Blogi hyvinvointi onnellisuus Perhe ja suhteet

Parisuhteen paikka

_MG_0793.jpg

Se mitä meistä kukin etsii parisuhteelta, voi olla eri asia mitä lopulta tarvitsemme. Näihin herää usein vasta sitten, kun aikaa on kulunut. Näemme usein helpommin toisen puutteet kuin sen, mitä hyvää toisessa on. Toisaalta vuodet ovat näyttäneet minulle sen, mikä minulle on lopulta kaikkein merkityksellisintä parisuhteessa. Pyrin kuuntelemaan sydäntäni rakkaudessa.

Mitä ominaisuuksia puolisosta pitää löytyä? Parisuhde on loistava mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Ainakin itse koen sen avulla kokeneeni suurimmat sisäiset kasvutarinani. Se laittaa sivuun itsekkyyden ja opettaa avoimuutta erilaisuutta kohtaan. Se avaa haavoja ja toisaalta kehittää kykyämme rakastaa. Toisaalta se on myös turvasatama, josta saa turvaa, lämpöä ja läheisyyttä. Parisuhde on yksi tärkeimmistä ihmissuhteista ja varmaan siksi myös kaikkein vaikein – ainakin minun mielestäni. Parisuhde ei ole elämä, vaan elämä on yksi suuri parisuhde! Jos asiaa syvemmin pohtii, vaatii elämä meiltä jatkuvasti mm näitä asoita toisinaan opettaakseen meitä, joskus taas ravistellakseen oikealle tielle.

Parisuhteen tulisi nojata arvoihin. Vielä nuorempana niistä saattoi joustaa, sillä edes omat arvot eivät olleet välttämättä löytäneet vielä omaa paikkaansa, saatikka painoarvoaan. Nuorempana eron syyt saattoivat olla kevyempiä, mitä ne ovat tässä vaiheessa kolmekymppisen naisen elämää. Parisuhde solmittiin kevyemmin, mutta myös siinä eläminen ja siitä irroittautuminen oli helpompaa – vaikka silloin se ei siltä tuntunutkaan. Hyvä niin, sillä tätä aikuisuutta ja parisuhteen ongelmakohtia saa mielestäni jokainen pähkäillä aivan riittävästi näin kypsempänä.

Kun tietää paremmin mitä asioita itse arvostaa ja tarvitsee, kykenee löytämään vierelleen puolison, joka vastaa näihin sisäisiin tarpeisiin. Ulkonäölliset asiat tuntuvat väistyvän iän myötä, sillä ne ovat vain katoavaisia piirteitä. Muistan millainen vaatimuslista joskus nuorena oli, haha ai että! Toisaalta ihminen on kauniimpi myös ulkoisesti, kun sielu säteilee puhdasta hyvyyttä ja ystävällisyyttä. Arvot, sydämellisyys, lempeys, empaattisuus, positiivisuus ja huumori, eivät katoa edes sen ikääntymisen myötä! Mitä sinä arvostat puolisossa?

_MG_0838.jpg

Mielestäni ongelmamme on se, ettemme edes itse tiedä omia arvojamme. Heitämme vain hatusta asioita, joita pidämme tärkeinä ajatustasolla. Terveys, treenaaminen, uni, matkustelu, työ, perhe…mutta kuinka moni on oikeasti pysähtynyt pohtimaan niitä SYVEMMIN? Ainakin itse heräsin siihen, että parisuhteen yhteinen ydinarvo voi tarkoittaa silti eri asioita, vaikka molempien arvo olisikin sama. Toisaalta arvoilla ei ole mitään painoarvoa, jos ne eivät merkitse aidosti mitään. Niiden eteen on tehtävä töitä ja niitä ei voi ostaa rahalla. Jos aina ajautuu mielestään väärään tilanteeseen tahtomattaan, kannattaa miettiä onko toiminut/valinnut itselleen merkityksellisien arvojensa pohjalta? Voi nimittäin olla, että saa juuri sitä mitä on pyytänyt, mutta aidot halut ja tarpeet ovat jääneet tiedostamatta. Tässäkin toimii vetovoiman periaate – saat mitä pyydät. 

Kun täsmentää omat NYKYISET arvot ja avaa ne itselleen, avaa itsensä myös elämälle uudella tavalla. Voit joutua luopumaan, mutta saat myös jotain tilalle. Kun uskaltaa elää omien arvojen mukaista elämää, löytää myös vierelleen ihmisen, jonka arvomaailma kulkee oman kanssa yhtä matkaa. 

_MG_0772.jpg

Minulle on tärkeää syvempi yhteys niin energioiden puolesta, mutta myös syvemmällä henkisellä tasolla. Kaipaan syvällisiä keskusteluja ja pohdintoja, joiden kautta yhteys toiseen on myös syvempi. En voisi kuvitella parisuhdetta, jossa keskustelut pyörisivät vain pinnallisissa, täysin merkityksettömissä asioissa. Onneksi olemme kovin erilaisia  ja uskon, että jokaiselle löytyy oma vastaavuus. Uskon myös siihen, että niitä on useampia.

Yksi tärkeä kysymys on; Tekevätkö molemmat parisuhteen eteen yhtä paljon? Voiko parisuhteen arvottaa molemmille yhtä tärkeäksi ihmissuhteeksi?

_MG_0907.jpg

Toisaalta en itse usko, että yksikään parisuhde on täydellinen. Jos toinen tekee onnelliseksi, se riittää. Ainakin itselläni on ystäviä täydentämässä niitä juttuja, joita itse henkilökohtaisesti elämääni tarvitsen. Siksi myös syvät ja pysyvät ystävyyssuhteet ovat todella merkityksellisiä elämässä. Eihän unohdeta niitä koskaan.

Ihanaa torstaita! Love, Eevi

Takki – Röhnisch /Paita Tommy Hilfiger