Blogi hyvinvointi juhlat onnellisuus Perhe ja suhteet

Aiheuttaako joulun perinteet stressiä?

eeviteittinen_joulunperinteet_stressi

Mietin jouluaattoa. Nyt on nimittäin aikaa ajatella vähän kaikkea. Istun aamun varhaisessa junavuorossa matkalla kohti Helsinkiä. Pyrin käyttämään junaa aina kun mahdollista ja pidän siitä, että saan vain olla. On kuitenkin eri asia istua ratin takana jännittämässä kuinka sekaisin Suomi on mennyt talven tulosta, tai pidätellä pissahätää väkisin perille saakka, sillä muutenhan kaikki ne jotka juuri ohitin, pääsevät taas edelleni. Sehän ei tule kuuloonkaan. Juna tuntui hyvältä ja mahdolliselta. Ainakin siihen saakka, kunnes junasta puuttui muutama vaunu ja tunnelma muuttui äkkiä hyvin tiiviiksi. Ahdistavaa näin suomalaisille. Kun tästä oli päästy yli, sain ohi kulkevalta naiselta kahvit syliini. Minua ei huolestuttanut märät housuni, vaan lähinnä harmitti ettei nainen saanu tänä aamuna aamukahvia, joka on kuitenkin tärkeää henkiinjäämiselle erityisesti alkuviikosta. Koitin kyllä hieman tsempata häntä!

Takaisin jouluaattoon. Olen pohtinut tänä jouluna ostavani mahdollisimman vähän – siis vielä vähemmän kuin viime vuonna. Jos jotain tarvitsee, on se tietenkin eri asia. En jätä kummipojalle ostamatta hänen tarvitsemaansa talvipukua, tai siskoni lapsille jotain, millä on merkitystä. Aikuiset sen sijaan tarvitsevat aika vähän. Me aikuiset ostamme nimittäin itse sen mitä oikeasti tarvitsemme, eikö? Loppupeleissä me emme useimmissa tapauksissa tarvitse, vaan haluamme.

eeviteittinen_joulu_ilman_stressia-blogi

 Haluan ehdottomasti muistaa perhettä ja läheisiä, mutta koitan tässä pohtia uusia vaihtoehtoja. Lahjoitanko heidän puolestaan rahaa hyväntekeväisyyteen? Sekin on aika henkilökohtainen asia, joten se voi mennä todella pieleen. Kaikki eivät syystä tai toisesta halua lahjoittaa, tai kohteen valinta voi olla myös yllättävän hankalaa ollakseen juuri oikea kyseiselle henkilölle. Mietin mitä voisin tehdä itse? Päädyin erilaisiin yllätyslaatikoihin, jotka on jollakin tavalla yksilöity. Siis toteutus samalla tavalla kuin herkkukorit! Kaikki mitä kulutetaan päivittäin menee kuitenkin käyttöön? Sinne ei saa tunkea mitään turhaa. Ensin mietin valmistavani jotain myös itse, mutta sitten muistin, ettei kukaan halua saada jouluna lahjaksi jouluherkkuja. Niitä kun on ehditty mussuttaa jo kuukauden päivät.  Ehdotuksia otetaan mielellään vastaan. Luoko joululahjojen osto teille stressiä?

Löysin tässä muutama viikko sitten takaperin paperivihkosen, jossa olin kirjannut kuinka paljon kenenkin joululahjaan kulutan rahaa. Lista oli 8 vuotta vanha ja budjetissa keskimäärin kymmenen euroa henkilö kohden. Pisti ajattelemaan sitä mihin ollaan tultu, sillä nyt rahaa palaa aika paljon enemmän. Tämän jälkeen aloin todella pohtimaan missä on järkeä ja missä ei.eeviteittinen_asu_kokonaisuus_talvi

Tässä iässä joululahjoilla ei ole enää samaa merkitystä kuin lapsena. Nyt sitä arvostaa ihmisiä ja yhteistä aikaa. Jouluun kuuluu mielestäni perinteet, sillä niiden kautta luodaan muistoja ja ne ovat usein asioita, jotka ovat meille mielekkäitä. Perinteet kytkeytyvät vahvasti myös siihen, keiden kanssa jouluaan haluaa viettää. Sehän on perinteisesti koko perheen ja suvun juhla, mutta tänä päivänä joulua voi viettää hyvin monessa eri muodossa. Joistakin perinteistä haluan pitää kiinni, mutta yllättävän monet ovat sellaisia, jotka tuntuvat elävän aina elämäntilanteen mukaan. Ainoa mikä on pysynyt kaikkien vuosien jälkeen on Lumiukko. Tiedätkö sen lastenohjelman? Se katsotaan aina. Myös joulupuuro aamiaisella on poikkeuksetta aina toteutunut ja joulukuusi on aina löytynyt kotoa – yhtenä jouluna kokeilin muovista joulukuusta. Se oli virhe. Joulusauna taitaa olla myös hyvin perinteinen juttu, sillä se onnistuu lähestulkoon missä tahansa. Viime vuonna mukaan tuli avannossa pulahtaminen!

Perinteet saattavat mennä usein hieman uusiksi uuden parisuhteen ja muiden elämäntilanteiden muutoksien myötä. Niin ainakin itselleni on aina käynyt. Sitä joutuu punnitsemaan, neuvottelemaan ja priorisoimaan. Joulun hankaluutena on päättää, keiden kanssa sitä milloinkin viettää. Olemme tänä vuonna päättäneet jakaneet joulua siitä syystä monelle eri päivälle, jotta ehditään olla Rymättylässä, Turussa, Helsingissä ja Kotkassa – ilman säntäilyä ja kiirettä seuraavaan paikkaan. Se kuitenkin valitettavasti aina syö joulun ideaa rauhoittumisesta ja läsnäolosta. Siksi olenkin päättänyt tänä jouluna tehdä kuten meille on kaikkein parasta, sen sijaan että miettisin aina muita. Ajatus lähti isäni kehotuksesta siirtää yhteistä joulua.

eeviteittinne_karvatakki_talvi_asu

Isäni soitti tässä muutama viikko sitten ja ilmoitti, että meille on luotu uusi perinne. 26 päivä joulukuuta kokoonnumme isäni luokse Kotkaan, jonne saapuu koko perhe. Kuulostaa todella yksinkertaiselta, mutta ei ole sitä. Meillä kaikilla on monta paikkaa, jossa haluaisi, tai pitäisi olla yhtäaikaa. Oli mielestäni hyvä idea poistaa jouluaatolta paineet ja stressi meiltä jokaiselta. Jouluaattona ei siis säntäillä, tai ajella ympäri Suomea, vaan ollaan Turussa. Rauhoitutaan ja nautitaan täällä olevan perheen ja ystävien kanssa.

Parisuhteissa käydään usein valtataistelua joulun kanssa, kun pohditaan kumman vanhempien luokse mennään. Siitä voi aiheutua yllättäviäkin riitoja, jotka voisi ratkaista vaikka sitten tällaisella isällisellä päätöksellä ”Tapanin-ajoista”. Vietämme ydinperheen joulua Tapaninpäivänä. Uusi perinne on siis luotu. 

Ps. Turussa on lunta! <3

Panta – Glitter / Takki – SVEA / Housut – Samsøe & Samsøe / Kengät – Dr. Martens