Eevi Teittinen

Hallitse ja hillitse stressiä

Meillä kaikilla on joskus stressiä ja kiire painaa päälle. Toisinaan saattaa käydä myös niin, että olemme niin kovia koneita, että emme edes huomaa stressipiikin nousua. Itse lukeudun näihin suorittajiin, jotka eivät helposti havannoi stressikäyrän nousua edes silloin, kun se on aivan tapissa. Huomaatko sinäkin stressijaksot vasta kun ne ovat ohi? Hep, täällä yksi sellainen. 

Olemme hyvin erilaisia stressaajia, jonka vuoksi emme voi koskaan verrata sitä muihin. Me kaikki siedämme stressiä eri tavalla, joten myös sen käsittely saattaa olla hieman erilaista. Stressi on ok silloin, kun sille ei anna ruoria. Helpommin sanottu kuin tehty? Stressaavien ja kiireisien jaksojen jälkeen tulisi muistaa antaa itselleen palautumisaikaa. Sitä on hyvä antaa myös kiireen keskellä vaikka pienen hetken verran, jolloin koneisto sietää myös tulossa olevaa uutta painetta paremmin.

Unen merkitystä ei voida tässäkään tapauksessa korostaa liikaa, mutta sen laatu ja määrä kärsii meillä jokaisella aina joskus. Mitä teet silloin? Ahdistutko välittömästi? Olen harjoittelut parempaa lähestymistapaa kiireen keskelle ja koen toimivani nykyään tehokkaammin. Väitän sillä olevan suotuisia vaikutuksia myös terveydelleni pitkällä aikavälillä!

Jotta et ajautuisi mieltä ja kehoa kuluttavaan stressikierteeseen liian pitkäksi aikaa, pohtisin seuraavia ajatuksia;

Hyvälaatuinen stressi on meille hyväksi. Sen kautta saatamme päästä parempiin tuloksiin ja sitä kautta kokea onnistumisia. Sopivan stressin alla suorituskyky on parempaa, kunhan se ei ole pitkäkestoista. Stressaavan hetken tai asian jälkeen olisi aina hyvä nollata tilanne, sillä se on osa omaa hyvinvointia. Hyvinvoinnistaan huolehtiminen ei ole pelkästään treeniä ja oikeanlaista ruokaa, vaan paljon muutakin! Jos itse valitsisin näiden lisäksi kolme muuta tärkeää hyvinvointia edistävää seikkaa, olisivat ne; arjen aktiivisisuus, sosiaaliset suhteet ja kehon kuunteleminen.

Loistavaa elokuuta, pidetään stressitasot kurissa kiireestä huolimatta <3 -E