Eevi Teittinen

ARKIHAASTE III

Varmaan osa ehtikin jo ihmettelemään mihin jäi maanantainen arkihaaste? Olen täällä toisella puolella maapalloa pyöriskellyt koko eilisen kuumekrampeissa ja nyt tuntuu että olo alkaa vihdoin helpottumaan, onneksi. Siinä tulikin mieleeni unen tärkeys, sillä nukuin koko eilisen päivän putkeen. Se ei tosin ollut sitä nautinnollista unta, joka palauttaa kehoa ja mieltä. Unella on kuitenkin tärkeä merkitys olit sitten sairaana, tai terve. Se parantaa aina.

Kun puhutaan laadukkaasta elämästä, yhdistämme siihen usein ravinnon, liikunnan, toimivat ja tasapainoiset ihmissuhteet ja vakaat talousasiat. Yhtä tärkeänä pitäisin kuitenkin unta, sillä se määrää enemmän kuin joskus edes ymmärrämme. Pysähdytään tällä viikolla kolmannessa arkihaasteessa unen merkitykseen. Se tuntuu olevan nykyaikana jopa luksuksena pidetty arkipäiväinen asia, vaikka sen kuuluisi olla yhtenä osana tasapainoista elämää.

Tiedät varmasti mitä kaikkea kehossasi tapahtuu huonojen yöunien jälkeen? Olet kiukkuinen, naama rutulla ja stressilevelit nousevat pienistäkin asioista kattoon. Ei jaksa treenata ja tekisi mieli syödä herkkuja. Väsyneenä toimimme typerästi ja emme saa itsestämme parasta suoristuskykyä irti. Eikö uni olisi yksi niistä asioista joista ei pitäisi tinkiä?

Jos mietitään kovia urheilusuoristuksia tai stressaavaa työtä unen laatu vain korostuu. Uni korjaa ja rakentaa kehoa, sekä monet solut uusiutuvat unen aikana. Myös kasvuhormoni pääsee tekemään työtään yön aikana. Tänä aikana aivomme tekevät omaa siivoustyötään – uni vaikuttaa paljon muistiimme.

Voisiko laatu korvata määrän? Mahdollisesti. Olen itse ajatellut kokeilevani laitetta, joka mittaa yön aikana unen laatua ja yöllisiä liikkeitäni – oletteko te kokeilleet sellaista ikinä? Unen tarve tunneissa on yksilöllistä ja itselleni minimi on 8 tuntia. Joskus aamuisin kuitenkin tuntuu todella väsyneeltä ja siksi olisi mielenkiintoista päästä kiinni unen eri vaiheisiin mittaamalla sitä. Varmasti heräisi oivalluksia miksi jotkut yöt ovat huonompia – onko päässä pyörinyt stressaavia asioita vai jäikö treeni liian myöhäiselle illalle?

Vinkit parempaan uneen

Hyvä uni on siis aidosti yhtä tärkeä asia kuin riittävä liikunta ja terveellinen ravintokin. Uniympäristöön kannattaa myös panostaa niiden tuntien lisäksi – sillä voidaan nimittäin parhaassa tapauksessa parantaa kehon toimintakykyä!

*osa tiedoista Unikulman luennolta

-E <3