Elämäntyyli Motivaatio Raskaus ravitsemus treenaaminen Treeni

Sporttihikeä superäidin silmin

Minifitness_raskaus ja liikunta

Millaista se on kun edessä konöttää kasvava vuori. Se on siinä 9 kk. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kun tämä pallo vatsasta häviää, jatkuu siellä kasvaneen tillikän huolehtiminen ainakin sen seuraavat 18-vuotta. Niin ja puhumattakaan niistä mahdollisista jätskikiloista. Hups.

Olen seurannut sivusta siskoni kaksi raskautta ja ne ovat olleet hyvin erilaisia. Niin treenaaminen, kuin myös raskaudesta palautuminen ovat olleet erilaisia. Olemme nyt tämän toisen tillikän jälkeen aloittaneet pikku hiljaa paluuta treenimaailmaan siskoni kanssa. Pienin askelin ja hänelle siunatun ajan puitteissa. Pääsinkin haastattelemaan häntä äitinä olosta ja siitä, kuinka treenaaminen onnistuu nykypäivänä. Tässä vähän hänen mietteitä asiaan.

Minifitness_raskaus_treeni_syöminen

E: Kuinka onnistuu pienten lasten äidin liikunta?

A: Ei onnistu 😉 Noh, jos nyt vähän kevennetään, niin sanotaanko, että jos liikkumisessa on ylipäänsä haasteita, niin tässä tilanteessa siinä on vielä sellainen mukava lisävääntö. Nyt vaaditaan jo syventävän tason asialle omistautumista ja suunnitelmassa pysymistä. Oman kokemukseni mukaan ensiarvoisen tärkeää edellä mainittujen lisäksi on tukiverkosto ja mahdollisen puolison sitoutuminen asiaan. Lapset oppii ja hyväksyy kyllä sen, että äidin nyt tarttee välillä vähän jumpata, mutta toisinaan esim. miehelle se saattaa olla melkoinen haaste sisäistää. Tulokset kyllä varmaan kelpais, muttei mielellään oman uhrautumisen kustannuksella 😉

On äitejä, jotka ottaa lapset mukaan liikuntatuokioihinsa, mutta itse en lukeudu heihin, vaan haluan keskittyä liikuntahetkessä itse tekemiseen, lapsiin keskitytään sitten muulloin. Äideille aina tarjoillaan kaiken maailman kotijumppaohjeita, kahvakuulia ja jumppapalloja dvd:llä varustettuina höystettynä teeseillä ”helppo 10 minuutin tehojumppa” tai ”hanki äidille liikuttava äitienpäivälahja”. Ihan sontaa. Paljon parempi ja loppuun mietitympi äitienpäivälahja olisi: ”Tiistai-illan bodypump-tunnit kuntokeskuksessa sisältäen peseytymisen ja saunan, á sessio 2 h. Lasten ja kodinhoito järjestetty.” Siinä olis mun mielestä jo niin kuin lahjan makua. Nimittäin, myöskin kokemukseni mukaan:

-”10 minuutin kotijumpat” vaatii oikeasti puoli tuntia aikaa.

-Niitä EI voi tehdä tv:tä katsellessa tehokkaasti, ihan huijausta.

-Koko ajan tulee keskeytyksiä tyyliin; vauva herää päiväunilta ja esikoisen pylly pitää pyyhkiä. Hyvä sporttihiki vaihtuu pian tuskanhieksi, ja veri kyllä kiertää, mutta lähinnä naamassa.

-Kukaan ei ohjaa eikä opasta jos teet tekniikat pieleen. Lehtiohjeissa ei mukana tule myöskään valmista tsemppimusakokoelmaa, eikä kukaan vedä sulle treeniä.

-Tilaa on aina liian vähän.

-Samoihin välineisiin kyllästyy ja sitten ne kahvakuulat jää ovenpidikkeiksi herjaamaan.

