Elämäntyyli Fitness hiilihydraatit hyvinvointi kesäkunto Makeanhimo ravitsemus Ruokavalio terveellisyys Terveys Treeni

Ravintoni kulmakivet

Minifitness_foodpuzzleRuokavalioni koostuu aika lailla samoista asioista ympäri vuoden. Perusruoka pysyy aina ja suurimman osan vuodesta syön aika vapaasti – vapaa ei kuitenkaan tarkoita epäterveellistä. Minulla on vuosien aikana tullut tietynlainen runko syömiseen niin vahvaksi, että 5 ateriaa kuuluvat ihan jokaiseen päivään – olin sitten kipeänä tai hirveässä kiireessä. Myös keskittyminen on hankalaa mikäli vatsa kurnii jatkuvasti. Valitsen terveellisiä vaihtoehtoja yksinkertaisesti siksi, että voin paremmin ja oloni on paras mahdollinen. Oikeat motiivit tehdä asioita saavat meidät aidosti motivoitumaan ja lopulta myös sitoutumaan. Mikä voisi olla tärkeämpää kuin oma terveytesi? Pelkät ulkonäkökeskeiset motivaattorit kuten laihana pysyminen eivät usein ole parhaita tapoja ylläpitää yhtään mitään. Se ei ole pysyvää. 

Kuinka varmistaa riittävä veden juonti?

Helpoin tapa ylläpitää veden riittävää saantia on kantaa AINA mukana sheikkeriä, sillä se on tarpeeksi iso. Juon sen tyhjäksi hetkessä. Vettä kuluu 3-5 litraa, riippuen päivän aktiivisuudesta ja hikoiltujen lätäköiden määrästä. Työpisteen luona muistan juoda aina eniten, sillä sheikkeri on aina vieressä muistuttamassa. Sheikkerin hyöty on myös siinä, että vaikka se sattuisi kaatumaan pitkin pöytiä (on tapahtunut monesti), ei ole vaaraa menettää arvokasta läppäriään toimintakyvyttömäksi. Vedet eivät pääse leviämään mihinkään! Suosittelen kaikille työpisteläisille jotka eivät halua keräillä märkiä dokumentteja kerran viikossa ja kuivatella näppäimistöä hiustenkuivaajalla.

On myös turha kuvitella, että illalla voisi juoda koko päivän edestä. Sellainen määrä nestettä ei pysty imeytymään kehoon kerralla ja siksi tasainen nesteen saanti onkin tärkeää. Itse vähennän veden juontia aina iltaa kohden, jotta saan nukuttua yön yli ilman heräämisiä. Vesi pitää aineenvaihdunnan käynnissä, kuljettaa ravinteita, sekä se myös puhdistaa ja virkistää kehoa. Jo pienikin nestevaje voi heikentää suoristuskykyäsi. Minifitness_aamiainen

Pyöriikö ruoka punnitsemisen ympärillä?

Blogiini tuli kommentti, jossa lukijani kyseenalaisti elintapojani. Hän oli nimittäin lukenut lehdestä että punnitsen kaikki ruokani – Hänen ikäväkseen jutun pointti oli mennyt täysin ohi. Punnitsen ruokani kisadieetillä ja nyt kyseessä on tosiaan kisadieetti.

Usein myös jos aloittaa uuden ruokavalion, on hyvä punnita ainekset viikon tai pari, jonka jälkeen silmä on oppinut hahmottamaan oikeat määrät. Normaalisti kun en valmistaudu kisoihin tai muuhun, syön vapaasti ilman vaakaa. Sen varaan ei kenekään pitäisi elämäänsä minun mielestäni laittaa!

Kuinka välttyä syömästä liikaa?

Tiedän annoskokoni jotka sopivat minulle, jolloin on myös helppoa pysyä kunnossa. Tärkein asia itselleni on, että koskaan normaaleissa olosuhteissa ei tulisi jäädä nälkäiseksi. Jos ihmisellä ei ole mitään hajua paljonko 60 g riisiä on lautasella, kannattaa punnita raaka riisi kerran niin silmä tietää sen. Silloin on helpompaa myös arvioida paljonko ruokaa olisi hyvä syödä että pysyisi haluamassaan kunnossa ilman liikakiloja.

Ruokaa tulisi pureskella kunnolla ja siihen tulisi keskittyä. Jos katselee samalla Tv:tä tai plärää puhelinta, ei ole syönyt tietoisesti. Voi olla, ettei osaa edes vastata kysymykseen miltä ruoka maistui? Kuinka sitten voisi ymmärtää koska on täysi ja välttyä ylensyömiseltä?

