Blogi hyvinvointi Kauneus Terveys

Hampaiden oikominen aikuisena Invisalign-raudoilla

*Sisältää mainoslinkkejäeeviteittinen_invisalign_oikomishoito_Webdento

Olen jo kymmenisen vuotta pohtinut hampaiden oikomista. Aluksi vain siksi, että suora rivi hampaita näyttäisi paremmalta. Nuorena hymyileminen hieman hävetti. Tässä iässä vinot hampaat eivät ole enää vaikuttaneet siihen paljonko hymyilin. Vinoihin hampaisiin oli jo tottunut ja ne olivat osa persoonaani.

Myönnettäköön, että moni asia olisi kuitenkin helpompaa suorilla hampailla. Ne pysyisivät helpommin puhtaina, koska niitä olisi luonnollisesti helpompi puhdistaa. Myös purenta paranisi. Purentaongelmia on esiintynyt näin aikuisiällä yhä enemmän ja tilanteet eläneet paljon muutaman vuoden sisällä. Näiden syiden vuoksi aloin pohtimaan hampaiden oikomista uudemman kerran, tällä kertaa ihan tosissani. Olin kilpailuni kilpaillut, joten enää ei ollut syytä siirtää hoidon aloittamista.

Keskustelin vaihtoehdoista muutaman eri hammaslääkärin kanssa ja päädyin lopulta erikoishammaslääkäri Masamitsu Amemorille. Konsultaatiokäynnillä Masamitsu ehdotti minulle Invisalign-oikomishoitoa. Alun perin luulin, ettei tämä hoitomuoto olisi minun kohdallani toiminut, joten olin todella innoissani saadessani kuulla sen olevan mahdollista! Masamitsun erikoisalaa ovat Invisalign-hoidon lisäksi hampaiden korjaukset, sekä hammaspuutosten korvaaminen. Olin todella huojentunut ja onnellinen tulevasta projektista!

eeviteittinen_hampaiden_oikominen_aikuisena_invisalign_raudat

Mikä on Invisalign-oikomishoito?

Invisalign-oikomishoidossa perinteisiä telaketjuja ei tarvita lainkaan, vaan oikomiskiskot ovat lähes huomaamattomat. Ehkä siksi myös me aikuiset koemme tämän hoitomuodon helpommaksi ja mukavammaksi, kuin perinteiset oikomisraudat. Invisalign-kiskot toimivat omaan arkeeni loistavasti TV-projektien ja kuvauskeikkojen vuoksi, sillä ne saa myös itse tarvittaessa pois. Oikomiskiskot muistuttavat läpinäkyviä kalvoja omien hampaiden päällä, joten niitä ei kovin helposti edes erota.

Oikomishoidon kesto riippuu lähtötilanteesta ja tarpeista. Yleensä oikomishoito kestää noin 8-24 kuukautta. Oma hoitoni kestää noin vuoden. Invisalign-hoidon hinta on yleensä noin 3000–5500 euroa. Minulle tehdään Invisalign Comprehensive -hoito, jonka hinta on noin 5000–5500 euroa. Hoidon voi myös maksaa osamaksulla, joka helpottaa monia.

Oikomiskiskoja käytetään koko ajan, paitsi syödessä ja hampaita pestessä. Kiskojen kanssa saa juoda vettä, mutta esimerkiksi ennen kahvin juontia kiskot pitää ottaa pois. Kiskot saa onneksi helposti pois, mutta aluksi niiden irrottaminen vaatii hieman opettelua. Näin muutaman päivän oikomishoidon aloittamisen jälkeen hampaat ovat aika arat, joten olen syönyt kaikkea mahdollisimman helposti pureskeltavaa. Mitään sen suurempia kipuja ei ole onneksi ollut. Tähän asti kaikki vaikuttaa yksinkertaiselta ja helpolta!

