Aamiainen Elämäntyyli Energiantarve Kalorilaskuri Kauneus kehon puhdistus Mieli Motivaatio Ostoskassi Personal trainer ravitsemus Ruokavalio terveellisyys treenaaminen Treeni

Ruokavalion hyödyt ja haitat

Minifitness_ruokavalio_ruoka_vaikuta

Osa meistä on sitä mieltä, että tietyn ruokavalion noudattaminen on tylsää ja elämä tämän osalta liian ohjattua. Kaikki on ennalta määrättyä ja ajatus siitä, että tästä ei saa poiketa saa monet kapinoimaan sitä vastaan yhä enemmän. Mutta kuitenkin kaikesta tästä huolimatta tietynlaisen ruokavalion noudattaminen sopii yllättävän monelle meistä. Molempien puolien edustajilla on plussat ja miinukset. Olemme erilaisia ja meille kullekin sopii eri asiat. Kävin niitä hieman läpi ja toivottavasti tämä herättää teissäkin ajatuksia suuntaan jos toiseenkin.

Täsmennän vielä, että nämä ovat omia havaintojani, jotka eivät ole mitenkään yleispäteviä, eivätkä päde jokaisen henkilön kohdalla. Jos kamppailet esimerkiksi terveellisen elämäntyylin omaksumisessa, voi tämä teksti saada uusia ajatuksia sinulle. Tai jos ihmettelet tuloksien puutetta, vaikka söisitkin terveellisesti, voi ratkaisu on hyvin simppeli. Ruokavalio toimii pohjana tulevaisuudessa sille, että kykenet valitsemaan terveelliset ja sinulle sopivat vaihtoehdot juuri itsellesi. Osa tässä on meistä jo varmasti onnistunut ja se on ihanteellisin tila. Teet jo valintoja oppimasi perusteella – mikä toimii ja mikä ei.

Kun sinulla on ennalta laadittu ruokavalio

Plussat 

+ Kaupparessuilta ei tartu mitään ylimääräistä mukaan

+ Kulutat vähemmän rahaa ostoksiin, kun turhat ostokset jäävät tekemättä

+ Kehosi reagoi samaan kaavaan nopeasti ja saat haluamiasi tuloksia

+ Syöt riittävästi ja tarpeeksi usein –> Energinen keho ja mieli!

+ Keho saattaa palautua paremmin 

+ Aineenvaihdunnan ylläpito

+ Ruokailusi kulkee käsikädessä treeniesi kanssa

+ Ruokaa ei mene roskiin

+ Elämä on stressittömämpää, sillä illan ateriat ovat selvää pässinlihaa

+ Ylimääräiset ja lihottavat napostelut jäävät pois

+ Herkkuhimot pysyvät paremmin hallinnassasi

+ Pääset helpommin jyvälle mahdollisista ruoka yliherkkyyksistä ja allergioista

+ Opit tuntemaan kehosi viestejä paremmin

+ Et kärsi morkkiksia

Miinukset 

– Joskus tietyn ruoan saaminen vaikka tienpäällä voi olla haastavaa (ratkaisu löytyy omista eväistä)

– Et voi kulkea mielitekojesi mukaan (pitää sinut kuitenkin varmasti oikealla polulla ja kuljet kohti tavoitettasi)

– Et voi käydä juhlissa tai ulkona syömässä (vaihtoehtoja on aina ja monesta ravintolasta saa lihaa, pastaa ja kasviksia. Juhliin voit tuoda omat eväät tai syödä mitä ruokavaliosi sallii)

– Joskus sosiaalisuus saattaa kärsiä tietynlaisissa tilaisuuksissa

– Kun totutat itsesi tähän, on kaavasta hakala joskus poiketa. Saattaa tuottaa päänvaivaa joskus

Minifitness_ruokavalion hyödyt ja haitat

Syön mitä mieleni tekee

Plussat

+ Vapaus syödä mitä vain, koska vain

+ Ei sosiaalisia rajoitteita

+ Sinua ei katsota pahalla omien rajoitteidesi ja toiveidesi vuoksi

Miinukset

– Syöt liian vähän tai liian paljon

– Rahaa kuluu ruokaan helposti enemmän

– Ajankäyttö kaupassa venyy ja haahuilet päättömästi hyllyjen välissä

– Huomaat juuri ennen treenejä olevasi nälissäsi

– Ateriarytmi saattaa kadota

– Et tunnista nälkää 

– Huomaat kiireessä unohtavast usein syödä

– Et syö tarpeeksi monipuolisesti

– Kärsit mahdollisesti ruokamorkkiksista

– Vatsasi ei toimi optimaalisesti

– Et kehity haluamaasi suuntaan yhtä optimaalisesti, kuin oikeanlaisella rarvinnolla voisit

– Ruokailusi painottuvat liikaa esimerkiksi hiilihydraatteihin, vaikka lihakseksi kaipaisivat proteiinia

