Blogi hyvinvointi Kuulumisia Mieli onnellisuus Perhe ja suhteet Terveys

Hyvän olon harjoituksia

Mikäli jalkasi ovat kiireiset, voit myös kuunnella tekstin alta

Moni meistä odottaa nyt. Odottaa sitä, että kaikki palautuu taas “normaaliksi”. Kai sitä itse on tottunut elämään hetkessä ja sulautunut muutosten hetkellä, ettei tämä ole mitään sen suurempaa shokkia aiheuttanut. Vaikka arkeen onkin tullut muutoksia, en koe olevani missään odotustilassa. Voi olla jonkun mielestä hullua, mutta itse nautin nyt siitä, että ollaan pysähdytty. Ihana rauha ja eritoten se, kuinka arvot nousevat nyt oikeasti esiin meidän jokaisen elämässä. Mikä onkaan oikeasti tärkeää minulle?

Toki olen myös todella onnekas ja se on herättänyt myös äärimmäisen nöyrää kiitollisuutta. Olen osittain tehnyt työni aina kotona, joten nyt olen vain kotona. Nautin kotona puuhastelusta, joten omaa päätäni tämä tilanne ei ole oikeastaan sen suuremmin hajottanut. Olen myös ulkoillut paljon, sekä treenannut kotona. On onnekasta, kun on kotona puoliso ja koira, sillä yksinäisyys on varmasti nyt monelle kaikkein raskainta.

Luulen että ne, joilla oravanpyörä on katkennut ja pysähtyminen välttämätöntä, voi nyt joutua käsittelemään ja kohtaamaan vaikeitakin asioita. Jokainen meistä osaa juosta karkuun ja haudata asioita maton alle, mutta rohkeutta vaatii se, että ne uskaltaa kohdata ja käsitellä ne arjesta huolimatta. Olisiko meillä nyt paikka kehittyä yksilöinä? Haluan nähdä ja keskittyä mahdollisuuksiin, olen vain luonteeltani sellainen. En tarkoituksellisesti keskity negatiivisiin ilmiöihin tämän kriisin keskellä, vaan syystä haluan haastaa jokaista tilanteesta huolimatta pohtimaan miten oma olo olisi mahdollisimman levollinen ja tulevaan suuntaava, nimenomaan hetkessä elämisen kautta. Voisiko siitä oppia nauttimaan, että ei tiedä mitä tapahtuu kuukauden päästä? Olen osittain elänyt hetkessä viimeiset kuusi vuotta siksi, että olen yrittäjä. Koskaan ei tiedä, mitä kulman takana on. Se on opettanut myös rajulla kädellä karsimista ja pienistä asioista nauttimista. Elämä helpottuu kun opettelee luottamaan.

 

En ota kantaani yleiseen tilanteeseen, vaan kerron hieman omia kuulumisiani ja mietteitäni elämästäni. Ymmärrän, että jokaisella on oma oma katsantokanta, tämä on minun. Kunnioitan ihan jokaista, sillä kukaan ei voi tietää millaista on juuri nyt olla toisen saappaissa. Pidetään siksi huolta siitä, mihin me voimme omassa elämässämme vaikuttaa. Mieli on oma ykkösaseeni.

Olen tämän aikana kuunnellut paljon kehoa ja mieltä. Moni muukin on huomannut, kuinka aika tavalliset arjen askareet tuntuvat todella mukavilta nyt. Niistä saa turvaa ja toisaalta ainakin itse koen niiden myös auttavan mielikuvitukseen ja avoimeen mieleen.

Mitä sellaista olet tehnyt nyt, mitä et tehnyt aikaisemmin joko a. lainkaan b. juurikaan? Itse olen leiponut ja kokannut joka päivä, piirtänyt, lukenut, metsäillyt, kotijoogannut, sekä lenkkeillyt.  Nyt meillä jokaisella on vapautunut aikaa jonkin verran joko siksi, ettei vapaa aika mene ruuhkissa seistessä, työmatkoissa, harrastuksissa, tai kalenterin täyttävistä “pakollisista menoista”. Omat aikaisemmin pakolliset menoni eivät olekaan enää niin pakollisia. Tämä herättää kysymyksen; Kuinka paljon voisimmekaan karsia, jotta meillä olisi aikaa olennaiseen? Jokaisella meistä se määräytyy arvojemme mukaan. Mitä pidämme kaikkein tärkeimpänä ei pakosta, vaan aidosta halusta ja sydämestä?