Minifitness_raskaus_liikunta_vinkit_perheenäiti

Siispä nainen: kun turhaudut siihen silloin-tällöin-kotitreeniisi, sopikaa motivoituneen kaverin kanssa liikuntatreffit kiinteästi jollekin päivälle ja/tai hommaa napakka PT, joka ”pitää hihnan kireällä”, kirjoita perheen seinäallakkaan omat liikuntakertasi, jotta mieskin ne tietää ja muista valmistella lapset ja koti mahdollisimman valmiiksi poistumistasi varten, näin varmistat harrastuksen jatkuvuuden. Varaudu myös siihen, että yllättävä mahdollisuus liikunnalle tarjoutuu juuri ruokailun jälkeen: käytä se! – tai ettet ehdi suihkuun juoksun jälkeen ennen iltaa: so not, hiki kuivuu. Opi sietämään tällaisia asioita, liikkuminen ei voi enää olla kiinni ihanteellisesta hetkestä, vaan on ennemminkin opittava huomaamaan ne mahdollisuudet ja hyödyntämään ne aktiivisesti ja itse. Näin on mahdollista liikkua pienten lasten äitinä.

Muista: suunnitelmallisuus ja siinä sinnikkäästi pysyminen, tukiverkostoiden hyödyntäminen, positiivisuus, liikunnan ilo ja armo. Armo ei kuitenkaan tarkoita lepsuilua, vaan silloin kun tilaisuus tulee, hoidetaan homma kunnolla ja keskitytään ottamaan siitä täysi hyöty irti. Mutta rennosti, ei pingottaen. Liikunta on ihanaa! Mulla oli ainakin ikävä hikeä, hyvää fiilistä, makeaa lihaskipua ja selkälihaksia. Nainen: ota itse vastuu itsestäsi ja liikunnastasi- kukaan muu ei tee sitä puolestasi. Get yourself your very own haba: näyttää hyvältä, tuntuu vielä paremmalta!

Terveisin, äiskä Ärrä

Minifitness_raskaus_parisuhde_aikataulutus_treeni

Äiskä Ärrä voisi mielestäni aloittaa blogaamisen kakkavaipoista ja politiikasta vaikka. Sen verran hyvin on kynä ja sana hallussa tuollakin suunnalla.

Kukin meistä palautuu hieman eritavalla raskaudesta ja sen tuomista kiloista ja löysästä lihasta. Olen valmentanut äitejä ja kirjo on laaja. Osa palautuu hyvinkin nopeasti ja osan kanssa saadaan hommia paiskoa vähän kovemmin. Paljon vaikuttaa se, kuinka on treenannut ennen raskautta ja sen aikana. Myös syömistottumukset vaikuttavat paljon. Harhaisena ajatuksena raskaana ollessa on se, että nyt saa syödä! Ikävä totuus on kuitenkin se, että ei se vaavi kuulkaa ime kuin ehkä sen 200-300 kcal extraa/päivä. Eli ei ihan sitä litran jäätelöä kuitenkaan. Vaikka me kuinka toivottaisiinkin.

Minifitness_raskaus ja lapset_palautuminen_treeni

Myös jo raskaana ollessasi voit hyvin muuttaa elintapasi parempaan. Myös dieetti on mahdollinen, mutta se ei tietenkään tarkoita mitään varsinaista kituutusdiettiiä, sillä vaavi tarvitsee ravintoaineita ja energiaa kasvaakseen ja kehittyäkseen. Syö terveellisesti ja monipuolisesti, se on parasta mitä voit lapsellesi tarjota! Extroilla ei tarvitse syödä, eikä liikakiloja turhaan kannata hankkia. Ne kun eivät häviä siitä vaikka vaavi pullahtaisikin ulos. Sitten muuten ketuttaa. Liikuntapuolella kannattaa ottaa iisisti, mikäli se on ollut täysin vierasta hommaa kropalle jo ennen raskautta. Mutta jos olet puhallellut menemään maratoneja ja estehyppelyä, voit todennäköisesti jatkaa juoksua suhteellisen pitkään. Estehyppelyt jättäisin kuitenkin pois 😉

Miniitness_raskaus_treeni

Kuvat We heart it

 Osa naisista nappaa aikaa treenaamiselle ja itselleen, osasta tuntuu että tämä on sula mahdottomuus. Onko kaikki lopulta meistä itsestämme kiinni? Äiskä Ärrän vinkeistä ja huomioista voi varmasti moni saada itselleen ideoita kunnossa pysymiseen. Asenne, suunnitelmallisuus ja  päättäväisyys ystäväiset ovat nyt avainasemassa. Mikset sinäkin pystyisi siihen? Nyt mammat liikkeelle <3 Olette sen arvoisia.

 

Kahden nakin onnellinen täti -E