Aamiainen Elämäntyyli Energiantarve hiilihydraatit hyvinvointi Makeanhimo Mieli Motivaatio Ostoskassi Palautuminen Proteiini ravitsemus ruoka Ruokavalio terveellisyys Terveys Treeni

Kalori on kalori?

Minifitness_kaloritTähän ajatusmalliin törmää edelleen. Kalori on kalori? Syödään niukasti, mutta kuitenkin terveellisesti päivän aikana. Illalla kaupassa kierrellessä nenään viettelee tuoreen dallaspullan tuoksu. Oih. Ajattelet syöväsi sen hyvällä omallatunnolla, sillä olethan edelleen alle päivän kulutuksesi. Pääasia että mennään miinuksilla. Jos et vielä tiennyt, se ei oikein toimi noin.

Dallaspullassa ei ole nimittäin mitään kehoasi rakentavaa, tai paikkaavaa ainesosaa. Siitä tästä pitäisi olla kyse; haluan ravita kehoani parhaalla mahdollisella tavalla jotta voisin hyvin. Tämä voisi olla vuoden toinen askeleesi heti motivaatiolistan laatimisen jälkeen. Usein tämä “kaloreiden korvaaminen” näkyykin immuniteetin laskemisella, eli mahdollisilla flunssilla. 

Minifitness_kalorit

Joten kalori ei ole vain kalori, sillä on väliä mistä sen päättää napata. Joku kalori sisältää proteiinia, joku taas hiilihydraatteja ja toinen rasvoja. Usein puhutaan vain proteiinin tärkeydestä ja unohdetaan hiilihydraattien merkitys kehityksen ja hyvinvointimme kannalta.

Hiilihydraateillakin on väliä, tiesitkö sitä? Osa hiilihydraatin lähteistä kuten kaura, ohra ja hedelmät sisältävät liukenevaa  ravintokuitua, jotka ylläpitävät kehon verensokeritasoa. Liukenemattomia ravintokuituja on leseissä, viljoissa, sekä monissa vihanneksissa ja ne ylläpitävät vatsan toimintaa.

Usein nopeasti liukeneveaa ravintokuitua kannattaa hyödyntää heti treenin jälkeen, jolloin se imeytyy mahdollisimman helpointa tietä kehon hyödynnettäväksi. Tästä syytä usein palautusjuoman kaveriksi – joka sisältää vain proteiinia – suositellaan kaveriksi vaikka banaania!

Minifitness_jugurttia_resepti_tuoremysli

Entä sitten höpötys siitä, kuinka vaalea pasta ja riisi kannattaisi vaihtaa tummaan, täysjyväiseen vaihtoehtoon? Tämä on minusta tilanneriippuvainen asia. Täysjyväviljan kuitu on liukenematonta kuitua, joka varsinkin vatsaongelmista kärsivälle ei välttämättä ole se paras ratkaisu. Onneksi kuitua saadaan myös muistakin lähteistä, ihan vaan vaikka mustaherukoista ja chia-siemenistä! 

Hyvät hiilihydraatit halutaan liian usein unohtaa. Ne toimivat kuitenkin pääasiallisena energianlähteenä harjoittelun aikana. Hiilihydraatteja tarvitsemme myös itse proteiinin pilkkomiseenkin. Tehdään siis fiksuja valintoja ja tätä kautta voidaan paremmin ja myös kehitytään. Salilla tai lenkillä on nimittäin turha juosta sen pelkän dallaspullan voimin. On sekin kalori, mutta tyhjä sellainen. Kyllä sekin kulutetaan, mutta ei varsinaisesti hyödynnetä. 

Minifitness_kaloreiden jäljillä

Muista tämä vielä loppuun; dallaspullastasi ei tarvitse suinkaan luopua, mutta tästä ajattelumallista kyllä. Dallaspulla ei ole ravintoa, joten se kuuluu nautittavaksi oikean ruoan jälkeen. Kun päärunko ruokavaliossa on kunnossa, sallii se myös pienet herkkupäivätkin. Herkkupäivä ei ole kuitenkaan joka päivä.

Valitsetko aterian 1, vai aterian 2?

Ateria 1. Dallaspulla 1 kpl  322 kcal Proteiini 5.2 g  Hiilihydraatti 39.9 g  Rasvat 15.4 g

Ateria 2. Tumma riisi 40 g raakapaino 140 kcal Proteiini 2.8 g hilihydraatti 28.8 g Rasvat 0.9 g + Kanafile 150 g 161 kcal Proteiini 34.7 g Hiilihydraatti 0 g Rasvat 2.3 g + tomaatti 100g Proteiini 0.6 g Hiilihydraatti 3.5 Rasvat 0.3 = 324 kcal

 

 Makoisaa viikkoa ystävät! -E