Blogi Kesä Matkailu Yleinen

Kesäseikkailijan vaatevalinnat metsään ja kaupunkiin

*kaupallinen yhteistyö North Outdoor

Kesä on todellakin viimein täällä ja ulkona tulee vietettyä enemmän aikaa kuin ikinä. Omaan kesääni kuuluu vahvasti kotimaanmatkailu niin teltta- ja mökkiretkien, kuin sporttipainotteisien extempore-juttujenkin osalta. En usko olevani ainoa, jonka elämä tuntuu aktivoituvan huomattavasti kesäisin – menoa ei hidasta edes tämä raskaus, sillä onnekseni elelen juuri nyt sitä kaikkein parhaimmaksi kutsuttua “honeymoon-vaihetta”. Toki vatsan myötä on pitänyt luopua pidemmistä vaelluksista, joissa rinkka on ehdoton. Nyt mennään kevyemmillä varustuksilla, mutta ajattelin poimia teille muutamia hyviä pointteja tätä kesää varten! Olit sitten mökkeilijä, retkeilijä tai koiran lenkittäjä, voit hyötyä näistä vinkeistäni varmasti.

ALL DAY 200 NAISTEN HOUSUT *täältä / INTENSE PRO 320 NAISTEN VETOKETJUHUPPARI * täältä / ALL DAY 150 NAISTEN TOPPI FLO *täältä

Ääriolosuhteet ovat usein sellaisia, joissa oppii kantapään kautta sen, mikä merkitys varusteilla on. Toisaalta näin tavallisessa arjessa taas sen oppii siten, kun täytyy sietää ensin epämukavuutta. -30 astetta hiihtolenkillä, +38 astetta viidakossa taivasalla, mökkilaiturilla itikoiden syötävänä, koiralenkillä punkkeja sihisevässä heinikossa, tai ihan vaikka niinkin hankalissa olosuhteissa kuin oma takapihan terassilla! Nämä kaikki on tullut koettua ja luonnossa paljon liikkuvana on tullut kyllä vuosien saatossa opittua kerrospukeutumisen merkitys, sekä mm se, mitä materiaaleja kannattaa oikeasti valita. Jos pitäisi nostaa yksi yli muiden (joka toimii ympäri vuoden kelillä kuin kelillä), olisi se ehdottomasti merinovillasta valmistetut vaatteet. Moni helposti ajattelee, että sehän on kuuma kesällä, mutta itseasiassa se on T-Ä-Y-D-E-L-L-I-N-E-N kesällä.

Kun lähdin viidakkoon, sai mukaan ottaa vain yhden pitkähihaisen ja pakkasin mukaan tuolloin ensimmäisen merinovillavaatteeni. Siinä oli huppu, joka esti moskitoja syömästä minua kuoliaaksi yöaikaan + hihansuista sai itselleen tumput kylmemmän yön yllättäessä. Merinovillan loistavia ja ainutlaatuisia ominaisuuksia onkin mm:

  • Antibakteerisuus – vaatii pesua harvoin, eikä haise vaan pysyy raikkaana. Tämä on suuri hyöty etenkin retkeillessä/vaelluksilla – yhdellä t-paidalla pärjää tuuletuksen avulla hyvin useita päiviä! 
  • Hengittävyys – Merinovilla on hengittävä luonnonkuitu, joka reagoi kehon lämpötilaan. Merinovillavaate tuntuu kylmällä lämpimältä, kuumalla viileältä
  • Viileys ja mukavuus ihoa vasten – Merinovillakuitu on pitkä ja todella ohut. Se ei kutita paksumpien villalaatujen tavoin, vaan se tuntuu iholla miellyttävän pehmeältä

Vaatevalinnoissani pyrin tänä päivänä paitsi minimoimaan vaatemäärää, valitsen mieluiten kotimaista ja/tai vastuullista muotia. North Outdoor on suomalainen tuotemerkki ja tärkeinä arvoina haluaisin nostaa nimenomaan kotimaisuutta ja vastuullisuutta vaateteollisuudessa. North Outdoorin vaatteet valmistetaan suurelta osin Suomessa. Ne vaatteet, joita ei toistaiseksi pystytä Suomessa valmistamaan, tuotetaan vastuullisesti ja valvotuissa olosuhteissa Kiinassa. Lisää tuotannon vastuullisuudesta löydät North Outdoorin verkkosivuilta täältä.

