aerobinen harjoittelu Bikini Fitness dieetti elämäntapa Elämäntyyli hiilihydraatit hyvinvointi kehonhuolto Motivaatio Muoti Personal trainer rasvanpoltto Ruokavalio Saliharjoittelu Terveys Treeni

Näin saat salitreenistä tehokkaamman

Minifitness_boost training_tipsMonet treenaajat eivät hyödynnä salitreeniä yhtä tehokkaasti kuin voisivat. Joskus on äärinmäisen helppoa sokaistua omalle tekemiselleen ja erityisesti sille järkevälle ajankäytölle ja treenin tehokkuudelle. Voisin väittää monen liikkujan saavuttavan parempia tuloksia ihan vain järkeistämällä treeniohjelmansa ja vähentämällä treeniä – erityisesti sitä aerobista. Melkein jokaiselta minun luokseni tulevalta asiakkaalta tippuu treenimäärät ja ruokaa laitetaan lisää. Vuoden takainen buumi näkyy edelleen monien ruokavaliossa hiilareiden vähäisyytenä ja proteiinin ylitankkailuna.

Oletko esimerkiksi ajatellut että salitreeni voi toimia myös samalla aerobisena treeninä samalla kehittäen myös lihasvoimaasi? Pyrin itse etenkin näin dieetillä ylläpitämään treenieni tehon ja volyymin ylhäällä. Mieluummin vähän vähemmän liikkeitä, jotka voi tehdä tehokkaasti ja kovaa. Tauot kestävät usein noin puolitoista minuuttia ja yhdistelen usein liikepareja – näitä kutsutaan myös nimellä supersarjat. Niitä voidaan hyödyntää saman lihasryhmän lihaksille, tai vastavaikuttaja lihaksien kesken (esim hauis ja ojentaja). Poltat paitsi enemmän kaloreita, nousee myös aerobinen kunto samalla iskulla lihaksien työskennellessä ja voimistuessa. Aerobiset treenit voi siis osittain korvata näinkin.

Lihas ei kasva ilman riittävää vastusta. Pyri siis nousujohteiseen treenaamiseen ja kirjaa liikkeet ja käyttämäsi painot ylös. Näit saat seurattua onko treenisi nousujohteista vai ei? Jos painot junnaavat samalla tasolla viikosta ja kuukaudesta toiseen, pitäisikö tehdä jotakin? Joskus siihen tepsii treenin muokkaaminen, joskus kevyt viikko. Joskus vastaus voi löytyä ruokapöydästä.

Myös ruoalla on suuri merkitys treenin tehokkuudessa. Kaikki tietävät kuinka vaikka dieetillä usein voimavarat hupenevat ja vastuksen suuruus vähitellen laskee. Lopulta kädessä on ne kilon kalikat ja rankkaa tekee. Kärjistetysti. Monet treenaajat saisivat nostaa reippaasti hiilihydraattien määrää, jolloin kropalla on lihaksistossa säästössä riittävästi energiaa treeniä varten. Glykogeenivarastot täyttöön kiitos!Minifitness_nolimits_gymlife

On myös hyvä pohtia ruokailujen ajoittamista treenin ympärille. Liian myöhään syöty ruoka tulee helposti pyörimään kurkkuun kesken jalkatreenin ja taas liian aikaisin syötynä tuntuu energia loppuvan kesken. Se koska mitä ja milloin on yksilöllistä. Itselleni toimii hyvin noin puolitoista tuntia ennen treeniä kunnon ateria ja treenin päälle samantien palkkaria ja banaania. Pyrin syömään kunnon aterian tunnin sisään treenin päättämisestä, joka sisältää myös hiilihydraattia. Ravinto on kuitenkin ehdottoman tärkeässä osassa paitsi rasvoja pudottelessa, myös kehittymisen kannalta. Sama kun autoa yrittäisi käynnistää tai liikuttaa ilman bensaa. 

On myös hyvä muistaa, että se mikä toimii toisella ei välttämättä ole paras mahdollinen sinulle itsellesi. On hyvä kuulostella miltä kukin liike tuntuu ja saatko SINÄ sen menemään sinne minne sen kuuluisi? Osalla saattaa sama kyykkylaite olla etureiteen painottuva ja toisella tuntuma takareisipainotteinen. Et tee välttämättä siis mitään väärin!

