Blogi hyvinvointi Iho Kauneus Terveys

Mistä tunnistaa luonnonkosmetiikan?

*kaupallinen yhteistyö: HOHDE luonnonkosmetiikka

Muistan kun luonnonkosmetiikka tuli isompana trendinä Suomeen ja pohdin silloin paljon, mistä oikeasti tunnistaisin tuotteiden olevan luonnonkosmetiikkaa aidosti? Sertifikaatit eivät aina kerro koko totuutta, tai varsinkaan paremmuutta ainakaan tavalliselle kuluttajalle. Varsinkin matkustellessa törmäsin usein natural cosmetics leimattuihin hyllyihin, mutta kun tuotteita tarkasteli tarkemmin, huomasin niiden olevan kaikkea muuta. Tämä ilmiö oli suuri etenkin Euroopan ulkopuolella. Suomessa meillä on käytössä tietyt tunnisteet, joiden perässä on mielestäni helpompaa ja turvallisempaa valita oikein. Viidakko voi kuitenkin olla aikamoinen ja tästä syystä päädyin samaan aamiaispöytään kuukausi takaperin Maria Varonin kanssa – luonnonkosmetiikan spesialisti, Pro luonnonkosmetiikka ry:n asiantuntija, jonka faktaa voisin kuunnella loputtomiin<3 Minua kiehtoo tämä asia valtavasti ja koen sen olevan äärimmäisen tärkeä osa hyvinvointia. Halusin vastauksia meille kaikille.

Miksi valita luonnonkosmetiikkaa?

Jos kiinnitämme ruokavalioon, treeniin ja muihin terveellisiin elämäntapoihin huomiota, miten ihmeessä voisimme sivuuttaa kosmetiikan merkityksen?  Pahimmillaan häiriköimme kehomme toimintoja, kuormitamme ympäristöä ja ihan kevyimmillään lotraamme tuotteita ja menetämme vain rahaa. Valloilla oleva epidemia on osoittanut meille ympäri Eurooppaa luonnon POSITIIVISIA elpymisen merkkejä, mutta tämä on vasta hyvä alku. Kriisistäkin nousee jotain hyvää, onneksi. Nyt olisi aika muuttaa meille ja ympäristölle haitallisia toimintamalleja. Kyse ei ole vain rasvasta, tai meikistä. Kuva on suuri, kun sen uskaltaa kohdata. Olen todella kiitollinen saadessani toimia suomalaisen luonnonkosmetiikka Hohteen ambassadorina. Me haluamme muuttaa maailmaa paremmaksi, haluatko sinä?

Parhaimmillaan luonnonkosmetiikan tuoksut, eteeriset öljyt, voiteet ja saippuat voivat toimia meidän kehomme kanssa synergiassa. Laventeli rauhoittaa, sitrukset energisoivat. Niillä voi olla terapeuttisia tai energisoivia ominaisuuksia, joiden avulla hoidat hyvinvointiasi.

Maria kertoo, että synteettisessä kosmetiikassa on sallittua käyttää ehkä noin 20 000 eri raaka-ainetta mutta luonnonkosmetiikassa voidaan käyttää vain pientä osaa tästä, joka tarkoittaa noin 2000 raaka-ainetta.

Maria vastaa Q&A

Yhä useampi haluaa valita iholleen aitoa luonnonkosmetiikkaa mutta, miten voi erottaa valtavasta tuotemassasta, mikä on oikeasti luonnonkosmetiikkaa ja mikä ei?

Koska ekologisuus ja eettisyys ohjaavat yhä enemmän kuluttajien valintoja, myös kosmetiikan valmistajat haluavat nostaa näitä arvoja esiin. Tuotteita halutaan markkinoida vihreällä mielikuvalla ja vaikka valtaosa raaka-aineista olisi täysin synteettisiä, niitä muutamia kasviraaka-aineita halutaan nostaa esiin tuotemainoksissa. Tavallisen kuluttajan voikin olla vaikea erottaa ”viherpestyä” kosmetiikkaa aidosta luonnonkosmetiikasta.

Koska kosmetiikkalainsäädäntö ei tällä hetkellä määrittele, mikä on luonnonkosmetiikkaa, on helpointa etsiä tuotteen kyljestä luonnonkosmetiikan sertifikaattia. Luotettavia sertifikaatteja ovat esimerkiksi isoimmat eurooppalaiset sertifikaatit, kuten COSMOS ja Natrue. Suomessa on myös Pro Luonnonkosmetiikka Ry, jonka jäsenyritykset noudattavat hyvin pitkälti samoja kriteerejä, kuin edellämainitut sertifikaatit. Myös HOHDE-kosmetiikka on Pro Luonnonkosmetiikka Ry:n jäsen.

Entäpä INCI-lista?

INCI-listasta voi tarkastella tuotteen raaka-aineita ja usein aidoin luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat helpommin tunnistettavia, kuin täysin synteettiset raaka-aineet. Esimerkiksi kasviöljyt ja uutteet lukevat purkin kyljessä latinankielisillä nimillään, kuten esimerkiksi Prunus amygdalus dulcis oil = manteliöljy tai Rosa damascena flower extract = damaskon ruusun uute.

INCI-listasta ei kuitenkaan näe aivan kaikkea, kuten esimerkiksi hajusteiden alkuperää tai sitä, että mitä säilöntäianeita on käytetty raaka-aineiden säilönnässä jne.

Voiko omiin aisteihin luottaa?

Jos on hyvin harjaantunut luonnonkosmetiikan käyttäjä, tuotteen ihotuntuma ja tuoksu kertovat paljon. Lunnonkosmetiikassa nimittäin silikonit ja synteettiset hajusteet ovat kiellettyjä. Viime vuosina kuitenkin luonnonkosmetiikan raaka-ainevalikoima ja formulointi on kehittynyt niin paljon, että pelkästään aistinvaraisesti voi olla aika vaikea tehdä eroa aidon luonnonkosmetiikan tai lähes luonnonkosmetiikan kaltaisille tuotteille.

Hohteen tuotteet voi tilata suoraan kotiin. Saat koodillani EEVI kaikki Hohteen ihonhoitotuotteet hintaan 26,80 e (etusi jopa 50 %). Tutustu tuotteisiin ja tilaa suoraan kotiovellesi täältä.

Stay home and take care of yourself and the planet <3

Love, Eevi

Photos / Puurovisuals