Tuotteiden pääraaka-aineena on merinovilla, ja mallisto sisältää mm. villapaitoja, kerrastoja, casual- ja edustusvaatteita sekä asusteita. North Outdoor-merinovillavaatteet on mun mielestäni olleet todella laadukkaita ja äärimmäisen mukavia päällä! Parasta on myös ehdottomasti se, että yksi vaate tuo niin monta funktiota, ettei artikkeleita tarvitse ottaa/hankkia kuin siihen kyseiseen tarpeeseen. Näiden käyttöikä on todella pitkä! Voisin hyvin sanoa, että vaatekaappini sisältö on puolittunut hyvien, kestävien ja monipuolisien vaatevalintojen myötä.

INTENSE PRO 150 NAISTEN T-PAITA *täältä / ALL DAY 200 NAISTEN SHORTSIT * täältä

Olen näin raskauden myötä huomannut erityisesti sen, kuinka vaatemateriaalit vaikuttavat omaan fiilikseen kehossa. Mikään ei saa puristaa, tai tuntua huonolta ihoa vasten. Aivan ehdoton suosikkini on North Outdoorin kollariasu, sekä shortsit + hihaton.

LUONNONTUOTE

Merinovilla on 100% luonnontuote, jota saadaan merinolampaista. Merinon toiminnallisuus kuituna on tehnyt siitä yhden halutuimmista materiaaleista kylmissä ja kosteissa olosuhteissa (Jos et vielä omista, hanki merinovillasta valmistettu kerrasto. Tätä et kadu ikinä)

ANTIBAKTEERINEN

Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen. Se ei kerää hajuja itseensä. Vaatteen raikastamiseen riittää usein pelkkä tuuletus (Tämä pidentää myös huomattavasti käyttöikää). Muistathan lukea pesulapusta pesuohjeet!

ERITTÄIN LÄMMIN

Ohutkin merinovillakerros lämmittää tehokkaammin kuin yksikään tekokuitu (Tässä korostuu erityisesti kerrospukeutuminen)

LÄMMITTÄÄ KOSTEANA

Merinovillakuitu voi imeä itseensä 30% oman painonsa verran kosteutta tuntuen edelleen kuivalta ihoa vasten (Hikoilu voi erityisesti talvisin hiihtolenkeillä yllättää ja merinovilla ei koskaan tunnu kylmältä ihoa vasten + se pitää varmasti lämpimänä)

EKOLOGINEN

Merinovillan käyttö tekstiiliteollisuudessa vähentää maailman muovikuormaa. Kun villakuitu pitää hävittää, se maatuu luonnollisesti vuosien aikana ja vapauttaa ravinteet takaisin maahan (Tätä ei voi liikaa edes fiilistellä. Vastuullisuus ja läpinäkyvyys vaateteollisuudessa on MUST!)

KOSTEUDENSIIRTOKYKY

Merinovilla siirtää erittäin tehokkaasti kosteutta ja haihduttaa sen ilmaan.

PALOTURVALLINEN

Villa vaatii syttyäkseen 570–600 asteen lämpötilan, kun puuvilla syttyy jo 225 asteessa. Villa ei myöskään sula, joten se ei voi tarttua syttyessään ihoon, kuten monet synteettiset materiaalit. Villaa käytetään paloturvallisuuden vuoksi paljon julkisissa tiloissa, kuten hotelleissa ja lentokentillä.

ALL DAY 150 NAISTEN T-PAITA *täältä

Koska saamme varmasti ulkoilua rakastavan vauvan joulukuussa, on myös vaatemateriaaleihin hänen osaltaan kiinnitetty jo huomiota. Merinovilla on ollut aivan ykkönen myös hänen talvivaatteiden valinnoissa. Nämä on tosin löydetty secondhand myymälöistä, sillä vauvanvaatteet eivät pääse kulumaan käytössä lyhyen käyttöikänsä vuoksi.

-Panosta vaatevalintoihin ja suosi kerrospukeutumista. Panosta, älä pihistä, sillä laadukas vaate kestää aikaa. Suosi merinovillasta valmistettuja vaatteita ja koosta kerrokset sään mukaan lämpimästä tuulen- ja vedenpitävään materiaaliin. Näin vähennät vaatekuormaa huomattavasti! Kysy apua ammattilaiselta, mikäli oma osaamisesi ei riitä. Samat merinovillasta valmistetut vaatteet käyvät usein ympäri vuoden, vain ulkoiluvaatteet vaihtuvat hieman.

Saat mun koodilla EEVI15 15 % alen kaikista North Outdoor-verkkokaupan tuotteista. Koodi on voimassa 20.6-4.7.2021.

Ihanaa kesää kaikille seikkailijoille! <3 Love, Eevi

Kuvat – SKÖNELL VISUALS