Eevi Teittinen

Aineenvaihdunta käyntiin syömällä

Olen meidän ystäväpiirissä se keneltä kysytään neuvoja erityisesti silloin kun vatsan toiminta takkuilee. Ei se ruoansulatusjugurttimainos ollutkaan ihan väärässä. Suomalaisilla on paljon vatsaongelmia ja minäkin olin yksi niistä – ja kyllä, myös minä olen syönyt kyseistä “vatsan helpottajaa”, valitettavasti. Onneksi niistä ajoista on tultu paljon eteenpäin ja kokemukseni ovat opettaneet minua paljon. Aloitin tosin ihan alusta ja opin parhaiten kokeilemalla ja kuulostelemalla kehoani ja oloani. Alkuun sanon sen, että unohda ainakin se ruoansulatusjugurtti.

Vatsassani tuntuu olevan aikalukko. Se vaatii toimintaa aamuisin, mutta ei sen jälkeen. Jos satun lentämään lentokoneella edes muutaman tunnin päähän, osoittaa se mieltään siitäkin – ellen minä ota huomioon sen kaverin vaatimia seikkoja ruokavalion, veden juonnin ja liikunnan osalta. Myös riittävä uni vaikuttaa säälimättä kokonaisuuteen. Me ollaan hyviä kavereita jos vain kuuntelemme toisiamme. Se toimii, jos minä toimin.

Jos suoliston toiminnan kanssa on isompiakin ongelmia, saattaa olla hyvä käydä asiantuntijalla. Mutta jos se on vain “minä vaadin”- tapaus, riittää kotikonstit sen lepyttämiseen. Suoliston optimaalinen toiminta vaikuttaa suuresti siihen millainen olo meillä on. Minusta tulee kiukkuinen kiusankappale, erityisesti jos pitää keikistellä turvonneen vatsan kanssa bikineissä. Siksi matkustaessani pyrin aina noudattamaan samaa hyväksi todettua kaavaa kuin arkenakin. Se mikä toimii täällä, toimii siellä!

Tässä kuitenkin muutamia selkeitä ohjeita matkalle, sekä ihan arjenkin helpottamiseen;

Oma suolistoni vannoo chiasiementen nimeen. Aamupuuro, jossa on chiasiemeniä, ovat varma vatsan ja päiväni startti. Superfoodina tunnetut chiat sisältävät terveellisiä omega-3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia, antioksidantteja ja kalsiumia. Chiasiemenen toiminta on parhaimmillaan turvotettuna, joten sen kannattaa antaa hetken tekeytyä. Se imee nestettä itseensä runsaasti ja näin turpoaa vähitellen. Israelin matkalla sain viimeksi järkyttävän turvotuksen, joka sai koko kehoni voimaan todella pahoin. Siitä oppineena chiapuurosta en poikkea! Jos kaurahiutaleet jäivät kotiin, on tässä resepti helppoon aineenvaihdunnan boostaajaan, jonka voi tehdä myös matkatukoksen ilmentyessä.

Lakritsinen Chiavanukas

(maidoton/gluteeniton), 2 annosta)

0,5 dl chiasiemeniä

2-3 dl haluamaasi nestettä (Käytin Alpron kookosjuomaa)

1-2 tl lakritsijuurijauhetta esim Foodin

Ripaus suolaa

Mausta esimerkiksi kanelilla ja kardemummalla

Sekoita neste ja siemenet keskenään ja anna tekeytyä tunnista ylöspäin. Voit tehdä tämän valmiiksi jo illalla ja siirtää jääkaappiin aamua varten.

Mausta banaanilla ja taatelilla. Vatsalääkekin voi olla just näin hyvää ja luonnollista!

Miksi lakua? Lakritsijuuri on apu ruoansulatuskanavan vaivoihin, sekä se hillitsee myös erilaisia tulehdustiloja kuten flunssan erimuotoisia oireita. Mikä ehkä parasta, se toimii myös makeanhimon selätyksessä! (muista kuitenkin kohtuus)

Monet sairaudet ja oireet ovat peräisin ruoansulatuskanavasta. Siksi kehoa kannattaisi opetella kuuntelemaan ja ravintoon keskittyä ja panostaa. Se on sinun tärkein kanavasi hyvinvoinnillesi, joten muista pitää siitä huolta! <3

Voi hyvin, E