Eevi Teittinen

HELPOTUSTA VATSAONGELMIIN

Kuten aikaisemmin hieman jo kirjoittelinkin, olen nyt viimeisen kuukauden kärsinyt vatsaongelmista. Hommahan kärjistyi todella pahaksi muutamia viikkoja sitten ja kävin myös lääkärissä hieman asiaa ihmettelemässä. Nyt on kulunut viikko kohtalaisen hienosti! Sain paljon vinkkejä kollegaltani Sami Sundvikilta ja ruokavaliota puitiin läpi myös valmentajani Aleksin kanssa. Palloteltiin puolin ja toisin ajatuksia siitä, mitä mahdollisuuksia tässä on vielä mahdollisesti käyttämättä.

Itse epäilin vatsavaivojen syypääksi vahvasti stressiperäistä suolistoreaktiota, mutta mahdollisuus oli myös Ranskan reissulta tarttunut epämiellyttävä tuliainen. Tuloksia odotellaan edelleen, joten varmaa tietoa tässä ei vieläkään ole. Epäilen kuitenkin vahvasti vaivojen johtuneen suoliston epänormaalista  toiminnasta. Tähän on varmasti vaikuttanut mm. stressin purkautuminen – kyllä, taas se vaikuttaa ihan kaikkeen!

Ruokavaliosta haettiin apukeinoja ja niitähän löytyi. Itseasiassa koko suolisto saatiin viikossa rauhoitettua tekemällä hienosäätöä dieettiin mm. laskemalla 20 % proteiinia ja korvaamalla tuo sama kalorimäärä hiilihydraatilla. Apuun tuli myös entsyymin pilkkojat, laadukkaat maitohapot ja maitohappokäyneet tuotteet. Gluteiinia tai maitotuotteita ei ruokavaliostani ole löytynyt vuoteen.

Suolisto on toiset aivomme – se on viisas, mutta oikukas. Olen saanut tehdä sen optimaalisen toiminnan kanssa töitä koko aikuisikäni. Tästä syystä myös itse todella hyvin tiedän, kuinka vahvasti suoliston hyvinvointi vaikuttaa kaikkeen ja sen rooli korostuu nyt näin kisadieetillä. Jos et pidä sen kunnosta hyvää huolta, se näkyy jollakin tapaa. Joskus ongelmat ovat lieviä, toisinaan taas todella vaikeita.

Kun ruokavaliostani oli tsekattu riittävä kuidunsaanti, nesteet ja pudoteltu pois kaikki riskitekijät oli katsottava mitä muuta voisimme tehdä. Yksi Samin suosituksista oli maitohappobakteerijuoma Boris. Juoma on valmistettu suomalaisista juureksista, marjoista ja villiyrteistä hapattamalla. Tämä on täysin sokeroimaton sekä lisäaineeton juoma, jossa on n. 14 miljoonaa elävää ja kiinnittymiskykyistä maitohappobakteeria grammassa. Probioottien tehtävänä on estää taudinaiheuttajien kiinnittymistä suolistoon ja prebiootit tukevat niitä tässä  tehtävässä. Olen käyttänyt itse maitohappobakteereja päivittäisessä käytössä ja se on yksi todella tärkeä suoliston tasapainoittaja. Hyväksi havaitsemiani tuotteita ovat mm. Puhdistamon Ohhiran OM-X maitohappobakteeri ja Puhdas+ Caps Saccharomyces boulardii.

Mitä karsimme ja mitä tuli lisää?

Ruokavalio on nyt lähinnä vain puhtaampi kuin koskaan. Myös nämä mainitsemani “täsmäiskut” ovat todella tehneet tehtävänsä. Vatsavaivat vievät todella paljon energiaa ja stoppaavat aineenvaihdunnan helposti täysin. Olo on tukala ja ahdistaa. Ongelma kannattaa ratkaista aina mahdollisimman nopeasti, sillä oireet voivat mennä odottelemalla todella pahaksi.

PUUROVINKKI! Amarantista sekä tattarista valmistamani aamupuurot saattavat olla monelle vieraita, mutta ne ovat yhtä helppoja kuin kaurakin. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja perinteiselle kaurapuurolle! Kutsun näitä suolistopuuroiksi, sillä tuntuu että niistä on todella apua. Sekaan voi laittaa esimerkiksi vielä psylliumia tai nesteessä turvotettuja chiasiemeniä vauhdittamaan vatsan toimintaa. Nämä aamiaisherkut ovat gluteenittomia, ravinnerikkaita ja erityisesti vatsaystävällisiä.

 

Rentouttavaa lepopäivää <3 -E