Aamiainen hiilihydraatit Illallinen Lisäravinteet Lounas Ostoskassi Palautuminen Proteiini ravitsemus ruoka Ruokailu terveellisyys Treeni

Totuus ruoka-aine myyteistä

Olen saanut lueskella ihmisten Facebook-päivityksissä välillä kummallisia juttuja heidän treeneistään ja syömisistään. En tiedä mistä tämä liian yleinen harhaluulo tulee, kun ihmiset eivät syö mitään treenin jälkeen koska kello on niin paljon? Uskomukset että klo 18 tai klo 21 jälkeen ei tulisi enää syödä on täyttä huuhaata. Treenin jälkeinen ravinto on ERITTÄIN tärkeää. Jos skippaat aterian treenin jälkeen, voit olla varma ettei tuloksia synny, saatikka keho ei myöskään palaudu. On hyvä ettei mene täydellä vatsalla nukkumaan, mutta keho tarvitsee myös yöksi ravintoa korjatakseen lihasvaurioita, sekä palautuakseen.

da-mo-215 (1)

Uskomus, että illalla kannattaisi syödä vain proteiinia, ettei keho tarvitse yöksi hiilaria, ei sekään pidä täysin paikkaansa. Jos syöt myös illalla hieman hyvälaatuista hiilaria, nukut paremmin sekä palaudut paremmin. Toinen asia mikä pistää itselläni silmään monesti varsinkin kehotietoisten naisten keskuudessa, kartetaan hiilaria. Älkää pelätkö niitä hiilareita! Kehomme tarvitsee niitäkin. Proteiini tarvitsee hiilaria jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti. Sijoita päivään esimerkiksi aamulle kaurapuuroa/karaleseitä rahkaan, lounaalle hieman tummaa pastaa (esim. 40-60g), sekä illalliselle tummaa pastaa tai tummaa riisiä. Keho jaksaa treenata kovempaa eivätkä nämä sinua lihota! Tärkeää on muistaa hiilareiden laatu sekä määrä. Kokonaiskalorimäärä suhteutettuna kokonaiskulutukseen ratkaisee tämän pelin!

 

da-mo-1621

Myyttejä

Uskomus: Harjoittelun jälkeen nautittu proteiini rakentaa lihaksia

Totuus: Sekä proteiini että hiilarit rakentavat lihaksia harjoittelun jälkeen. Paras vaihtoehto on nauttia molempia näistä. Toiseksi paras vaihtoehto on syödä pelkästään hiilareita, huonoin vaihtoehto on syödä pelkästään proteiinia. Mieti ravinto treenisuorituksesi mukaan! Saliharjoittelun jälkeen painottaisin enemmän proteiinia, kovan aerobisen kestävyystreenin jälkeen hiilaria tarvitaan glykokeenivarastojen uudelleen lataukseen.

 

da-mo-132

 

Uskomus: Illalla syöminen kerryttää rasvaa

Totuus: Keho tarvitsee energiaa koko päivän. Aineenvaihdunnalle on parasta jos syödään joka kolmas tunti hereilläoloaikana. 

 Uskomus: Jos liikut paljon, voit syödä paljon

Totuus: Kokonaisenergiansaanti ratkaisee! Tämä on puhdasta matematiikkaa. Tosin on olemassa myös hyvillä geeneillä siunattuja ihmisiä, jotka eivät tunnu lihovan mistään. Nämä henkilöt ovat ns. ektomorffeja. Heillä voi olla hankalaa myös lihasmassan kasvatus. Näille henkilöille suosittelen kuitenkin pohtimaan myös kehon sisäistä hyvinvointia, vaikka mössöt eivät tartukkaan kylkiin!

da-mo-212

 

Uskomus: Mitä vähemmän syö, sitä nopeammin laihtuu

Totuus: Liian pienillä kaloreilla kituuttaminen saattaa jumittaa painon tehokkaasti. Jos alhaisilla kaloreilla urheilee, voi keho mennä ylirasitustilaan. Älä yritä tehdä liian suurta kalorivajetta päivääsi – pysy pienemmissä kalorivajeissa, jolloin laihtumisvauhti on hitaampaa ja tulokset pysyvämpiä. -500kcal/pv on hyvä nyrkkisääntö

 

da-mo-1418

 

Uskomus: Kananmunat nostavat kolesterolia

Totuus: Kolesterolia kohottavat tyydyttynyt rasva, sokeri ja transrasvat. Tässäkin tulee ottaa huomioon kohtuus ja se, kuulutko riskiryhmään

 Uskomus: Ihminen tarvitsee sokeria

Totuus: Keho tarvitsee hiilihydraatteja mutta ei valkoista sokeria

 

da-mo-158

 

Tässä vähän ajatuksia mutusteltavaksi ja pari loppukevennystä… 😛 

-Eepi

rebel-wilson-4

 dinosaur-food-friends-funny-phoebe-Favim.com-185568

 

(kuvat lainattu eri lähteistä, kirjoituksessa omia näkemyksiä ja tietoja koottuna, joita olen opiskellut eri lähteistä)