Sain mukaani yhteensä neljät Invisalign-kiskot, joten seuraava hammaslääkärikäynti on 2 kuukauden kuluttua. Yhtä kiskoparia käytetään kaksi viikkoa, jonka jälkeen vaihdetaan uudet oikomiskiskot. Tässä kuvat hampaistani hahmottamaan tilannettani.

eeviteittinen_Webdento_hampaiden_oikominen_invisalign eeviteittinen_hampaiden_hyvinvointi_rutiinit

Öistä narskuttelua ja epäsymmetrinen hammasrivistö

Olen käyttänyt purentakiskoja öisin nyt varmaan nelisen vuotta. Narskutan ja puren hampaita yhteen yön aikana, jolloin ne aiheuttavat lihaskireyttä, sekä hampaiden kulumista. Ehkä siksi nämä Invisalign-kiskot eivät ole tuntuneet itselleni lainkaan niin vierailta suussa. Purentakiskon käyttö on vähentänyt migreenejä ja lihasjännitys, sekä kiputiloja. Yökisko on siis samannäköinen kuin perinteiset hammassuojat, mutta vain paljon kevyemmät ja tehty yksilöllisesti. Ollessani kisadieetillä koko purentani muuttui niin paljon, että jouduin silloin uusimaan myös purentakiskoni. Voitteko uskoa!

Kilpailuaikana etuhampaani muokattiin yhdistelmämuovista valmistetuilla laminaateilla, jotka tasoittivat yläriviäni. Etuhampaat kun jäivät muita hampaita taaemmas, jolloin ne näyttivät aina myös tummemmilta. Hampaan päälle tehtävät laminaatit ovat ohuet kuoret, jotka laitettiin molempiin etuhampaisiini, jolloin etuhampaat nousivat edemmäs. Tykkäsin tästä menetelmästä todella, mutta tiesin sen olevan vain väliaikainen ratkaisu ennen oikomishoitoa.

Ennen oikomishoidon aloitusta muovikuoret hiottiin pois. Laminaattien poiston jälkeen huomasin taas konkreettisesti, miksi ne on muutamia vuosia sitten siihen laitettu. Ero on suuri, vaikka muut eivät olekaan asiaa edes välttämättä huomanneet. Tämä kuitenkin vahvisti sitä, että hampaani tulisi vihdoin oikoa. Purentakiskon pois jättäminen väliaikaisesti voi lisätä leukojen kireyttä ja pääkipuja, vaikka Invisalign-kiskotkin hieman suojaavat hampaita narskuttelulta.

eeviteittinen_hyvinvointi_lahtee_suusta_blogi eeviteittinen_raudat-aikuisena_invisalign

Hammashuollon rutiinini

Olen aina pitänyt hyvää huolta hampaistani, sillä ne ovat tärkeä osa hyvinvointiani. Jos suussa on tulehdus, vaikuttaa se väistämättä muualle kehoon. Suun ja hampaiden hoitoa ei pitäisi väheksyä, sillä suussa piileskelevät krooniset tulehdukset voivat altistaa useille kansantaudeille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille. Huonon suuhygienian vuoksi bakteereja pääsee verenkiertoon päivittäin, joka vaikuttaa kehossa monin eri tavoin. Suussamme on siis elämää!

Omiin aamu- ja iltarutiineihini on kuulunut aikaisemmin purentakiskon peseminen, mutta nyt homma jatkuu Invisaligneilla. Tuttua puuhaa!

Olen itse käyttänyt nelisen vuotta sähköhammasharjaa, joka on ollut ehdottomasti yksi parhaista ryhtiliikkeistäni. Sen jälkeen minulla ei ole ollut reiän reikää eikä muita sen suurempia ongelmia. Harjaan hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla 2 minuuttia ja aamuisin putsaan myös kielen peitteen (kieliharja tai kielikaavin), sillä kielessä piileskelee paljon bakteereja. Muistathan myös vaihtaa harjaspään säännöllisesti (itse vaihdan 2 kk välein) ja erityisesti aina kun olet ollut sairaana!

Hammaslangan käyttö on muuten nyt oikeasti pakko opetella rutiiniksi, sillä kuulin, että jopa 25% huonoista bakteereista jää suuhun ilman lankaamista! Sitä suositellaan vähintään kerran päivässä.

Yhtenä isona tekijänä hampaiden hyvään kuntoon on ehdottomasti myös terveellinen ravinto. Napostelut lisäävät happohyökkäyksiä, joka lisää reikiintymisen riskiä. Myös sokeri ja erilaiset virvoitusjuomat ovat riskitekijöiden joukossa. Herkut kannattaa siis nauttia verensokerin, sekä hampaiden hyvinvoinnin vuoksi aina vasta aterian jälkeen. En juurikaan syö purukumia, mutta toisinaan syön ruoan jälkeen xylitolipastillin.

eeviteittinen_blogi_hampaiden_hyvinvointi_raudat

 

-E <3