Elämäntyyli Makeanhimo Mieli Motivaatio ruoka terveellisyys treenaaminen Treeni Yleinen

Eroon syöpöttelystä

Syomiskierre_minifitness_kuinkapaaseteroon_vinkit

* Toivepostaus

Lukijoiden laittamien viestien perusteella voin todeta, että meillä on ongelma. Sinulla on ongelma ja haluan auttaa sinua siinä, sillä olen ollut tässä samaisessa oravanpyörässä joskus muinoin. Se syöpöttelykierre, joka laukeaa niin kovin helposti ja jatkaa pyörimistään joskus hyvinkin pitkään.

Tulet sairaaksi ja ajattelet että muutamien viikkojen hyvä treenitahti ja terveelliset ruokailut ovat menneet hukkaan – annetaan siis mennä kunnolla ja mätetään sängyn pohjalla kaikkea sellaista, mikä ei todellakaan auta sinua paranemaan. Karkit ja suklaat eivät aja niitä pöpöjä pois, vaan ravintoaineet. Erityisesti sairaana tulisi ruoan laatuun ja monipuolisuuteen panostaa, ei päinvastoin.

Sama ilmiö tapahtuu usein silloin, kun saamme urheiluvamman – unohdetaan kaikki hyvä ja kieritään itsesäälissä kotona. Kiukuttaa ja ahdistaa. Uskoisitko että puhtaasti ja terveellisesi syömällä olosi helpottuisi jopa puolella? Voin lyödä siitä vetoa kanssasi. Usein vammat eivät myöskään rajoita niin paljon, kuin haluamme pääkopassamme uskoa. Olkapää rikki? Mikset ole jo treenamassa pyöreää peppua ja silmiä hiveleviä etureisiä? Työstetäänkö sitä palikkavatsaa ja annetaan olkapään parantua rauhassa? Kyllä kiitos.

Minifitness_kattaus_näemitäsyöt_eroon syömiskierteestä

Yksi seikka on vielä se liikkumattomuus. Kun ei ole liikuttu kiireen vuoksi, niin syödään siihen turhautumiseen. Syödään, koska ei ole muuta tekemistä. Syödään koska ärsyttää. Syödään koska ollaan surullisia. Onko mikään tunneperäinen syöminen tuonut sinulle KOSKAAN oikeaa iloa ja nautintoa? Enpä usko.

Varsinkin me naiset harrastamme tätä tunneperäistä syömistä ja sieltä ne ongelmat usein ruokaan kumpuavatkin. Sen vuoksi se ei usein olekaan päätöksestä ja halusta kiinni, vaan pikemminkin siitä, kuinka toimia ja edetä askel kerrallaan. Yleensä ensimmäisellä kerralla ei onnistuta heittämään tikkaa napakymppiin, vaan vasta monen toiston jälkeen. Yleensä se  osuu siihen odottamatta ja yllättäen. Niin se toimii tässäkin. Tunneperäiset seikat tulee hvyäksyä ja ymmärtää miksi tuohon pisteeseen on ajauduttu. Syy-seuraus periaatteen ymmärtäminen on vasta se lähtöviiva, maaliin on vielä matkaa. Johonkin nämä tunteet täytyy päästä purkamaan ja tätä kohdetta tulisi nyt muuttaa – ruoasta johonkin muuhun järkevämpään.

Minifitness_eroonherkuista_syömiskierre_vinkit

Vinkkejä joilla pääset eroon tunneperäisestä syömisestä:

 • Mieti asiaa pintaa syvemmältä – miksi syöt ja millainen tilanne siihen usein johtaa? Kun tämän tiedostaa ja ymmärtää, on asiaa helpompi käsitellä
 • Työstä tätä ongelmaa asteittain – keksi korvaava tapa/rutiini tilanteeseen, jossa normaalisti ajautuisit jääkaapille. Onko se meditointi, lenkkeily, lukeminen, nyrkkelysäkin hakkaaminen, päiväkirjan kirjoittaminen tms.
 • Voit myös kirjata tilanteet ylös, jolloin voit havainnollistaa ongelmasi paremmin. Ajaudutko tähän aina silloin, kun olet yksin? Johtuisiko se yksinäisyydestä? Tai kenties puhtaasti kyllästymisestä? Riitelystä puolison kanssa? Väsyttääkö lapset? Kokeile puunata vessanpönttö tai inspiroidu sisustamaan olohuonetta uudelleen – purkaa se tunne jotenkin muuten kuin “rappio radialiksen” harjoittamiseen.
 • Älä säilö kotona mitään ylimääräistä, jolloin houkutuksia on vähemmän
 • Siisti koti saattaa auttaa monia – tuntuu että elämä on paremmin hallinnassasi ja asiat järjestyksessä – kannattaa kokeilla!
 • Juo vettä ja syö monipuolinen ateria. Asettele kattaus kauniisti ja kutsuvasti. Anna aterian laskeutua hetki ja kuulostele kolottaako syöppöporsasta edelleen?
 • Noudata ruokavaliota – helpottaa huomattavasti monia, sillä rutiinit ovat automatisoituja. Kaapeistakaan ei löydy mitään ylimääräistä herkkua
 • Keskity johonkin, joka vie huomiosi. Se voi olla mielenkiintoinen dokumentti tai jännittävä kirja! 
 • Mieti oloasi ahmimisen jälkeen – tiedät että se on aina sama. Huono ja piiskaat siitä itseäsi yhä enemmän. Se saa sinut ainoastaan surulliseksi
 • Aseta lyhyitä tavoitteita. Ensin vaikka viikko ja kun siitä on selvitty, haasta itesi selviytymään myös seuraavasta viikosta. Homma helpottuu joka viikko. Muista myös kehua ja kiittää itseäsi hyvästä työstä!
 • Aseta selkeät raamit ruokailuihin ja noudata niitä. Ruokailuajat ja oikeankokoiset annokset auttavat tässä huomattavasti. Himot iskevät säännöllisesti silloin, kun ruokavalio ja ruokailuajat eivät ole kunnossa
 • Hyväksy vastoinkäymiset ja opettele pääsemään niistä yli. ne ovat osa taipalettasi kohti maalia
 • Älä säti itseäsi – se ei yleensä vie mihinkään muuhun kuin vielä huonompaan oloon 
 • Karsi ylimääräiset stressitekijät jos niistä on mahdollisuus päästä eroon. Esim työahdistus/uupumus, huono parisuhde, negatiiviset ihmiset jne.
 • Soita ystävälle – syöpöttelyn tarve saattaa kadota jo 5 minuutissa
 • Liikunta auttaa parantamaan omaa fiilistä ja yleistä vireyttä kehossa!!
 • Muista että yksi suklaapala on aina pienempi haitta kuin yksi levy! Ajatus “antaa mennä nyt sitten kunnolla” heitetään roskiin samantien. Kaksi palaa ei kaada kovaa työtäsi, levy kyllä kaataa
 • Muista että ruoka on kehosi polttoainetta – se ei käy pitkään herkuilla, mutta ruoalla kyllä. Ruoka ei ole palkinto
 • Jääkaapin oveen ripustetut kauhukuvat/motivoivat kuvat voivat auttaa monia. Ripusta siihen motivoivia kuvia tai tsemppaavia lausahduksia! Myös kauhuskenaario-kuvat voivat irroittaa sen otteen kahvasta nopeasti
 • Muista onnistumiset ja kehu itseäsi

Minifitness_eroon syömiskierteestä

Lupaan teille jokaiselle asian kanssa kamppailevalle yhden asian. Tästä syömiskierteestä PÄÄSEE eroon. Tällaiset asiat syövät ihmisestä niin paljon energiaa ja iloa, etkä voi olla oma itsesi. Onnistuminen vaatii joskus polvet ruvella konttaamista ja itkukohtauksia, mutta ne ovat asioita jotka tekevät sinusta vahvemman. Sekin polku loppuu joskus, kunhan hieman nyt ponnistelee ja nousee ylös.

Kun siitä vankilasta pääsee eroon, on olo kovin vapautunut. Ruokahelvetti on käyty läpi, eikä sinne enää palata. Tuntuu että taakka olisi pudonnut harteilta ja voisi taas hengittää, sekä nauttia elämästä! Tasapainoinen ihminen pystyy sanomaan itselleen “ei” kun tilanne sitä vaatii. Päätä sanoa itsellesi ei tästä päivästä lähtien ja pidä linjasi. Varaudu kaatumisiin, mutta älä anna niiden kuitenkaan hallita valintojasi! Räpiköinnin jälkeen opit rajasi ja herkut eivät ole enää se kielletty omena, vaan silloin tällöin sallittu nautinto – nautinto, jonka haluaa usein jakaa muiden kanssa. Sillä siinähän ei ole mitään hävettävää (enään)? 

Aurinkoista viikkoa ystävät! Ulkona on aivan mahtava sää, joten menkäähän ulkoilemaan jokaikinen. Suomi herää vihdoin eloon <3

-E