Koosta siis ohjelmasi liikkeillä, joista saat kaiken hyödyn ja tehon irti. Joskus se vaatii isompaakin kikkailua mikäli kärsit esimerkiksi selkävammasta, tai voi olla että rakenteesi sopii paremmin johonkin toiseen liikkeeseen. Mieti mihin haluaisit treenissäsi keskittyä ja painota treenisi sen mukaan. Älä unohda heikkouksiasi! Helposti skipataan keskivartalotreenit muiden isojen liikkeiden vuoksi, vaikka kaikkiiin liikkeisiin vaaditaan nimenomaan keskivartalolta vahvuutta ja hallintaa. Näin pysymme kunnossa ja se on edellytys kaikelle liikkumiselle.Minifitness_sportlook Minifitness_workout_fitness

Kehonhuoltoa ei voisi koskaan painottaa liikaa. Olen kokenut itse niin selkeitä hyötyjä niin lihaskalvojen käsittelystä, kuin myös lymfahoidosta. Lymfahoito on paitsi esteettinen hoito, käyn siellä itse päällimmäiseksi kuitenkin siksi että se palauttaa lihaksia tehokkaasti. Käyn säännöllisesti kiropraktikolla suoristamassa selkärankani ja avaamassa niskani. Kehonhuollolla saat parannettua omaa voimantuottoasi salitreeneissä – eikö se silloin ole osoittanut oman ja tärkeän paikkansa kokonaisvaltaisessa kehittymisessä? Mielestäni kyllä. Ei pidä myöskään unohtaa omatoimista venyttelyä – tämän opin jälleen itse kantapään kautta, kun sain lisää poweria jalkatreeniini ihan vaan venyttelemällä muutaman kerran viikossa. Kun palikoita yhdistää itselleen sopivalla tavalla, voi oman kropan toiminta joskus yllättää vanhankin konkarin! 

Jos lihaskalvot ovat jumissa, ei lihaksella ole mahdollisuutta kehittyä ja kasvaa. Kehonhuolto ei ole pelkästään kovaa ja hirveitä määriä treenaaville, vaan myös täysin liikkumaton istumatyöläinen tarvitsee sitä toimintakykynsä ylläpitämiseksi.

Sitten vielä se mitä teet ennen treeniä. Onko lämmittelysi kohdennettua vai teetkö jokaisen treenin alkuun crossaria? Suosittelisin tekemään lämmittelyn mahdollisimman fiksusti treeniä tukevaksi. Jos kyseessä on olkapäätreeni, kannataisiko tehdä yläkropalle avaavia ja lämmittäviä liikkeitä crossarin sijaan? Huomaan usein omassa treenissäni powerin nousevan sarjojen edetessä. Se kertoo siitä kuinka lihakseni alkavat vasta heräillä treenin edetessä. Meikäläinen on ilmeisesti vähän myöhäisherännyt Dieselillä käyvä kone. Kohdennetulla lämmittelyllä myös erilaiset vammariskit vähenevät.

Salitreeniin tehoa TOP-5

– Ylläpidä syke ylhäällä! Lihaksen voimistuessa myös rasva palaa ja parannat myös aerobista kuntoasi. Aerobisen ei aina tarvitse olla lenkkeilyä

– Syö riittävästi, laadukkaasti, monipuolsesti ja oikeaan aikaan

– Personoi treenisi oman tuntuman ja kehittymisen mukaan

– Kehonhuollon monipuolisuutta ja riittävyyttä ei voisi koskaan painottaa liikaa. Kireä ja jumissa oleva lihas ei vastaanota treeniä, saatikka kasva vaikka kuinka treenaisi. Pidä lihaskalvot kunnossa ja muista omatoimisen venyttelyn merkitys ja helppous!

– Ole valmis PANOSTAMAAN omaan kokonaisvaltaiseen terveyteesi. Liikkuminen ei yksinään riitä mikäli sen hyödyistä haluaisi saada kaiken irti

Tässä ensihätään sulateltavaa jota kannattaa pohtia. Tehdään siitä salitreenistäkin hikistä, tehokasta ja maksimoidaan sen hyödyt! 

Be the best version of you -E <3

Vaatteet – Nike

Kuvat – Kira/ Blond Rivets