
Paras kasvisburgeri (30min)
“Nam, mitä lihaa tää on?”. Näin kuului kysymys keittiössäni, kun maistatin pavuista ja linsseistä väsäämiäni pihvejä ystävilleni. Täytyy myöntää, että olen myös itse lämmennyt vasta vähän aika sitten kasvisruoalle. Nyt olen jopa hieman hurahtanut ja olen huomaamattani vähentänyt lihan käyttöä 60 % aikaisempaan verrattuna. Koska tänään on perjantai, on tämä täydellinen päivä valmistaa näitä mielettömän hyviä kasvisburgereita! Makua näihin saatiin mm yrteillä, sekä omilla lemppareillani, silmusalaateilla. Ne tuovat loistavaa rakennetta salaatteihin, leipiin ja piirakoihin. Myös aamiaismunakkaan kanssa se on aivan loistava! Niistä löytyy erilaisia versoja, jotka ovat kasvatettu siemenestä. Maku määräytyy sen mukaan millaisia siemeniä keskenään kasvatetaan.
Kaikki Silmusalaatit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja luomusertifioituja. Mitään lannoitteita, kasvinsuojelu- tai säilöntäaineita ei käytetä. Erityinen lempparini on tulinen Silmusalaatti, joka sisältää retikan, puna-apilan ja sinimailasen versoja. Tulisuus on peräisin japanilaisesta Daikon retikka –lajikkeesta. Retikassa itsessään on sinappiöljyä, jonka suun entsyymit pilkkovat ja vasta tämän jälkeen retikan maku vapautuu. Jos miedompaa haluaa, kannattaa silloin käyttää Alfalfaa. Silmusalaattia käytän usein salaatissa ja se sisältääkin herneen ja vihreän- ja punaisen linssin ituja. Näissä kannattaa muistaa se, ettei niitä kannata kuumentaa, sillä silloin menetämme turhaan ravintoaineita ja niiden upea rakenne kärsii. Voit tutustua herkullisiin resepteihin täällä!
+terveellistä, puhdasta ja kotimaista
+runsaasti ravintoaineita
+proteiinia ja hiilihydraatteja
+helppoja käyttää
+kevyitä
+maistuvat hyvälle
+tuovat rakennetta ruokiin ja salaatteihin
PARHAAT KASVISBURGERIT
Papulinssipihvit
250 g linssejä
150 g kikherneitä
130 g Texmex mustapapuja
3 kananmunaa
1-1,5 dl maissijauhoja tms (gluteeniton)
150-200g Takapotku Chili Gouda-juustoa tai Ensilempi vuohen maidosta valmistettua vetajuustoa
1 kpl punasipulia
Guerande-suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta
Bataatit
2 kpl baataattia
kookosöljyä
Guerande-suolaa
Minttu-kaurakastike
Kourallinen minttua
1 kpl Yosa Food kaurafraiche
1 limen mehu
suolaa ja mustapippuria
1 kourallinen kevätsipulia
Kasvikset
2 tomaattia
Korianteria
Lehtikaalia
Silmusalaattia (tulinen/ parsakaali/ alfalfa)
Pihvit: Laita pavut, herneet ja linssit blenderiin (säilykkeet). Lisää munat, jauho ja mausteet. Sekoita hetki. Viipaloi juusto ja silppua sipuli, lisää ne sitten valmiiseen seokseen. Lisää tilkka kookosöljyä tai luomu voita kuumalle pannulle. Paista pihveistä haluamasi kokoisia, mutta ota huomioon bataattilohkon koko. Anna kypsyä noin 3-7 minuuttia/puoli, kunnes pihvi on valmis käännettäväksi
Bataatit: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja viipaloi bataatit lohkoiksi. Laita viipaleet pellille ja levitä päälle kookosöljyä, sekä suolaa. Siirrä uunin keskitasolle 15-25 minuutiksi hieman uunista ja bataattien paksuudesta riippuen
Minttu-kaurakastike: pilko minttu ja kevätsipuli pieneksi ja lisää ne kaurafraicheen. Lisää sekaan limen mehu ja mausteet. Sekoita ja siirrä jääkaappiin hetkeksi
Kasvikset: Laita lehtikaali pellille ja lisää päälle oliiviöljyä, sekä guerande-suolaa. Siirrä pelti 120 asteeseen uunin keskitasolle noin 5-8 minuutiksi, kunnes lehtikaalin reunat ovat rusehtavat. Lehtikaali saa rapsakoitua, joten anna sen kovettua rohkeasti! Viipaloi tomaatti
Kasaa burgerit aloittaen laittamalla alimmaiseksi bataattilohko, jonka päälle voit asetella kasvispihvin. Lisää Silmusalaattia, lehtikaalia, tomaattiviipaleita, korianteria ja lisää päälle minttu-kaurakastike. Laita päälle toinen bataattilohko ja NAUTI ystävien kera! Näistä burgereista ei ravintoa, makua, rakennetta tai proteiinia puutu <3
Herkullista viikonloppua <3 -E