Eevi Teittinen

Terveelliset riisipiirakat (gluteeniton ja maidoton)

Viime viikolla laitoin pystyyn kunnon resepti-kilpailun tuolla Instagramin puolella, jossa te saitte kertoa mistä herkuista kailpailette terveellisiä versioita. Toinen voittoarpa osui riisipiirakoiden kohdalle ja nyt tämä mahtava terveellinen versio on kehitelty meikäläisen toimesta! Rakastan riisipiirakoita, mutta kaupasta en ole vielä hyviä, gluteenittomia piirakoita löytänyt. Itsetehty on tietenkin aina paras, sillä silloin niihin ei ole lisätty varmasti yhtään mitään ylimääräistä. Nämä gluteenittomat piirakat ovat usein jauhomaisia ja ravintoköyhiäkin, mutta tämä resepti on kuitenkin kaikkea muuta.

Täytyy kyllä myöntää, että hieman jännitti mitä tästä tulisi. Yllätyksekseni, riisipiirakat olivat kuitenkin lopulta helppoja tehdä ja resepti nopea toteuttaa gluteenittomanakin. Makukin miellytti, eikä tässä mielestäni ole oikeastaan mitään mitä tavallisesta versiosta jäisi kaipaamaan. Olen todella fiiliksissä tästä reseptistä ja toinen (makea voittaja) on tulossa heti ensi viikolla! Ensin kuitenkin hieman suolaista ja sitten vasta sitä makeaa ihanuutta. 

Riisipiirakoiden kylkeen tein vielä terveellisen version kaikkien rakastamasta munavoista! Tämä oli myös todella helppo ja niin mielettömän hyvänmakuinen että suosittelen sitä ehdottomasti näiden piirakoiden kaveriksi. Sen valmistus vie vain 10 minuuttia!

Terveelliset riisipiirakat (5-6 kpl)

(Gluteeniton ja maidoton)

Täyte:

(voit puolittaa määrät, jos tarvitset puuroa vain piirakoihin)

2 dl vettä

2 dl riisipuuroa

1 l kauramaitoa

1/2 tl guerande-suolaa

Lisää vesi kattilaan ja anna kiehua. Lisää sekaan puuroriisi ja anna nesteen imeytyä samalla hieman sekoittaen. Lisää sitten kauramaito ja suola kattilaan. Sekoita ja anna tekeytyä kannen alla noin 40 minuuttia, mutta muista sekoittaa puuroa tasaiseen tahtiin. Anna puuron olla yön yli jääkaapissa, tai odota sen jäähtymistä ennen taikinan valmistamista

Pohja:

2,5-3 dl tattarijauhoja

2,5 dl vettä

2 tl psylliumia (Puhdistamo)

2 rkl kirkastettua voita (Puhdistamo)

1/2 tl Guerande-suolaa (Puhdistamo)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Lisää kulhoon vesi ja sekoita psyllium nesteeseen. Anna seoksen sitkostua hetki ja lisää sitten sekaan vähitellen tattarijauhot. Käytin sekoitukseen sähkövatkainta, sillä taikina on aika sitkeää. Lisää sekaan kirkastettu ghee-voi ja suola. Annostele taikinasta 5-6 kpl osioita. Muotoile kaulimen ja tattarijauhon avulla taikinasta tasaisia levyjä. Lisää jokaisen levyn keskelle valmista riisipuuroa ja nypytä reunat. Siirrä piirakat uunin keskitasolle noin 20-25 minuutiksi, kunnes reunat ovat saaneet väriä pintaan. Voitele valmiiden piirakoiden pinnalle ghee-voita ja ripottele päälle hieman suolaa

Terveellinen munavoi

(maidoton)

4 munaa

2 rkl kirkastettua voita (ghee-voi)

ruohosipulia ja persilijaa

1/2 tl Guerande-suolaa

Keitä munat kattilassa. Silppua yrtit kulhoon ja lisää sekaan kypsät munat. Vatkaa sauvasekoittimella ja lisää sekaan suola, sekä kirkastettu voi. Munavoi on valmista kun sen koostumus on tahnamainen


 

Sitten vaan nauttimaan näistä upeista herkuista hyvällä fiiliksellä! <3 -E