arki Blogi hyvinvointi Iho Ihonhoito Kauneus Terveys

Luonto tarjoaa parasta vastustuskykyä

*Kaupallinen yhteistyö:HOHDE luonnonkosmetiikka

Kuten viimeiset uutiset ovatkin meitä muistuttaneet, luonnossa on maagista voimaa hyvinvoinnillemme. Mitä enemmän pääsemme kosketuksiin luonnon kanssa, sen paremmin voimme. Hyvinvointi ulottuu vastustuskyvystä mielen hyvinvointiin saakka! Luonto näkyy vahvasti valinnoissani niin vapaa-ajalla, kuin kuluttajana. Suosin luomua ruokapöydässä, sekä kosmetiikassa. Vietän mielelläni aikaa metsässä ja merellä. Nyt viilentyvien ilmojen myötä olen taas siirtynyt avantoon, sillä se paitsi palauttaa rasittunutta kehoa ja mieltä, on se myös paikka, jossa olen yhteydessä luontoon ainutlaatuisella tavalla. Olen nimittäin pienestä lähtien inhonnut vettä, mutta näin aikuisena olen alkanut koko ajan pitämään vedestä enemmän ja enemmän. Avantouinnin lisäksi olen alkanut viimein harjoittelemaan ehkä suurinta heikkouttani – vapaauintia. Aloittelen sen kanssa tosin sisätiloissa, mutta keväällä toivottavasti pääsen siirtymään ihan oikeasti avovesiuintiin.

Iho on kosketuksissa veden kanssa. Toisaalta tunnen kuinka hyvältä se tuntuu ihollani, mutta toisaalta näen myös sen, kuinka se rasittaa sitä. Iho reagoi aina elämiseen, se meidän tulisi muistaa. Sehän on meidän suurin elin! Iho tuntee, iho elää, iho muistaa. Haastattelin Maria Varonia, Elävä Iho-kirjan kirjoittajaa ja luonnonkosmetiikan pro asiantuntijaa siitä, miten iho liittyy hyvinvointiimme.

Miksi iholla on niin suuri merkitys hyvinvointiimme?

Kun ihoa hoidetaan, on tärkeä miettiä, miten iho oikeastaan toimii. Monesti ajatellaan, että ihoa voi käsitellä tai manipuloida miten ja millä tahansa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä iho on elävä organismi, jonka uusiutumis- ja sietokyvyllä on myös rajansa.

Ihon tärkein tehtävä on suojata fyysisesti kehoamme, toimia osana immuunipuolustusta, lämmönsäätelyä ja tuntoaistia. Iho estää ”tunkeutujia” pääsemästä kehoomme ja pitää huolta lämmönsäätelystä sekä estää osaltaan nesteiden haihtumisen kehosta. Toisaalta se on tärkeä osa elimistön mikrobiomia ja kommunikoi yhdessä vaikkapa suoliston mikrobien kanssa.

Iho tuottaa seebumia eli rasvaa, estääkseen kosteudenhaihtumista ihon pintakerroksista, pitääkseen ihon pinnan pehmeänä ja joustavana sekä tarjotakseen ravintoa ihon pinnalla eläville mikrobeille (suosien tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja). Ei siis ole järkevää käyttää voimakkaasti peseviä aineita ja voimakkaita säilöntäaineita ihon hoidossa. Kannattaa mieluummin suosia hellävaraisia ja mietoja tuotteita, jotka tukevat ihon omaa toimintaa, säilyttävät ihon hydrolipidikalvon ehjänä, eivätkä häiritse ihon mikrobitasapainoa. Luonnonkosmetiikka tarjoaa tähän erinomaisia vaihtoehtoja.

Jos vaihdan uuteen tuotelinjaan, kauanko aikaa kestää nähdä tuotteen tulokset iholla?

