arki Elämäntyyli Fitness hyvinvointi Iho Ihonhoito koti ja sisustus Mieli Palautuminen Terveys Treeni uni

ELÄMÄNLAATU #1

*kaupallinen yhteistyö;UnikulmaMinifitness_unenlaatu

Olen tässä reissatessani huomannut kuinka paitsi uni, mutta erityisesti unenlaatu vaikuttaa toimintakykyyni. Sitä alkoi kuukauden kuluessa arvostamaan asioita, joita piti itsestäänselvänä. Nukun nimittäin oikeastaan missä vain, mutta en koskaan ehkä ajattelut kuinka voimakkaasti uniympäristö vaikuttaa unenlaatuun ja sitä kautta mm. palautumiseen ja jaksamiseen. Määrä ei tässäkään asiassa aina ratkaise, jos laatu on huonoa. Olin Jenkeissä koko ajan väsynyt, enkä ymmärtänyt silloin vielä miksi.

Nukun tavallisesti 9 tuntia. Unentarve tuntuu olevan hyvin yksilöllinen ja osa saattaa nukkua vähemmän silloin kun valoa on enemmän. Luulin itsekin kuuluvani tähän ryhmään, mutta uudessa asunnossamme olen huomannut tämän luuloni liittynyneen makuuhuoneen valoisuuteen. Kolmesta asiasta en enää koskaan luopuisi. Pimennysverhoista, oikeanlaisesta sängystä/petauspatjasta ja viileästä huoneesta. Kuukauden aikana tuli nimittäin nukuttua liian pehmeässä sängyssä liian monta kertaa ja tämän seurauksena selkä oli aivan jumissa pakaraa myöten. Unenlaatu oli myös heikkoa, josta seurasi jatkuva väsymyskin. Monet mieltävät pehmeän mukavaksi, enkä pysty ymmärtämään (enää) miksi. Kovempi ei tarkoita epämukavaa, jos se mukautuu kehon mukaan.Minifitness_unikulma_unenlaatu

Olen kärsinyt selkäongelmista todella pitkään ja yksi isoin muutos parempaan tapahtui kun muutimme Danin kanssa ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme pari vuotta sitten. Muistan vieläkin kuinka tukala oloni oli liian pehmeän sängyn vuoksi ja sanoin silloin Danille, että tähän on saatava muutos. Se vaikutti negatiivisesti hyvinvointiini suuremmin kuin aluksi edes ajattelin.

Eron unenlaadussa ja selän kunnossa pystyi tuntemaan jo ensimmäisien viikkojen jälkeen. Keho pääsi palautumaan ilman että yön aikana olisi kohdistunut ylimääräistä painetta kehon osiin joissa sitä ei kuuluisi olla. Uskon että monella meistä olisi vähemmän kiputiloja ja väsymystä jos uniympäristö olisi kunnossa. Usein puhutaan kuinka ruokavaliot ja treenit ovat yksilöllisiä, mutta aivan yhtä yksillöllisiä ovat kehomme myös öisin – joten miksi sänkyyn ei jakseta panostaa, mutta kaikkeen muuhun kyllä?

Olen tässä kotiin palattuani nukkunut 10 tuntisia yöunia. Univelat kertyvät, tiesitkö? Tässä saa hetken paikkailla näitä omia univelkojani. Maailman parasta oli päästä kotiin palattuani omaan sänkyyn. Sain sen verran ison ahaa-elämyksen tämän myötä, että seuraava projektini heti pihan laiton jälkeen on vierashuoneemme sänky. Se on vaihdettava kyllä uuteen. Tiesitkö että sänky kestää keskimäärin 10-vuotta? Kuinka monella on vanhempi?

Tiesitkö että myös ne lapsena nukutut yöt saattavat vaikuttaa kehossamme edelleen? Nukuin koko lapsuuteni ja nuoruuteni jonkun vanhassa sängyssä. Virheasennot saattavat olla jo sieltä peräisin. Minusta tämä on todella mielenkiintoista. Olen jotenkin todella innoissani tästä aiheesta – ehkä siksi että sitä on laiminlyöty niin monet vuodet – ja ehkä siksi että meillä jokaisella on mahdollisuus tehdä kehostamme ja päivistämme astetta parempia nukkumalla! Ihana ajatus.Minifitness_uniymparisto_unikulma

Me kävimme molemmat Danin kanssa Unikulmassa UnikLab-mittauksessa, jossa katsottiin yksilöllisesti millainen sänky meille sopii. Mittaus antaa selkeää osviittaa siihen millainen sänky sopii kellekin ja mitä nukkumisasennossa pitäisi ehkä muuttaa. Tämän myötä pystytään valitsemaan esimerkiksi oikeanlainen tyyny, sillä tähänkin vaikuttaa missä asennossa sitä tykkää useimmiten nukkua. Tyyny kestää keskimäärin 3-vuotta ja ymmärrän kyllä miksi. Mietitäänpä paljonko hikoilemme päästä ja niskan alueelta? Paljonko eritteitä meistä (valitettavasti) jää sänkyyn? Kaikki se imeytyy mm.tyynyyn tyynyliinasta huolimatta. Monet allergiatkin saattavat johtua ihan vaan likaisesta tyynystä. Tätä tosiseikkaa ei kannata koskaan miettiä hotellissa…

Petauspatjoistakin löytyy vaihtoehtoja, mutta sen valitseminen ei ole onneksi yhtä hankalaa kuin itse sängyn. Petauspatjaksi valitsimme Air-o-bed-petauspatjan, joka on huomattavasti ilmavampi kuin tavalliset petauspatjat. Kolmiulotteisen rakenteen ansiosta Air-o-bed -petauspatja tasoittaa kehoon kohdistuvia paineita ja edistää näin myös pintaverenkiertoa. Plussana myös suojalakana, jonka pystyy pesemään pesukoneessa.

Unihygienia on tärkeä osa laadukasta nukkumisympäristöä. Mitä enemmän tiedän faktoja, sitä enemmän hysteeriseksi tulen:D Suosittelen katsomaan tämän pienen pätkän nukkumisesta ja unihygieniasta – miten nukkuma-asento vaikuttaa kauneuteemme? 

Nyt on oiva tilaisuus panostaa siihen omaan hyvinvointiin ja hyödyntää Unikulman tarjous, jolla saat kaikki Unikulman tuotteet –20% alennuksella. Muista hyödyntää koodia: A-asiakas. Tarjous on voimassa Unikulman myymälöissä ja verkkokaupassa 30.6 asti. Etu koskee vain Unikulman valmistamia omia normaalihintaisia tuotteita ja sitä ei voi yhdistää muihin tarjouksiin.

Ps. Muistakaa vaihtaa lakanat kerran viikossa! Hyvää yötä <3 -E