Blogi hyvinvointi Kesä loma onnellisuus Yrittäjyys

Kuinka paljon lomaa on riittävästi?

Aloin tässä pohtimaan, kuinka helposti lomat jäävät oikeasti pitämättä ja mitä siitä oikeasti seuraa? Ainakin näin yrittäjänä sitä jää todella helposti tekemään töitä ja ajattelee pitävänsä lomaa sitten, kun tuntuu siltä. Entä kuinka moni palkallinen lomailee tänä päivänä oikeasti, jos yli 90 % lukee loman aikana sähköpostia? Onko lomaa siis oikeasti olemassa? Ainakin itse vastaan vähintäänkin meileihin ja kuvaan myös lomalla. Monesti voidaan ajatella, että työt kasaantuvat, mikäli jää lomalle. Vaikka näin usein olisikin väitän, että joskus niiden kannattaisi antaa kasaantua. Jokaisen pitää lomailla ja tarkoitan sillä sellaista aikaa, jolloin pää ja keho ovat kokonaan vapaita suoritteista. Tein vuosi sitten itse niin, että paiskin kuukauden täysillä hommia, jotta minun oli mahdollista pitää viiden viikon loma. Se on mahdollista. Se on parasta.

Viime vuosi oli itselleni todellinen poikkeus ja hehkutin sitä täällä silloin. Olin kuin uusi ihminen, sillä en ollut viiteen viikkoon päivittänyt mitään, saatikka vastannut yhteenkään sähköpostiin. Fiilistelin sitä, että tunsin olevani täysin oma itseni niin henkisesti, kuin fyysisesti. Se oli aivan mahtavaa. Olen pohtinut tätä nyt viime viikkoina paljon, sillä uusi yritystoiminta tulee viemään paljon energiaa ja aikaa. Varsinkin, kun sitä ei pyöritä yksin. On pysähdyttävä nyt, eikä sitten, kun ollaan jo ihan pohjalla. Olen nähnyt viimeaikoina paljon sitä, kuinka elämä pysäyttää, jos sitä ei itse ymmärrä tehdä. Haluaisin mielelläni välttyä tältä seinältä.

Vaikka kuinka kunnianhimoinen ja innostunut jostakin asiasta olisikin, kaipaa kehomme myös vastapainoa tuolle kaikelle. Se, että rakastaa työtään ei riitä syyksi sille, että tekisi töitä vuoden ympäri. Sen olen itse ymmärtänyt vasta viiden vuoden jälkeen. Viime vuosi opetti sen, mistä jään todella paitsi, mikäli en anna itselleni aikaa aidosti palautua. Se vaikutti isommin hyvinvointiini kuin uskoinkaan, mutta se heijastui myös lähipiiriini. Olin todella rento! Oikea loma kaikesta tarkoitti sitä, että jaksoin painaa täysin uutena ihmisenä pitkälle talveen. Talven aikana pidin lyhyitä lomia, mutta en kuitenkaan sellaisia, jotka olisivat olleet oikeasti pään ja kehon totaalista nollausta. Kutsun sitä tekohengitykseksi, mutta niilläkin on paikkansa.

Olen taas pysähtynyt ja päättänyt, etten toista samoja virheitä. Tänä kesänä aion pitää lomaa aina kun voin. Tässä vaiheessa yritystoiminnan aloittamista viikkojen lomat ovat mahdottomia, mutta teen toimistolla vain sen, mikä on oikeasti tarpeen. Sillä jos minulta ei löydy jaksamista syksyllä, näkyy se myös työssäni. Loman tehtävänä on palvella kokonaisvaltaisesti hyvinvointiamme. Siksi akkujen lataaminen on ykkösjuttu. Sopivasti liikuntaa, ulkoilua, yhdessä oloa, matkustelua, unta ja lepoa, sekä terveellistä ruokaa, unohtamatta välillä herkutella. Alkoholi on monen lomailijan juttu, mutta itse en nauti sitä koskaan lomalla jatkuvalla syötöllä. Se haittaa aina yöunta, eikä jossakin kohtaa enää palvele tarkoitustaan. Meidän kuuluisi kyetä rentoutumaan myös ilman alkoholia. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, kielii se usein kasaantuneesta stressistä, tai tyytymättömyydestä omaan elämään. Lomalla pidetään itsestään erityistä huolta niin fyysisesti, kuin henkisesti. Silloin ei ole aikatauluja, tai suoritteita. Silloin tehdään itselleen tärkeitä asioita, joista saa virtaa. Rakastan elää fiilis edellä lomaillessa!

Kuten lomat, myös loman määrän tarve on yksilöllinen. Me emme voi vertailla näitä koskaan keskenämme, kuten emme voi stressin määrääkään. Jokaisella on oma keho ja siinä kannettavat tuntemukset. Meidän jokaisen tehtävänä on kuunnella itseämme ja oman kehon, sekä erityisesti mielen tarpeita! Laiminlyöty keho ja mieli löytyy aina jossakin vaiheessa elämää edestämme. Oikeasti, muistakaa pitää huolta itsestänne <3 Helppoa se ei aina ole, mutta aina mahdollista.

Kuinka kauan stressitasojen laskemiseen menee sitten aikaa? Siihenkään ei ole yhtä vastausta, mutta itselleni viikko ei riitä ikinä mihinkään. Tai riittää se hetkellisesti, mutta jos haen pitkäaikaista jaksamista, tarvitsen siihen kolme viikkoa offline-tilaa. Mitä pidempään olen uskaltanut irroittautua arjesta, sen uskomattomampia asioita olen itsestäni oppinut ja löytänyt uusia voimavaroja. Niitä voimavaroja, joita minulla oli aloittaessani yrittäjyyden. On mahtavaa huomata, että se palo ja innostus elää edelleen. Se kuitenkin tarvitsee myös vapautta kukkiakseen täysillä. Viikkojen lomat ovat usein ihanaa aikaa, mutta niiden aikana miettii aina työasioita. Mieli tarvitsee enemmän aikaa.

Mikä on ollut sun PARAS lomasi? Kuinka pitkä ja mitä silloin tapahtui? <3

Kuvat – Puurovisuals

Love, Eevi