Erilaiset pysähtymisharjoitukset ovat juuri nyt loistavia. Voit tehdä sen missä tahansa, jossa pääset olemaan yksin. Ajattelinkin kirjoittaa teille nyt muutamia ideoita LCF Life Coach koulustani, joiden uskon auttavan sinua pysähtymään ja kuuntelemaan itseäsi paremmin. Saat myös varmasti lisää läsnäoloa ja rauhaa. Tiedän hyvin, kuinka paljon helpompaa on tehdä pysähtymisiä ohjatusti. Siksi nauhoitin sinulle alle 10 minuutin pysähtymisharjoituksen, jonka avulla voit oppia itsestäsi ja kehostasi jotain uutta tai vanhaa. Se voi olla myös hetki rauhoittua ja maadoittua.

Tässä myös tehtäviä oman kehon kuunteluun. Suosittelen ennen tehtävän tekoa rauhoittumaan hetkeksi oman mielen ja kehon äärelle. Jos et välitä ohjatusta ääninauhoitteesta, tee seuravaasti;

Istu tai ota muuten rento asento. Sulje silmät ja hengitä tietoisesti niin, että lasket hitaasti neljään jokaisella hengenvedolla. 1,2,3,4. Hengitä ulos yhtä tasaisesti jälleen neljään laskien. 1,2,3,4. Jos mahdollista, hengitä nenän kautta. Pyri hengityksen avulla rentouttamaan kehosi, sekä viemään läsnäolosi täysin hengitykseesi ja kehosi tuntemuksiin. Nyt ei tarvitse analysoida mitään, vaan kaikki saa olla kuten on. Aloita valitsemasi harjoitus, kun sinusta tuntuu hyvältä.

Oman kehon kuuntelu – mikä viesti sinulla on itsellesi?

Yksi hyvä tapa tulla tietoiseksi sisäisestä viisaudesta on tunteiden kuuntelu. Pysähdy useamman
kerran päivässä ja tule tietoiseksi omista tunteistasi. Mitä tunteet sinulle juuri kyseisellä hetkellä
kertovat?

A. Kirjoitustehtävä

-Oletko tyytyväinen nykyhetkeen?
-Mikä tuntuu juuri nyt hyvältä?
-Onko jokin, mihin kaipaat muutosta?
-Mitä tunne kehottaa sinun tekemään?
-Mitä tunne ei pyydä sinua tekemään?
-Mikä juuri nyt tuntuu hyvältä?
-Mikä tuntuu juuri nyt sinusta tärkeältä?

B. Päiväkirja

Päiväkirjan pitäminen tai muulla tavoin kirjoittaminen on hyvä tapa tutustua omaan sisäiseen
viisauteen. Halutessasi voit kirjoittaa iltaisin päiväkirjaa, johon kirjaat ajatuksiasi, niin hyviä kuin
epämukaviakin. Samalla voit listata asioita, mitkä tuntuvat tällä hetkellä elämässäsi hyvältä ja
mitkä eivät. Kannattaa kokeilla myös ns. aamusivuja, joita luovuusvalmentaja Julia Cameron suosittelee.
Kirjoita heti aamulla herätessäsi tajunnanvirtaa. Olennaista on, että et pohdi kirjoittamaasi tekstiä,
vaan annat sen virrata vapaasti. Aamulla tie alitajuntaan eli sisäiseen viisauteen on hyvin auki,
koska tietoinen mieli ei ole vielä “herännyt.”

C. Maalaaminen

Intuitiivinen maalaaminen (nostanut ainakin täällä nyt tarvettaan) voi olla myös yksi tie sisäiseen viisauteen. Ota paperia ja erilaisia värejä. Sulje silmäsi ja anna mieleesi nousta joku väri. Levitä kyseistä väriä paperille siten, mikä tuntuu
sinusta hyvältä. Sulje sitten taas silmäsi ja valitse uusi väri, levitä sitä myös paperille, niinkuin
hyvältä tuntuu. Jatka samaan malliin. Kun maalaus on valmis, voit katsoa sitä ja pohtia, mitä teos sinulle haluaa sinulle kertoa.

Hajoitukset Valmentamo

Toivottavasti tästä oli sinulle iloa <3

Rakkaudella, Eevi

Photos Jassu Dammert