaatio Muodonmuutos Palautuminen parisuhde ruoka Ruokavalio terveellisyys Terveys Treeni

Dieetiltä paluun vaikeus

Minifitness_kisadieetiltä paluuJos kisadieetti oli ajoittain rankkaa, niin pohjanoteeraus on kuitenkin saavutettu näin kisojen jälkeen. Tilanne on aivan sama kuin elämäntapamuutoksen tehneillä, jotka ovat pudottaneet kiloja tarkkaa dieettiä noudattamalla. Tavoite on meitä yhdistävä tekijä. Mutta mitä sitten kun se tavoite on saavutettu? Paluu vanhoihin kiloihin ja tapoihin saattaa tapahtua lähes huomaamatta. Pahimmassa tapauksessa mennään lähtötilanteesta reippaasti jopa yli! Onko oravanpyörässä juokseminen ainut vaihtoehto? Joutuuko muutoin luopumaan elämän iloista ja sosiaalisesta elämästä?

Kisojen jälkeen vaaditaan itsekuria ja itsensä motivoimista. Ei tämä ihan sellaista aikaa ole ollut jollaiseksi sen päässäni mietin ja suunnittelin. Tämä on suoraansanottuna ihan pyllystä! Dieettiä oli paljon helpompo noudattaa kun mielessä oli selkeä tavoite. Nyt kisojen jälkeen pitäisi asettaa jonkinlainen uusi tavoite, jotta homma ei menisi plörinäksi. Plörinäksi = 15 kiloa läskiä karkeasti ilmaistuna. On turha kuitenkaan pelkästään takertua kilomääriin, vaan painottaisinkin sitä mikä on terveellistä ja mikä ei. Aineenvaihdunnan sotkeminen on väistämätöntä, jos tekee mitä sattuu. Jos siis syö mitä sattuu tekemään mieli. Mieliteot jylläävät kovempana kuin koskaan.

Väittäisinkin, että tietynlaiset välitavoitteet olisi hyvä olla painonhallinnassa myös sen dieetin jälkeenkin. Myös paluu tavalliseen pitäisi tehdä asteittain, suunnitellusti. Painonpudottajille se voi olla täysin uutta. Myös minulle tämä on täysin uutta. Reverse dieetti on ainut tapa tehdä homma oikein. Ruokaa on lisättävä vähitellen aikaisempaan ruokavaliorunkoon maltilla. Minifitness_lounas

Itsensä uudelleen motivoiminen on lopulta mahdollista, kunhan ymmärtää faktat ja kehon toiminnan realiteetit. Miksi tehdä valtavaa työtä ja sen jälkeen vetäistä kaikki vessanpöntöstä alas hetken mielihyvän vuoksi? Miksi tekisit sellaista itsellesi ja hyvinvoinnillesi? Se aiheuttaa ainoastaan pahaa oloa. Hetken mielihalut tuovat tässä vaiheessa mukanaan enemmän huonoa kuin hyvää.

Toisena vaihtoehtona on tie, jonka alkutaival on kivikkoinen. Mutta kivikon jälkeen edessä on kirkas, tyyni meri! Eikö kannattaisi hetken aikaa kulkea tuota kivikkoa pitkin ja välttää näin mielipaha ja ahdistunut, huonovointinen keho? Minusta kyllä. Kilojen kerääminen ei ole ainut vaihtoehto, vaan mahdollisuus normaalipainossa pysymiseen on mahdollista. Se vaatii enemmän motivaatiota ja halua kuin mikään dieetti. 

Ruokavaliosta on saatu taas kiinni kaikesta huolimatta. Suurin ongelma on ollut tuhoton väsymys, joka usein aiheuttaa vielä enemmän mielitekoja. Kun on antanut mieleltään ja keholtaan kaiken tuohon MM-loppurutistukseen, tulee aika vetämätön olo kun se kaikki on lopulta ohi. Jokainen kisaaja varmasti tietää hyvin tämän olotilan. Tuntuu aika tyhjältä hetken aikaa, mutta sitten on otettava itseään niskasta kiinni. Vapaasyönti on katkaistava ja dieettin palattava. Valinnat on tehtävä itse ja itseään varten. Minifitness_mieliteot_dieetiltä paluu

Mielitekoja on. Nälkä on. Mutta silti pitäisi malttaa päivä kerrallaan ja keskittyä dieetiltä paluuseen. Eväitä saa valmistaa entiseen tapaan. Mutta hei! Tätä samaahan olen tehnyt jo ennen kisadieettiäkin. Terveellinen syöminen ei ole mikään uusi juttu. Tämä on silkkaa mielihalujen ja mielen hallintaa! Helppoa tai ei, tämä on tehtävä. Jokainen viikko tuo helpotusta ja minä aion rämpiä tämän kivikon yli sinne tyynelle merelle. 

Kalenterissa kirjatut illalliset ja juhlat täydentävät jokaista viikkoa. Nyt on kuitenkin laitettava asiat tärkeysjärjestykseen ja maltettava vielä hetki kehon palautumisen kanssa. Juhlia tulee ja menee, mutta tätä hetkeä ei saa takaisin. Mikäli haluan rakentaa hyvän pohjan terveydelleni ja optimaaliselle kehittymiselle, on näitä valintoja tehtävä NYT. Homma ja ruokavalio helpottuu päivä päivältä! Treenit jatkuvat muutoin normaalisti, mutta aerobisten määrää on pudotettu hieman. 

Vaikeinta tämän jälkeen onkin enää se kuinka läheiset ottavat tämän vastaan. Kovin monikaan ei nimittäin osaa odottaa dieetin jatkumista. Vaikka kisat tai dieetti on ohi, ei suusta voi mättää alas mitä vain. Kaupasta kannetaan edelleen samaa tavaraa. Tämä on hyvä käydä läpi läheisten kanssa, jotta tämä palautumisjakso on kaikille helpompaa. Ymmärrystä ja tukea tarvitaan <3 On hyvä muistaa, että tämäkin aika on vain hetkellistä.

-E