arki Blogi hyvinvointi maidoton ruokavalio Ostoskassi ravitsemus Resepti ruoka Ruokavalio terveellisyys Terveys

Miksi luomua kannattaa suosia?

*kaupallinen yhteistyö Hyvä merkki -kampanja ja Pro Luomu

Luomu on trendikästä, mutta mitä arvoja se oikeasti kätkee sisäänsä? Miksi luomua kannattaa suosia ja mitä omasta ruokakassistani löytyy luomuna? Mistä luomun tunnistaa ja mitä vaikutuksia sen suosimisella on paitsi omaan hyvinvointiimme, myös tätä planeettaa kohtaan?

Mitä arvoja sinä edustat ja miksi? Tässä hieman asiaa siitä, miksi suosin luomua useissa elintarvikkeissa. Hyvinvointia on kaikkialla ja kaikessa. Olemme ymmärtäneet yhä laajemmin sen, mihin asioihin meihin kannattaa vaikuttaa omilla valinnoillamme ja kyvyillämme, jotka meillä kullakin on. Jos haluat valita turvallista ja puhdasta ruokaa omalle hyvinvoinnillesi, joka on myös eettisesti parempi valinta, kurkkaa kaupassa ollessasi tuotteita, joista löytyy EU:n luomumerkki tunnus= vihreä lehti, joka on kuvioitu tähdillä. Tuote kertoo turvallisesta ja hyvästä valinnasta, joka kuuluu meille kaikille.

Luomu on mulle huomisen parempi valinta

1.Eläinten hyvinvointi – eläimillä tilaa liikkua ja vapaus ulkoilla

2.Ruoan puhtaus – tuotteissa ei ole keinotekoista makeutta tai väriä, ja koko tuotanto on hyvin valvottua

3.Kestävyys ja maan hyvinvointi- Ei kemiallisia torjunta-aineita, kestävä kokonaisuus, luonnovaroja myös tuleville sukupolville

Luomu tunnetaan jo hyvin Suomessa

Luomumarkkinoiden globaali trendi näkyy myös Suomessa! Luomuviljelyyn käytettävä ala, valikoimat sekä markkinat ovat selvässä kasvussa, joka näkyy myös meille kuluttajille luomutuotteiden saatavuudessa ja laajassa tarjonnassa. Meistä suomalaisista reilu kolmannes ostaa nyt luomutuotteita vähintään kerran viikossa ja vajaa kolmannes vähintään kerran kuukaudessa. Kuten sanottua, moni ikävä asia tuo aina mukanaan myös hyvää ja niin on tehnyt myös koronapandemia (tekisi muuten mieli kirjoittaa kotonapandemia), sillä innostus luomua kohtaan on entisestään vahvistunut tämän aikana. Sama näkyy myös ihmisten halussa liikkua ja panostaa kokonaisvaltaisemmin omaan ja tulevaisuuden hyvinvointiin. Tästä kannattaa olla innoissaan, hyvä Suomi!

Mitä tuotteita ostan luomulaatuisena?

Minusta luomussa on aina varmasti hyvä ja luonnollinen maku (ei keinotekoista makeutta tai väriä). Myös koostumus voi olla erilainen, koska tuotteet on valmistettu luonnollisesti. Myös ruoan säilyminen on mielenkiintoinen juttu! Luomulaatuiset kasvikset ja hedelmät eivät useinkaan säily yhtä kauan, kuin luomuttomat. Ruoan pitkä säilyminen viittaa tänä päivänä usein siihen, että tuotteeseen on lisätty jotain mitä sinne ei tarvitsisi lisätä. Esimerkiksi omaan ruokakassiini päätyy mieluusti luomulaatuisena mustikat, parsakaali, tomaatit, kananmunat, kombucha, mehut, mausteet, kahvi ja hunaja. Valitsen luomua aina kasviksissa/hedelmissä/marjoissa ja muissa tuotteissa aina, mikäli se vain on mahdollista sillä hetkellä. On upeaa, kun jossakin kohtaa huomaa lähes jokaisen tuotteen ostoskorissa olevan luomulaatuinen. Turha sitä kieltämäänkään, mutta siitä tulee hyvä olo! Se tuntuu hyvältä arkiselta teolta, joka ei loppupeleissä vaadi itseltään sen enempää. Koska valmistan itse kaikki ruoat, haluan valita myös raaka-aineet fiksusti. Puhdas ja ravintorikas ravinto on paras panos hyvinvointiin, jonka voin tehdä joka päivä lainkaan suorittamatta.

“Lähes 95 prosenttia suomalaista on ainakin kokeillut luomua”

-Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila

Tässä kuulkaa ihanan samettinen, helppo ja vielä luomulaatuinen palsternakkakeitto pimeisiin syysiltoihin. Näin ei keitto ihmisenä täytyy sanoa, että tämä oli todella hyvää! Keitot sopivat minusta hyvin alkuruoaksi, mutta mikäli pääruoaksi sellaista halajaa, kaipaa keitto mukaansa proteiinia.

SAMETTINEN PALSTERNAKKAKEITTO

luomu, gluteeniton, maidoton

(Kesto 15 min, kypsennnysaika 30min)

3 kpl luomu palsternakkaa

2 kpl luomu porkkanaa

3 kpl luomu valkosipulinkynttä

1 luomu sipuli

1 varsisellerin varsi

2 kpl perunaa

2 rkl luomu voita

4 dl vettä

1 luomu kasvisliemikuutio

2 dl luomu kaurakermaa

Suolaa ja mausteina käytin luomu cayennepippuria, chiliä ja mustapippuria

  1. kuori ja pilko peruna, palsternakka, porkkana ja sipuli. Tämän jälkeen pese ja viipaloi varsisellerin varsi. Pilko tai pursuta valkosipulinkynnet pieneksi

2. Sulata voi kattilassa ja lisää sipuli, valkosipuli, palsternakka ja selleri. Kuullota niitä heti välillä hieman sekoittaen

3. Lisää vesi, peruna ja kasvisliemikuutio

4. Lisää haluamasi mausteet ja suola (kokeile tulisuutta, niin hyvä!)

5. Anna kiehua kannen alla n 30min, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä

6. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella

7. Lisää kaurakerma ja kiehauta koko keitto kerran

8. Koristele murskatulla parapähkinällä, tai siemenillä!

Mitä ajatuksia teillä herää luomusta? Mitkä on teidän must have-luomu tuotteet ja missä toivoisitte oman ostokäyttäytymisen ehkä muuttuvan? 🙂

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.