Kärjistetysti ns. vapaa syöminen sopii esimerkiksi niille, joilla ei ole ongelmia painonhallinnan suhteen, tai omat tavoitteet eivät vaadi siihen tarvittavaa optimaalista ruokavaliota, eikä ulkoisia/sisäisiä muutoksia ole tarpeen tehdä. Ne jotka kykenevät noudattamaan tällaista linjaa, ovat usein hyvin tietoisia jo kehostaan ja ruokavalio on yleisesti toimivalla pohjalla. Osalle sopii myös näiden kahden välimuoto, jolloin ruokavalio on laadittu ja sitä noudatetaan pääsääntöisesti, mutta poikkeukset ovat sallittuja. Välimuotoon upottaisin myös henkilöt, joiden ei ole tarpeen noudattaa mitään tiettyä ruokavaliota, vaan se on toimiva jo itsessään ja ravinnosta tiedetään jo jonkin verran. Tiedetään, osataan ja toimitaan sen mukaan.

Osa saattaa tietää mikä on terveellistä, mutta ei silti elä tämän opin mukaan. Ruokavalio helpottaa usein silloinkin. Usein etukäteen laadittu ruokavalio pohja myös motivoi ihmisiä. Ruokavalio ei tarkoita sitä, että sinulla olisi 7 eri ruokaa listallasi. Niitä voi hyvinkin olla vaikka 50! Mielestäni syömisen ei pidä olla tylsää! Ruokavalion noudattaminen ei parhaassa tapauksessa ole tylsää, vaan motivoi ja tuo haluamiasi tuloksia tai vastauksia.

Minifitness_foursigmafoods_smoothie_ruokavaliot

Kokeilin tässä muutaman kuukauden ns. vapaata linjaa ruokailun suhteen. Sinällään se ei perus runkoani kovasti muuttanut, sillä syön terveellisesti oli minulla ohjetta tai ei. Alkuun se tuntui vapauttavalta, sillä olin noudattanut 10kk ruokailuja paperilta. Lopulta tämä vapaaliito alkoi kuitenkin tökkiä ja niin alkoi kehokin. Se ei pitänyt tästä menosta laisinkaan. Niimpä aloitin jälleen erittäin hyvillä mielin uuden ruokavalion. Olen vähän “kaikki tai ei mitään”-tyyppi. On kuitenkin hienoa huomata, kuinka oppii tuntemaan kehoaan edelleen yhä paremmin – mikä toimii minulla ja mikä ei.

Olo on heti parempi ja mielikin paljon pirteämpi. Homma toimii, kunhan uskoo itse prosessiin. Tottakai minustakin välillä tuntuu, että eihän tällä ruokavaliolla voi kiristyä, kun ruokaa on näin paljon! Tämä on onneksi käyty jo aikaisemminkin läpi ja tiedän kuinka homma kohdallani toimii. Pääkoppa on usein suurin esteemme. Ei saa ajatella liikaa ja maltti on valttia – taas.

Minifitness_kehon ravitsemus ja mieli

 Kroppa hyrähti käyntiin jo toisena päivänä, joten sekin todistaa jotakin. Ihan näin nopeaa toimintaa en kuitenkaan odottanut, mutta tämä lupaa hyvää. Seuravaat 3 kuukautta on aikaa työstää hommaa eteenpäin ennen seuravaa lomareissua. Aikaa on siis hyvin ja tuloksia saadaan varmasti. Uutena poikkeuksena itselleni on treenit, sillä ne painottuvat toiminnallisempaan treeniin. Treenaan pääsääntöisesti siis TFW:llä ja teen sielllä 3-4 treeniä viikossa. Nyt otan mukaan myös salitreeniä 2/viikko. Salilla olisi tarkoitus painottaa niitä omia heikkoja kohtia ja vahvistaa niitä paremmiksi.

 Mielenkiintoista nähdä kropan muutokset! Tämä on jotenkin niin stressitöntä, kun on taas ohjenuora jota seurata. Elämä on taas järjestyksessä ja omissa hyppysissä. Nyt tulokset ovat enään kiinni omasta työstä. 

Ps. Vielä voitte tukea Minifitnestä kohti voittoa vuoden sport & wellness-blogiksi! Käy äänestämässä tästä, jos et ole vielä antanut tärkeää ääntäsi <3 Iso kiitos kaikille äänestäjille jo tässä vaiheessa. Tulen arpomaan myöhemmin lippuja I Love me-messuille, jossa tullaan julkistamaan Suomen parhaat Sport & Wellness-blogit ensimmäistä kertaa ikinä. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä  on tulossa moikkailemaan meitä!

Minifitness_Blogawards_sport&wellness-blogit_aanetys

*tekstiä täsmennetty julkaisemisen jälkeen

Ihanaa viikonloppua ystävät!