Eevi Teittinen

Kuinka herkutella fiksummin jouluna?

Jouluaatto on tasan viikon päästä. Osalle meistä joulu tarkoittaa suklaakonvehtien ylensyömistä ja totaalista löhölomailua. Autossa en voinut olla naurahtamatta mainokselle, jossa mies oli syönyt liikaa riisipuuroa ihan närästykseen asti. Joulusta selviää kyllä ilman huonoa oloakin, kunhan ottaa huomioon yksinkertaisiakin seikkoja. Joulussa pääasiana tulisi kuitenkin olla mielestäni se läheisten kanssa oleminen ja rentoutuminen. Kun siihen yhdistää sopivasti hyvää ruokaa ja herkkuja, ei niitä närästystabletteja tarvitse yhtään mihinkään. Talviunille me emme kuitenkaan ole valitettavasti menossa, eikä tuolla neljän päivän hullunmoisella tankkauksella saa kauheasti muuta kuin ehkä komeamman kokoisen vatsan? Eihän siinä olossa jaksa kuin murahdella läheisille ja ehkä kääntää kylkeä tunnin välein. 

Tässä muutamia vinkkejä joita itse hyödynnän jouluna hyvän olon ylläpitämiseksi.

Jouluinen raakakakku

(Gluteeniton, maidoton, ei lisättyä sokeria)

Pohja:

3 porkkanaa

2 appelsiinia

1 dl rusinoita

1 dl hapankirsikoita Foodin (tai 1 dl kuivattuja karpaloita)

1,5 dl kookoshiutaleita

3 dl pähkinöitä (parapähkinä/saksanpähkinä/manteli)

1 rkl hunajaa

1 rkl kookosmannaa Foodin

1 tl vanilija-aromia

0,5-1 tl rommiaromia

2 tl kardemummaa

1 tl kanelia

0,5 tl suolaa

4 rkl appelsiinista puristettua mehua

Kuori porkkanat ja lisää blenderiin. Laita perään muut aineet ja hurauta seosta sen verran, että siihen jää sopivasti rakennetta. Maista ja lisää tarvittaessa makeutta lisäämällä hieman hunajaa. Kardemummaa voit myös lisätä mikäli kaipaat lisää jouluista makua! Vuoraa vuoka ja laita seos astiaan. Tasoita pinta kuorrutusta varten.

Kuorrutus

n. 2 dl cashewpähkinöitä

1 rkl Foodin kookosmannaa

1 rkl hunajaa

2 rkl mantelirouhetta

1 tl rommiaromia

1 tl kardemummaa

1 tl mantelivoita

1 rkl sitruunamehua

1 rkl appelsiinista puristettua mehua

loraus vettä

Murenna pähkinät ja sekoita koko seos blenderissä tahnaksi. Kaada seos pohjan päälle ja koristele esimerkiksi raakakaakaonibseillä, kookoshiutaleilla, rusinoilla, mantelilastuilla ja pähkinöillä. Siirrä pakastimeen noin 30-60 minuutiksi tai pidä jääkaapissa tekeytymässä muutamia tunteja ennen tarjoilua. Raakaherkuissa maku on usein paras seuraavana päivänä valmistuksesta!

Kevyempi joulu ei tarkoita sitä että se olisi jotenkin tylsempi! Jouluna saa ja pitää nauttia, mutta turhat ylilyönnit kannattaa muutaman vuoden kokemuksella jättää väliin. Nautitaan yhteisistä ruokahetkistä, tunnelmasta ja yhdssäolosta <3 Nautitaan hyvästä olosta.

Pus, E