arki hyvinvointi onnellisuus Perhe ja suhteet Treeni

Menettämisen ja petetyksi tulemisen pelkoa

eeviteittinen_menettamisen_pelko_ystavyysAikuisena on vaikeaa löytää ihmissuhteita, joissa ei tarvitsisi kohdata omaa menettämisen pelkoaan. Me kaikki pelkäämme petetyksi tulemista, sillä meistä jokainen on ehtinyt tämän elämänsä aikana kohtaamaan. Haluaisimme suojella itseämme mahdottomalta. Valitettavasti meillä ei ole lapsen ennakkoluulotona riemua, tai edes nuoren naivia asennetta elämään, sillä kaikki on jo käytetty.

Olemme ehtineet vuosien aikana kasata jokainen reppumme täyteen odotuksia, pettymyksiä ja vaatimuksia. Osa pelkää enemmän, toisilla tuntuu löytyvän aina se ylimääräinen laskuvarjo selästä. Epäreilua. Menettämisen pelko on asia, johon tuntuu törmäävän aikuisiällä solmituissa suhteissa pelottavankin usein. Pelkäämme myös petetyksi tulemista. Pahimmillaan se ajaa meitä yksinäisyyteen ja yksin tekemiseen. Onko ystävyys kertakäyttötavaraa? Kun kuherruskuukausi loppuu, voi hypätä seuraavaan.

eeviteittinen_luottamuspula_ystavyyssuhteet_somemaailma

Oletko koskaan ajatellut kuinka paljon me luulemme toisen ihmisen asioista somen perusteella? Saatamme tehdä johtopäätöksiä ja muodostaa mielikuvan toisesta ihmisestä pelkästään IG-profiilin perusteella. Onko joku varakas, onnellisessa parisuhteessa tai omistaako hän täydellisen kodin? Katso somesta. “Tuolla tyypillä on kaikkea”. Tämä someharha saa meidät voimaan huonosti ja tavoittelemaan jotain sellaista, mitä ei ole olemassa. Jatkuva pyrkimys ja ponnistelu olla jotakin näännyttää meidät lopulta kokonaan. Entä kuinka väärin voimme nähdä ystävyysuhteet somen kautta? Kuinka moni “ystävyyssuhde” on pelkästään someglamouria ja kuinka moni aitoa, pysyvää ystävyyttä?

Yksi asia on kaikkein hälyttävintä. Kuinka vähän ihmiset ovat oikeasti toisilleen läsnä yhteisillä dinnereillä, tai muissa yhteisissä tapahtumissa? Monia tuntuu kiinnostavan paljon enemmän se mitä puhelimessa tapahtuu, tai se, montako yhteiskuvaa ehtii muiden kanssa ottamaan. Seuraavaksi kun lähdet tällaisesta tilanteesta mieti, montako hyvää keskustelua kävit? Tiedätkö miten ystävilläsi menee elämässä oikeasti?

Meidät pitäisi maadoittaa takaisin asioihin, jotka tekevät meistä aidosti onnellisia. Laadukkaat ihmissuhteet ovat nimittäin onnellisuutemme ja hyvinvointimme perusta. Ei kulisseja, tai täyteen ahdettuja kalentereita, vaan ihan jotain muuta. Ei puhelimia ja feikkiä somemaailmaa pitämässä yllä ihmissuhteita.

eeviteittinen_valheellinen_somemaailma

Ehkä kaikkein ikävin ilmiö on kuitenkin vielä tulossa. Kuinka toiset ajattelevat ihmissuhteista ensimmäisenä sitä, kuinka tämä ihminen voisi häntä hyödyttää? Voisiko hän päästä parempiin piireihin olemalla kyseisen tyypin kaveri, tai voisiko hän tienata rahaa toisen tyhmyydellä? Sairasta eikö! Tätä kaikkea kuitenkin tapahtuu ihan koko ajan. Onko ihmissuhteet siis tänä päivänä lähinnä hyötymisen tavoittelua? Onko aitous katoavaista ja jääkö jäljelle lillumaan vain pelkkää pinnallisuutta ja kermaisia, hyvän päivän kehuja? Toivon meidän todella heräävän. Koska jokaisen kodin oven suuhun tulee lokerot, joihin puhelimet jätetään odottamaan kotiinlähtöä?

En ole itse osannut aina nähdä sitä, kuinka ihmiset ovat minua käyttäneet hyväksi. Olen ollut sinisilmäinen ja halunnut uskoa ihmisistä hyvää. Sen on nähnyt kuitenkin aina joku muu, joka on asiasta lopulta minulle maininnut. En ole aina välttämättä edes siinä hetkessä uskonut asiaa todeksi, vaan ymmärrys on usein tullut vasta kantapään kautta. Osa ihmisistä on lähelläsi vain silloin kun menestyt, aidot ihmissuhteet eivät ole riippuvaisia siitä kuka olet, mitä teet, tai paljonko omistat.

eeviteittinen_blogi_perhejasuhteet_luottamuseeviteittinen_blogi_asu_syksy

Ryhmässä on paljon helpompaa uskaltaa, kuin esimerkiksi kahdestaan. Tänä päivänä uuteen ystävyyssuhteeseen lähteminen on yhtä iso juttu kuin uusi parisuhde. Se on pelottavaa, sillä toiseen on kyettävä luottamaan. Entä kuinka vaikeaa on perustaa yritys ystävän kanssa? Siinä punnitaan luottamus, sitoutuminen, arvot, moraali ja peliin heitetään kaikki. On jotenkin hienoa nähdä kykenevänsä luottamaan johonkuhun näin paljon.

Onko luottamus asia, jota on tänä päivänä kaikkein vaikeinta antaa ja lunastaa? Pelkäämme menettämistä ja sitä että toinen lähtee. Emme halua, että meitä huijataan. Pelkäämme omaa riittämättömyyttämme, jota peilaamme asioista, jotka eivät ole todellisia oikeasti kenellekään.

Herättääkö tämä ajatuksia tai kokemuksia teissä? 

<3 -E

Kengät – Björn Borg / Hattu – H&M / Housut – Nelly.com / Takki – Primeboots / Lasit – RayBan