Aamiainen Elämäntyyli hyvinvointi Laihtuminen maidoton ruokavalio Mieli Motivaatio Proteiini rasvat Ruokavalio Superfoodit terveellisyys Terveys Treeni vesi

Ruokavalioni boosterit

*Yhteistyössä Nu3Minifitness_boostmybody

Suosin ruokavaliossani tuotteita, joilla on jokin tehtävä. En syö kaikkea mahdollista “varmuuden vuoksi”. Muutamat yksittäiset jutut ovat erityisen tärkeitä monestakin syystä. Usein puhutaan isosta paletista, mutta nyt ajattelin käydä muutaman yksityiskohdan läpi. 

Kookosöljy kuuluu jokaiseen aamupuurooni. Tiedän sen herättävän mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kookosöljy sisältää 90% tyydyttynyttä rasvaa, mutta silti se luokitellaan sydänystävälliseksi rasvaksi. Rasvoissa kiinnitän huomiota laatuun ja luonnollisuuteen, en niiden kovuusasteeseen tässä kohtaa.

Tästä on tehty Suomessa aikamoinen meteli, turhaan. Ongelman ydin on hydrogenoiduissa ja härskiintyneissä rasvoissa, eli prosessoiduissa rasvoissa. Kookosöljyn sen sijaan on huomattu nostavan hyvää kolesterolia HDL:ää, joka suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta. Käytän sitä myös proteiinilettujen paistamiseen iltaisin. Sitä voi käyttää niin leivontaan kuin paistamiseenkin, joka tekee siitä monipuolisesti käytettävän rasvan. Muistaisin kuitenkin, että sen lisäksi kannattaa hyödyntää muitakin hyviä rasvanlähteitä monipuolisesti. Esimerkiksi siemenet, pähkinät ja avokadot sisältävät hyviä rasvoja.Minifitness_kookosöljyVinkki; Ehdoton lempparini on laittaa riisikakun päälle kookosöljyä ja siihen päälle ripotella hieman suolaa. Niin herkkua, usko tai älä!  

Suurin osa kasviöljyistä sisältää pitkäketjuisia rasvahappoja, jotka varastoituvat helposti rasvaksi. Näitä löytyy useimmiten ruokavalioista, vaikka pitäisi suosia keskipitkiä rasvahappoja, joita mm kookosöljy sisältää.

Kookosöljyn hyötyjä;

– kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa –> Rasva palaa

– parantaa immuniteettia –> antibakteerinen vaikutus

– Parantaa ihon kuntoa

– Parantaa kolesteroliarvoja

Suosin itse monipuolisuutta, joten hyödynnän kookosöljyn lisäksi oliiviöljyä ja omega3-kapseleita. Sanoisinkin, että jokaisella on oma paikkansa ruokavaliossa, eikä kookosöljyäkään kannattaisi leimata “pahaksi”, sillä siinäkin piilee omat hyötynsä. Monipuolisuus ja kohtuus ennen kaikkea! Ruokalusikallinen aamupuurossa maistuu sitäpaitsi ihan super hyvälle.

Chiasiemenet ovat olleet ruokavaliossani jo pitkään syystä. Ne edesauttavat vatsan toimintaa suotuisasti ja sisältävät paljon kuitua, omega3-rasvahappoja, proteiinia, antioksidantteja ja kaliumia. Se mielletään helposti superfoodiksi ja sitähän se tämän listauksen mukaan onkin! Sujautan näitä joko aamupuuroon 1-2 rkl, tai hyödynnän iltaisin esimerkiksi proteiinilettujen taikinassa. Sillä on nimittäin nestettä sitova vaikutus, jolloin taikinastakin saa paksumpaa chiasiemenien turvottua hetken. Minulta on kysytty paljon kuinka saan tarpeeksi kuitua gluteenittoman ruokavalioni myötä ja tässä yksi tapa jolla sitä voi kätevästi lisätä omaan ruokavalioon.

Chian hyötyjä;

– helposti imeytyvä

– korjaa lihaksistoa ja tukikudoksia

– 5 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa, mutta sisältää myös booria, joka auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon

– 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa

– Kovassa treenissä keho menettää runsaasti rautaa, kalsiumia ja kaliumia hikoilun myötä. Chia on kätevä paikkaaja myös näille varastoille!

