Vatsan hyvinvointi heijastuu koko kehoon
Jos valitsisin yhden asian, johon keskittyisin varmistaakseni hyvinvointini tasapainon (henkisen lisäksi), tiedätkö mikä se olisi? Suolisto. Tiedän, tosi seksikästä. Mutta se pitää niin paikkansa!
Kaikki tietävät jo tässä vaiheessa, kuinka suolisto on toiset aivomme. Aivojen ja suoliston yhteys keskenään on kiistaton. Silti vain harva ymmärtää sen laajuuden (en edes minä), saatikka toimii omassa arjessaan tämän huomioiden (tähän pyrin). Suolisto kytkeytyy lähes täysin ruokailutottumuksiin ja valintoihimme. Toki myös stressi vaikuttaa todella paljon sen hyvinvointiin, kuten henkiseenkin hyvinvointiin. Stressillä on merkitys kaikkeen! Suoli-aivoakselin yhteys on kiistaton hyvinvoinnissa. Eli jälleen, kaikki vaikuttaa kaikkeen – TAAS.
Vastustuskykyä suolistosta
Suolistobakteerien avulla voimme vaikuttaa positiivisesti aivoihimme, joka on AIKA suuri juttu. Mitä kirjavampi kattaus meiltä löytyy erilaisia ja terveitä bakteerilajeja, sen parempi myös immuunijärjestelmä meillä on, sekä toisaalta myös suoja kroonisia- ja mielenterveyden sairauksia vastaan. Miettikää, että jopa 80 % immuunijärjestelmän soluista sijaitsee suolistossa – se on huikeaa!
Suolistofloora kehittyy ensimmäisien kahden-kolmen vuoden aikana, mutta se ei tietenkään tarkoita, etteikö meillä olisi mitään tehtävissä sen jälkeen. Sen jälkeen alkavat vaikuttamaan elintavat; ruoka, liikunta, sairaudet, stressitasot, antibiootit ja muut lääkkeet. Synnyin keskosena ja tiedän syöneeni koko lapsuuteni, sekä nuoruuteni erilaisia antibiootteja. Olin paljon sairaana, sillä vastustuskykyni oli heikko. Olen ponnistellut varmasti juuri siitä syystä normaalia enemmän suoliston hyvinvoinnin kanssa ja siksi ymmärrän sen merkityksen käytännössä. Olen nähnyt muutoksen itsessäni.
Sairasteluni syynä oli yksipuolinen ruokavalio ja stressi
Kiinnostuin aiheesta vuosia sitten vähän väkisin. Kärsin jatkuvasti erilaisista vatsa-vaivoista, vaikka maidoton ja gluteeniton ruokavalio, sekä maltillinen kuitujen lisääminen auttoivatkin huomattavasti (jo tämä muutos vähensi omalla kohdallani sairasteluja 50 %:lla). Silti kaikista ongelmista ei päästy eroon ja kävin myös Olli Sovijärven vastaanotolla asiani kanssa. Pitkän prosessin päätös oli kuitenkin, kun lopetin kilpaurheilun. Löysin tasapainon ja keho seurasi perässä. Mieli ja keho eivät olleet enää niin kovan stressin alla (mitä kova treeni ja karsittu ruokavalio mukanaan toi) ja suolistokin alkoi voimaan paremmin. Jatkuva turvotus väheni ja kipuja minulla ei ole ollut tuon jälkeen. Yhteenvetona; ruokavaliolla ja stressillä oli näppinsä pelissä.
Muutoksina omalla kohdallani olivat siis;
- Ruokavalion monipuolistaminen ja kuitujen (prebiootit) lisääminen (vihannesten, marjojen ja hedelmien kautta)
- Maitohappobakteerien lisääminen (tasapainottamisen ajaksi)
- Fermentoidut ruoka-aineet
- Stressin vähentäminen
- Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tasapainottaminen
- Intuitiivinen syöminen (ei vaakaa, ei rajoituksia, ei kellonaikoja)
Mitä enemmän suolistosta luen, sitä vakuuttuneempi olen siitä, kuinka moni meistä voisi voida paremmin. Suoliston yhteys lukuisiin sairauksiin antaa myös alustavaa osviittaa sen merkittävyydestä mm autismiin, masennukseen, ahdistukseen, sekä jopa Parkinsonin- ja Alzheimerin tauteihin, sekä ADHD:n merkittävyyteen, sekä toisaalta tautien ehkäisyyn ja hillitsemiseen. Jos nämä pitävät paikkansa, ymmärrän varsin hyvin suoliston vaikutuksen ihan arkisemmissa asioissa.
