Elämäntyyli Flunssa hyvinvointi Juoksukausi Mieli Motivaatio Muoti Ostoskassi Palautuminen ravitsemus ruoka Superfoodit terveellisyys treenaaminen Treeni

Vinkit flunssaa vastaan

Minifitness_valmiina talveen_funssaton talvi

Talvi on ilmeisesti täällä. Tuntuu että mikään talvitakeistani ei pidä viimaa loitolla, vaan se kylmä tunkeutuu luihin ja ytimiin suojamuurista huolimatta. Edes Teddyksi pukeutuminen ei auttanut.

Pukeutuminen on yksi tärkeimmistä seikoista, kun mietitään syitä vilustumiselle. Usein aina ennen sen kauhistuksen iskemistä, tulee viimaa iholle vähän vahingossa. Aamulenkillä jäätyi reidet. Kaupungilla varpaat ja kauppareissulla kaulaan puhalsi kylmä tuuli. Nämä pienet jutut voivat riittää flunssan syntymiseen, joten pitäisikö meidän tänä talvena hieman skarpata yhdessä lämpimän pukeutumisen suhteen? Minä ainakin aion tehdä parhaani. Seuraaaksi muutamia vinkkejä lisää tätä tulevaa kylmää kautta varten.

Minifitness_flunssaa vastaan_näin onnistut_vinkit

Minifitness_flunssaa karkuun_pukeudu hyvin

Kuten aikaisemmin olen maininnut, olen vähintääkin puolittanut vuosittaiset flunssani. Kohdallani tähän positiiviseen muutokseen ovat vaikuttaneet seuraavat seikat;

– Sopivasti liikuntaa, kehonhuoltoa ja lepoa. Liika treenikin stressaa kehoa ja saa jopa immuunijärjestelmämme heikkenemään hetkellisesti. Muista siis pyhittää treenikalenteriisi riittävästi myös lepoa ja kehonhuoltoa!

– Riittävä uni, vähintään 8 h näin pimeään aikaan

– Pese käsiä riittävän usein. Huomaan olevani tunnollinen käsienpesijä, sillä lavuaarilla tulee oltua jopa 20 kertaa päivässä. Pese kädet aina tilaisuuden tullen ja rasvaa voiteella mikäli kylmä ilma kuivattaa ihoasi herkästi. Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, hyödynnä silloin antiseptisiä voiteita

– Muista päivittäin nautittavat maitohappobakteerit, C- ja D-vitamiinit, sekä myös sinkki. Vähimmäissuositus D-vitamiinin osalta on 20-50 mikrogrammaa vuorokaudessa, heti kesäkauden jälkeen (elokuun lopusta toukokuulle). Itse nautin D-vitamiinia 100 mikrogrammaa päivässä. Näiden kohdalla painottaisin myös laatua! Purkkien kylkiin kannattaa kurkkailla.

– Syö paljon kasviksia! Myös vitamiinipitoiset ja antioksedanteilla ravitut marjat ovat mainio osa päivän ruokavaliota. Hedelmistä suosisin erityisesti sitrushedelmiä – sitruunasta saat runsaasti C-vitamiinia ja sen sisältämällä limoneenilla on viruksia torjuvia ominaisuuksia. Monipuolinen ja riittävä ravinto ovat avainasemassa. Pöpöt pysyvät loitolla kun keho on ravittu oikein ja sillä on välineet joilla suojautua.

– Omalla kohdallani selkeä maitotuotteiden vähentäminen oli yksi tärkeä seikka. Tämä näkyi vähentyneissä ylähengitystieinfektioissa. Maitotuotteet kerryttävät limaa, jolloin se on myös bakteereille erinomainen paikka pesiytyä. Maitotuotteiden vähentäminen auttoi kohdallani positiviisesti myös vatsan ja suoliston toimintaan. Syön kuitenkin maitotuotteita edelleen, mutta paljon maltillisemmin. 

– Suosi kaikkea ravintotiheää ravintoa. Voit saada kätevää helpotusta superfoodeista. Talvisin käytän paljon pakurikääpää, MSM + C:tä ja viherjauhetta. Teen näistä usein shotin ja tämä saa kehon heräämään heti aamusta. Myös kodimme uusin tulokas mehulinko saa nyt kovaa kyytiä. Inkivääristä, sitruunasta ja porkkanasta saa aikaiseksi nimittäin aikamoisen tehoshotin! Reseptiä tähän paukkuun tulossa pian!

-Kävikö moka jo? Jos palelluit, lämmitä itseäsi. Juo teetä, ota kuuma suihku, kääriydy lämpimiin vaatteisiin ja viltteihin. Laita villasukat jalkaan ja nauti hunajaa, inkivääriä ja sitruunaa kuuman veden kera. Muista syödä hyvin ja värikkäästi. Suosi kasviksia, mutta muista myös riittävä proteiinin ja hiilihydraattien saanti. Voit valmistaa vaikka tulisen, ihanasti lämmittävän keiton. Nuku riittävästi seuraavana yönä ja saatat herätä täysin terveenä seuraavaan aamuun!

Minifitness_flunssaa karkuun_vinkit

Minifitness_flunssaa karkuun

Usein kovan liikuntasuorituksen jälkeen immuniteettimme hieman laskee hetkellisesti. Treenin jälkeen olisi kiva kulkea hikisellä päällä “nopeasti” autoon tai hypätä bussille. Kiva hetki vilvoitella? Älä tee sitä. Nämä hetket saattavat koitua nimittäin kohtalokseksesi. Pipo kannattaa pitää päässä, sillä pään kautta haihtuu eniten lämpöä kehostamme. Varpaat kannattaa myös suojata paleltumiselta, sekä tottakai kaulan ja kurkun alue. 

Muistatteko kuinka sain viime talvena Etelä-Afrikan matkani jälkeen jonkinasteisen hypotermian? Olin tosiaan lenkillä ja ilma tuntui hieman viileältä. Sitä ei saata edes huomata ulkona liikkuessa, mutta pakkanen voi pistää takaisin vasta sisälle saavuttuasi. Tärisin sohvalla toppavaatteet päällä kuuman suihkunkin jälkeen. Siinä könötin hampaat kolisten vielä muutaman tunnin. Sen jälkeen istuinkin saunassa miedossa lämmössä puolituntia. Tuosta selvittiin lopulta säikähdyksellä ja teen lipittämisellä.

Tämän oppineena suosittelen sinne lenkille suunnatessa pukemaan mieluummin hieman vähän extraa. Hiki siellä kuitenkin saa tulla, joten parempi liikaa kuin liian vähän. Siinä vaiheessa kun vaatetta on liian vähän, ei auta vaikka olisi nastalenkkarit jalassa. Kokonaisuus ratkaisee! 

Minifitness_MCM_outfit_winter_citygirl

Takki – Zara

Laukku – MCM

Kaulahuivi – Acne

Kuvat Kira/ Blond Rivets