arki Blogi hyvinvointi Matkustaminen ruoka terveellisyys Terveys

Millainen on hyvä aamiainen?

*Yhteistyössä Clarion Hoteleeviteittinen_blogi_Clarion_hotel_breakfast_BtoB

Aamiaisen tehtävänä on antaa meille hyvä startti päivään ja nostaa vireystasoa. Se miksi päivä lähtee usein laahaten käyntiin voi johtua muutamista jutuista. Harvemmin energisyys siitä päivän mittaan nousee ja saatat sortua iltapäivän kokouksessa valintoihin, jotka vain väsyttävät yhä enemmän.

Miksi väsyttää?

-Menitkö nukkumaan täydellä vatsalla? Hyvä että söit, mutta voi olla, että liian myöhäinen ruokailu on viivästyttänyt syvää untasi. Vaikka oletkin ollut sängyssä omasta mielestäsi riittävästi, voi hyvää unisaldoa olla liian vähän. Kokeile syödä muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, näin kehosi voi keskittyä uneen+palautumiseen ruoansulatuksen sijaan

-Jos väsymys alkoi heti syötyäsi, voisiko syynä olla ruoan laatu? Söitkö/joitko sokeripitoisia ruokia, jotka aiheuttavat verensokerin heilahtelua? Entä söitkö ravintoaineita, vain pelkästään täytettä kurnivaan vatsaan?

-Vai jäikö koko aamiainen välistä ja nappasit kouraasi pelkän kahvikupin? Auts. Sitä ei muuten lasketa aamiaiseksi

Vinkit

-Aamiainen on paras hetki valita oikein, sillä silloin kehomme on tasapainoisin. Voi olla, että jos ryhdistäydyt aamiaisella, selviät koko päivän ilman sen kummallisempia ruokahimoja – kokeile vaikka!

-Aamu on keholle puhdistautumisen aikaa. Siksi monella voi olla hankalaa syödä heti aamulla, vaikka hyvä olisi. Aineenvaihduntamme ja mielemme kiittää kuitenkin tästä meitä. Suosin itse helposti sulavia aamiaisia, kuten smoothieita, tuorepuuroja, chiapuddingia, munakasta, marjoja, tai itse valmistettuja mehuja. Näin vältyn täysin aamupäivän väsymykseltä ja syön tasapainoisemmin koko päivän

-Valitsen aina aamiaisella myös kasviksia ja/tai marjoja. Ne tarjoavat suojaravintoaineita ja tukevat terveyttä. Näiden lisäksi ne ovat kevyitä, mutta silti täyttävät hyvin. Näiden lisäksi valitsen aina aamiaisella joko munakkaan, tai smoothien. Enkä tietenkään aloita aamuani ilman hyvää aamukahvia, mutta syön aina ensin

eeviteittinen_Clarion_hotelli_aamiainen_kokoa_omasi eeviteittinen_terveellinen_hotelliaamiainen_Clarion

eeviteittinen_Clarion_hyva_aamu_terveellinen_aamiainen

Matkustan paljon työni vuoksi ja se edellyttääkin aina pientä valmistelua. Yleensä minulla on aina mukana jotakin, kuten itsetehty smoothie, porkkanoita, tai pähkinöitä. Kerroinkin aikaisemmin, että yövyn Helsingissä ollessani Clarion hotellisssa Jätkäsaaressa, tai lentokentällä. Tuleminen on helppoa, kun tietää mitä odottaa. Valitsen illallisella aina saman kala-annoksen ja aamiaispöytään päätyy samat artikkelit kerta toisensa jälkeen. Hyvään ruokaan ei voi kyllästyä! Hyvään oloon jää muuten myös koukkuun, jonka vuoksi valinnat eivät tunnu edes valinnoilta enää tänä päivänä.  Jopa lomaillessani syön hotellilla aina terveellisen aamiaisen, sillä se vaikuttaa mielialaan ja vireystasoon voimakkaasti. Terveellinen ruokailu vahvistaa myös positiivista kehonkuvaa.

Sainkin Clarionilta ihan oman ruokahaasteen, jossa kokosin oman aamiaiseni aamiaisbuffetista. Olen ollut tästä yhteistyöstä todella mielissäni, sillä saan mahdollisuuden kertoa myös omia näkemyksiäni mitä aamiaiselta olisi hyvä löytyä terveys-näkökulmasta. Tämänhetkiset suosikkini voit poimia Clarionin aamiaiselta pöytäkolmion takaa! Toivon pääseväni pian taas ulkomaille tutkimaan millaisia hittejä sieltä voisi poimia tänne Suomen puolelle. Tittelini voisikin olla “ruokalähettiläs”. Ei muuten lainkaan huono. Kuulostaa joltain unelmaduunilta.

Clarion haluaa jälleen ilahduttaa ja motivoida asiakkaitaan valitsemaan niitä pieniä askelia kohti parempaa terveyttä ja hyvää oloa.  Koska aamiainen määrää koko päivän kulun, Clarion tarjoaa marraskuun jokaisena maanantaina aamiaisen hintaan 10 euroa! Nyt siis tiedät mihin ne palaverit kannattaa sopia.

eeviteittinen_aamiaistarjous_clarion_hotellit_terveys

Kiristääkö työ? Työnteko vaatii meiltä usein paljon keskittymistä ja energiaa. Päivän rytmi voi olla hyvinkin tiukka, joka tuo omat haasteet jaksamiseen. Jos kärsit kovasta stressistä, kannattaa suosia kaikkea mahdollisimman hyvin sulavaa, kuten smoothieita, keittoja ja puuroja. Ethän unohda myöskään hyviä rasvoja, sillä niillä saat tehostettua mm ajattelua, sekä keskittymistä! Päivän aikana olisi tärkeää muistaa juoda tasaisesti vettä ja välttää kahvin liiallista litkimistä (max 4 kuppia päivässä). Nimittäin jo pieni nestevaje aiheuttaa meille suorituskyvyn heikkenemistä. Liiallinen kahvinjuonti kuivattaa kehoa ja saattaa aiheuttaa vatsaongelmia. Kahvin sisältämän kofeiinin teho heikkenee mitä enemmän kahvia juot (>4 vaikutus kumuloituu) ja se saattaa haitata yöuntasi. Muista syödä + juoda vettä kiireestä huolimatta, sillä muuten a. väsähdät b. todennäköisesti tunget itsesi ähkyyn illalla sohvalle päästyäsi  c. teet todennäköisemmin huonoja valintoja ruokapöydässä myös myöhemmin (jopa koko loppuviikon). Kannattaa myös muistaa, että vaikka syöminen vie vain hetken päivästä 10-60 minuuttia, palvelee tuo hetki sinua aina pitkälle – olet tuottoisampi ja energisempi!

Hyvä aamiainen on kuitenkin paljon muutakin kuin mitä sieltä pöydältä löytyy. Meidän olisi hyvä nauttia aamiaisesta ja varata siihen oma hetki. Tärkeää olisi pureskella kunnolla ja syödä ilman kiirettä. Jos aina hotkii ruoan, voi se jo itsessään saada meidät väsyneiksi. Aamiaisen kruunaa tottakai hyvä seura, sillä hyvät hetket ystävien kanssa tuovat onnellisuutta!

Hyviä valintoja ja omaa terveyttä voi edistää niinkin pienillä askeleilla, kuin terveellisellä aamiaisella <3 Olisiko tässä meille hyvä tavoite marraskuulle?

Ihania aamuja, love E

Kuvat Mona Salminen / Clarion Hotelli Jätkäsaari / MUAH Minna Puustinen