“Vaikka probiooteilla on runsaasti terveyshyötyjä, niiden saaminen luonnollisesti ruokavaliosta on hankaloitunut nykyaikana.
– Ihmiset syövät paljon prosessoitua ruokaa, jossa hyödylliset mikrobit on tuhottu lämpökäsittelyllä, eikä monikaan enää saa luonnollisia mikrobeja. Ihmiset ovat syöneet fermentoituja ruokia vuosikausia, mutta nykyään halutaan, että ruoka säilyy vuoden tai kaksi. Silloin bakteerit täytyy tuhota ja ruoasta tulee lähes steriiliä”. Näin sanoo professori Seppo Salminen.
Pidätkö huolta suolistostasi? Kannattaisi. Mitä tämä sitten käytännön tasolla voisi tarkoittaa? En ole tosiaan lääkäri, mutta mitä enemmän olen asiasta lukenut kirjallisuutta ja kuullut, sekä kokenut asiasta, sen vakuuttuneempi olen valinnoistani tänä päivänä. Suosimalla terveellistä ja monipuolista ruokavaliota (muista kuidut eli prebiootit), vähentämällä tulehdusta aiheuttavia ruokia (esim rasvainen ruoka ja sokeri), sekä lisäämällä ruokavalioon fermentoituja ruoka-aineita + laadukkaita maitohappobakteereja voidaan tehdä jo paljon.
Nykypäivänä suolisto-ongelmat ovat yleistyneet. Syitä on monia, kuten teollistuminen (ruoan prosessointi ja kutujen poistaminen), antibioottien liikakäyttö (puhdistaa koko suoliston, myös hyvät bakteerit), sekä ikävä kyllä digitaalinen vallankumous – itse koen hyvin vahvasti kuinka jatkuva “tavoitettavissa” oleva tila aiheuttaa stressiä todella helposti. Siksi tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joihin kiinnitän arjessa huomiota stressin ja ruokavalion säätelyn lisäksi.
Lisää ruokavalioosi:
- Kombuchaa
- Kimchiä/hapankaalia
- Jogurttia (ei sokeroituja, ei vähärasvaisia)
- Muut terveelliset fermentoidut tuotteet
- Maitohappobakteerit ravintolisänä (Probioottivalmisteilla voidaan auttaa suoliston järkkynyttä mikrobitasapainoa palautumaan normaaliksi)
TIETOISKUJA
- Väitetään, että jopa 90 % elimistön serotoniinista syntyy suolistossa (huom, vain 10 % syntyisi aivoissa)
- Dopamiinista lähes puolet syntyy suolistossa
- Suolisto reagoi jokaiseen tunteeseen (mm masentuneilla esiintyy ummetusta johtuen juuri tästä suolisto+aivo yhteydestä) –>stressi voi lisätä huonojen bakteerien määrää suolistossa!
- Suolistoflooraa voi “nuorentaa” koska tahansa – aloita siis tänään vaadittavilla muutoksilla
Ainakin meikäläiselle sattui käymään myös niinkin kivasti, että tässä samassa rytäkässä oma “ihannepaino” tuli pysyvänä kivana lisänä kaiken hyvinvoinnin päälle! Toivottavasti saitte pohdittavaa ja myös motivaatiota oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen ylläpitämiseen.
Luettavaa ja apuja ongelmiin
Hyvää kirjallisuutta (jota myös tässä on ammennettu) löytyy mm kirjasta Suolisto vallankumous by Soki Choi, sekä Älykäs suolisto by Michael Mosley. Myös Science Daily- nettiartikkeliin aiheesta voit tutustua täällä. Myös ilmainen sivusto “Hoida vatsaasi” tarjoaa tietoa suoliston hyvinvoinnista!
Believe in your gut feeling! <3 Love, Eevi