– runsaasti liukenevaa ja liukenematonta kuitua

– 2 kertaa enemmän proteiinia kuin missään muussa siemenessä tai viljassaMinifitness_Nu3_chia

Ulkomailla lomaillessa chiasiemenet kulkevat aina minigripeissä mukanani, samoin kuin aamupuurotkin. Tärkeää on kuidun lisäksi myös saada tarpeeksi suoloja, varsinkin kun hikoilee ja treenaa paljon. Suolanpuute voi näkyä nimittäin monella tavoin kehossa. Minusta tuntuu että usein hössötetään liiasta suolan saannista sen sisältämän natriumin vuoksi, vaikka loppupeleissä harva treenaajista saa sitä liiakseltaan kun syö terveellisesti ja puhtaasti – piilosuoloja ei siis tule nautittua liiakseltaan.

Suolaa kannattaa ja saa käyttää, mutta kannattaa suosia laadukasta suolaa. Esimerkiksi ruususuola ja Kalaharin suola ovat hyviä isorakeisia vaihtoehtoja, jotka ovat luonnonsuolaa. Tavallista suolaa en ole käyttänyt aikoihin sen käsittelyn vuoksi. Teollinen ruokasuola ei sisällä yhtä paljon kivennäisaineita kuin luonnonsuolat, joita saadaan suoraan merestä tai louhimalla vuoristoista. Luonnonsuolat sisältävät arvokkaita mineraaleja ja hivenaineita muun muassa rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, mangaania, sinkkiä, booria, kromia, seleeniä ja jodia. Nämä mineraalit ovat poistuneet ruokasuolasta teollisen käsittelyn myötä. Suoloja tarvitaan erityisesti lihasten toimintaan, nestetasapainon säätelyyn ja hermoimpulssien kuljetukseen.

Suolaakin voi toki nauttia liikaa. Se näkyy kehossa usein turvotuksena. Suola rakastaa vettä, kuten meidän kehommekin. Juon 5 litraa päivässä vettä, joka tarkoittaa sitä että se määrä myös laimentaa suolaa kehossani. Tähän päälle kun lisätään vielä päivän hikoilut, tarvitaan niitä suoloja ihan oikeasti kehoon riittävästi. Sinä tunnet kehosi parhaiten.Minifitness_ravinto

Erilaiset lihaskrampit, päänsärky, pahoinvointi ja pyörryttäminen saattavat olla merkkejä liian vähäisestä suolan saannista. Oletko koskaan kuumana kesäpäivänä potenut jotakin näistä? Minä ainakin olen ja usein pelkkä veden juonti ei ole tätä paikannut edellämainituista syistä. 

Maidottoman ruokavalioni vuoksi hyödynnän myös muutamia ravintolisiä. Yksi niistä on Bone supply, jonka olen ottanut kokeiluun hiljattain. Kisaprepillä ruokavalio on tiukempaa, jolloin on hyvä hyödyntää tiettyjä ravintolisiä tukemaan kehon optimaalista toimintaa. 

Miksi;

– Kalsium, magnesium ja D3-vitamiini edistävät luuston ja lihasten normaalia toimintaa

– magnesium auttaa myös vähentämään väsymystä, uupumusta ja ehkäisee lihaskramppeja

– kalsium on tarpeellinen luuston ja hampaiden pysymiselle normaaleina

– D-vitamiini edistää kalsiumin normaalia imeytymistä sekä veren normaalia kalsiumtasoa

– Seleeni edistää hiusten ja kynsien hyvinvointiaMinifitness_bonesupply_nu3_kalsiumlisä

Minifitneksen lukijat saavat kaikista NU3 verkkokaupan tuotteista -12 % alennuksen 5.7 saakka. Muista hyödyntää tilauksesi yhteydessä koodia EEVI. Shoppailemaan pääset tästä.

Näitä pieniä juttuja ei tule aina edes ajatelleeksi, vaikka ehkä pitäisi 🙂

Mahtavaa viikkoa kaikille <3 -E