Salaattia ja kasviksia saa syödä runsaasti, voit täyttää puoli lautasta niillä. Saat niistä suojaravintoaineita ja ne täyttävät vatsan vaikka kaloreita ne sisältävätkin vähän. Kasvikset ovat ehdottomasti listallani yksi tärkeimmistä asioista pysyä terveenä joka heijastuu vastustuskyvystä ihan ihoon saakka. 

Ruoka lihottaa?

Oikea ruoka ei lihota, mutta jos sitä syödään yli oman kulutuksen, sekin lihottaa. Miettikääpä jos makaisin vain X-asennossa koko päivän kulutukseni olisi 1280 kcal. Se vastaa muutamaa ruokailua! Tähän kokonaisuuteen täytyy laskea mukaan ihan kaikki arkiaktiivisuus ja treenaaminen. Kokonaiskulutukseni vaihtelee lopulta päivittäisellä tasolla aika vähän, sillä minulla on tietty rytmi johon on tottunut. Mutta jos minun kokoinen (157,5 cm ja 53 kg) voi syödä 2400 kcal lihomatta yhtään, saa sitä ruokaa oikeasti syödä aika kivasti. Niin kivasti että joskus sitä kellahtaa sohvalle voitokkaana lautasen tyhjennyksestään. Puhdasta ja oikeaa ruokaa saa siis syödä yllättävän paljon! Sitä ei kannata pelätä.Minifitness_dinnertime

Miksi paino nousee ja kehitystä ei tule?

Naisilla yleisiä ongelmia on a. herkut b. veden riittämätön saanti c. syödään liian vähän d. vältetään hiilihydraatteja e. tuijotetaan vaakaa. Liikutaan kyllä paljon! Olen joskus ollut yksi niistä, jotka treenasivat aivan hulluna ja juoksin 10 km lenkkejä 40 minuuttiin eikä tuntunut missään. Söin lounaaksi salaattia ja kanaa. Aamuisin söin puuron. Huono ja huono! Missä proteiini ja missä hiilarit? Entä hyvät rasvat? Silloin tietotaitoni ei ollut vielä sillä tasolla mitä se on nykypäivänä. Kulutin itseäni ja lihaksiani. En voinut kehittyä.

Hiilihydraatit kuten pasta, peruna, riisi, leipä, kaurahiutaleet ovat todella tärkeitä rakennuspalikoita myös lihaksistolle. Ilman niitä proteiinin on vaikeaa toimia yksin. Ne eivät ole mikään mörkö, joita tulisi vältellä. Puhtaat hiilihydraatit eivät lihota kunhan niitä ei syö kattilallista. En ole vielä tavannut naista, joka olisi lihonut riisistä? Olen tavannut naisen joka on lihonut epäsäännöllisistä ruokailutottumuksista, huonoista valinnoista ja liian pienistä ruoka-annoksista. Keho voi helposti ajatua säästöliekille, jolloin se pitää kiinni kaikesta ravinnosta mitä sille annetaan. Siksi säännöllinen ja riittävä ruokailu on tärkeää, joita myös kehosi osaa arvostaa.Minifitness_suhteeni ruokaan

Onko herkuttelu kiellettyä jos haluaa pysyä kunnossa?

Kun en noudata dieettiä, toimii 5/7 kaava itselläni parhaiten. Syön arkisin puhtaasti ja oman mallini mukaan, mutta viikonloppuisin voin käydä ravintolassa tai nauttia kahvilassa kakkupalan. En kuitenkaan käytä tätä optiota joka viikko, vaan täysin fiiliksen mukaan. Jos ei tee mieli kakkupalaa, miksi söisin sen? Kun oppii sanan kohtuus merkityksen voi lopulta syödä aika vapaasti ilman että keho tai oma olo kärsisi. Tämä tapa toimii minulla hyvin. 

Onko kakkuhimo todellista?

Kuuntelen hyvin paljon kehoani. Usein jos huomaan himoitsevani jotain päivästä toiseen, tiedän sen johtuvan jostain muusta kuin aidosta sokerinhimosta. Se johtuu usein hiilihydraatin tarpeesta, jota joskus saattaa tarvita enemmän. Silloin nostan hiilarin määrää maltillisesti (syön esimerkiksi hieman enemmän riisiä lounaalla) ja huomaan sen vaimentavan heti myös nämä kakkupalan huutelut sisälläni. Kehollamme on selkeät viestit, niitä tulee vain opetella lukemaan oikein. Puhdasta sokeria meidän kehomme ei tarvitse, mutta hiilihydraatteja kyllä. 

Näitä ruoka-aiheisia juttuja on kyselty paljon ja seuraavassa postauksessa onkin luvassa oma ruokapäiväkirjani kuvien muodossa.

Nauttikaahan viikonlopusta! <3 -E