Ihosolut uusiutuvat aikuisella keskimäärin 30 vuorokaudessa. Lapsilla solujen uusiutuminen on nopeampaa ja vanhuksilla hitaampaa. Jos halutaan kokeilla uusia kosmetiikkatuotteita ja nähdä niiden pitkän aikavälin vaikutukset, on järkevää käyttää tuotetta vähintään kuukauden verran. Uusiutuminen hidastuu iän myötä (mm. sukupuolihormonien vaikutuksesta), koska ihosolut eivät voi uusiutua loputtomasti (toisin kuin esim. lihassolut). Tällä ihosolujen uusiutumisen hidastumisella varmistetaan se, että solukerroksia riittää ihossa vielä vanhuuden päivinäkin. Ilmiötä kutsutaan Hayflickin rajaksi. Kannattaakin huomioida, että ihon jatkuvat voimakkaat käsittelyt esimerkiksi hapoilla tai muilla eläviä soluja vaurioittavilla menetelmillä voivat aiheuttaa sen, että iho ohenee liikaa ajan myötä, eikä voikaan enää vanhemmalla iällä hoitaa tehtäviään.

Jos kaiken kaikkiaan summaa asioita uusimpien mikrobiologisten tutkimusten pohjalta, näyttää siltä, että on järkevää ajatella ihonhoitoa kokonaisvaltaisemmasta näkökulmasta ja ymmärtää, että me ihmiset ollaan osa luontoa siinä missä muutkin lajit. Kokonaisvaltaisella ja ihon normaalia toimintaa tukevalla hoidolla päästään pitkäkestoisesti parempaan ja kauniimpaan lopputulokseen, kuin ihon tasapainoa ”shokeeravilla” menetelmillä.

Vinkit tulokselliseen ihon hoitoon kokonaisvaltaisesta näkökulmasta

  • Älä pese ihoa liian voimakkailla aineilla ja vältä voimakkaita säilöntäaineita sisältäviä tuotteita.
  • Tue ihon toimintaa hoidoilla, jotka edesauttavat lymfanesteen virtausta ja parantavat hellävaraisesti ihon mikroverenkiertoa. Esimerkkeinä vaikkapa guasha tai lymfahieronta. Lymfajärjestelmä kuljettaa kehosta toksiineja ja vierasaineita ja sen stimulointi rauhoittaa tulehdusta ihossa ja koko kehossa.
  • Älä kuori ihoa liian usein tai liian voimakkailla aineilla. Ihon kuorinnassa on tavoitteena poistaa vain kuolleet sarveissolut ihon pinnalta – ei eläviä soluja.
  • Suosi luonnonkosmetiikkaa, joka sisältää puhtaita kasviöljyjä ja uutteita. Näillä voidaan tukea ihon hydrolipidikalvon normaalia toimintaa.
  • Panosta laadukkaaseen ravintoon myös sisäisesti. Syö hyviä rasvoja ja kuitupitoisia kasviksia. Jos syöt paljon esim. sokeria, se lisää glykaatiota ihossa, joka on siis sokeroitumista. Sokeroituminen aiheuttaa kollageeni- ja elastiinisäikeiden jäykistymistä. Lisäksi ravinto vaikuttaa suoliston ja ihon sekä koko mikrobiomin toimintaan.
  • Rentoudu! Myös iho voi paremmin, kun rentoudumme. Voit rentouttaa kehoa vaikkapa joogalla tai meditaatiolla tai metsäkävelyllä. Nämä menetelmät vaikuttavat positiivisesti vagus- eli kiertäjähermon kautta myös suolistoon ja ihoon. Kun stressi vähenee, ihoa vanhentavia happiradikaaleja muodostuu elimistössä vähemmän

Mitä haasteita teillä on ihonhoidon kanssa näin syksyisin/talvisin? 

Olen käyttänyt Hohde luonnonkosmetiikkaa jo reilun vuoden. Tuotteista löytyy koko keholle sopivat tuotteet niin nuoremmalle, kuin ikääntyvällekin iholle. Saat kaikki Hohde luonnonkosmetiikan tuotteet koodilla EEVI hintaan 26,80 e                  (etusi jopa 50 %). Tutustu koko kehoa hellivään, suomalaiseen kosmetiikkaan täällä.

Love, Eevi