Blogi hyvinvointi Mieli onnellisuus Perhe ja suhteet

Oletko merkityksellinen?

eeviteittinen_oletko_merkityksellinen

Tällaisena harmaana marraskuuna kuulen monien valittavan väsymystä ja masentuneisuutta. Syy ei yksin ole ilmastossa, vaikka sen piikkiin tämän mieluusti laittaisimmekin. Meidän on nimittäin hyvin vaikea nähdä puutteita omassa toiminnassamme ja ajattelussamme. Jos asian nostaa esille joku läheisistä, on vastassa usein pelkkää pahaa oloa ja vastarintaa. Jos taas joku ulkopuolinen henkilö saa meissä aikaan luottamusta ja hyväksyntää esittää meille samat asiat, kykenemme ottamaan ne vastaan rakentavasti. On siis todella väliä tulevatko “neuvot” omien oivallusten kautta, jonkun läheisen, vai sitten ulkopuolisen henkilön kautta. Haluaisin tarjota nyt sitä oman pohdinnan kautta. Oletko ajatellut, kuinka merkityksellisyytesi voisi vaikuttaa olotilaasi? Arjessa ei ole vikaa, vaan ehkä asioissa, joilla olet sen täyttänyt.

Tarkoittaako merkityksellinen sinulle sitä, että on rahaa ja valtaa, vai ehkä sitä, millainen on henkinen pääomasi? Onnellisuutta määrittää pitkälti se, koemmeko itsemme tarpeellisiksi ja teemmekö jotakin, millä on meille merkitystä. 

Merkityksellisyyden tunne liittyy usein kysymyksiin, joita emme joko osaa esittää, tai sitten pelkäämme niiden kohtaamista. Monilla meistä on haave, jonka kautta kokisimme olevamme jotain enemmän. Toisaalta saatamme helposti elää elämää, joka tarjosi sitä joskus, mutta emme ole ehtineet pohtia tarjoaako se sitä enää tänä päivänä? Merkityksellisyys on hyvinvoinnillemme äärimmäisen tärkeää, sillä sen avulla jaksamme, olemme luovempia, saamme olla sellaisia kuin olemme, uskallamme ja koemme aitoa läsnäoloa. Olemme siis yksinkertaisesti onnellisempia yksilöitä. Tämä onkin asia, jota meidän jokaisen olis hyvä kirkastaa itsellemme säännöllisesti. Koetko olevasi merkityksellinen ja tekeväsi asioita, joissa koet olevasi tärkeä jollakin tavalla? Työ, perhe ja sosiaaliset suhteet määrittävät paljon unelmia ja sitä kautta myös sitä, kuinka vahvaksi koemme oman merkityksellisyyden.

eeviteittinen_blogi_hyvinvointi_tunne_halusi

Se on tunne, jota ei voi huijata ainakaan kovin pitkään. Saatamme kyetä huijaamaan itseämme ja muita jonkin aikaa, mutta lopulta totuus paljastuu. Usein se valitettavasti tapahtuu oman onnellisuuden ja hyvinvoinnin kustannuksella. Se on nimittäin asia, joka joko on läsnä omassa tekemisessä, tai sitten sitä ei ole. Kysy itseltäsi tänään seuraava kysymys; Miksi koet olevasi merkityksellinen? Ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta, kunhan uskallat olla itseäsi kohtaan rehellinen.

Tämän jälkeen voit myös pohtia seuraavaa kysymystä; Mitkä asiat parantaisivat merkityksellisyyden tunnettasi? Haaveet voivat olla suurempia, tai pienempiä, mutta tärkeintä on tunnistaa niiden olemassa olo. Ajatukset nimittäin tulevat ja menevät, joten emme useinkaan ehdi pysähtyä kuuntelemaan miltä meistä tuntuu ja mitä oikeasti haluamme? Viimeiseksi, kuinka pääset sinne? Vain tunnistamalla olemme oikeasti matkalla sinne, mihin me aidosti haluamme ja kuulumme. Työ on hyvin konkreettinen esimerkki siitä.

Olen ollut kaikkein onnellisimmillani silloin, kun olen tiennyt sen, kuka olen ja miksi teen tätä. Minun ei ole tarvinnut tietää sitä, mitä on tulevaisuudessa. Merkityksellisyys on voimavara, joka ohjaa aina, kunhan sitä pysähtyy kuuntelemaan. Se taas onnistuu ainoastaan aidon läsnäolon kautta. Merkitys voi löytyä samastumisesta, sekä auttamisen kautta. Myös se, että meistä välitetään teoin ja sanoin, lisää merkityksellisyyden tunnetta.

eeviteittinen_blogi_merkityksellinen_elama_tuo_onnea

Oma merkityksellisyyden tunteeni kasvaa erityisen voimakkaasti silloin, kun koen voivani antaa jotakin toiselle. Ne ovat hetkiä, joissa on oltava hereillä ja se vaatii läsnäoloa. Antamista ei voi päättää, mutta siihen voi valmistautua tietoisella läsnäololla ja kuuntelemisen taidolla. Valmentaminen ja kirjoittaminen ovat minulle asioita, joissa koen merkityksellisyyttä. Teen niitä, koska haluan muiden voivan hyvin, mutta toisaalta se kaikki saa minut voimaan paremmin. Merkityksellisyyteni kasvaa myös ystävien ja perheen seurassa, kun koen voivani antaa omalla läsnäolollani heille jotakin, mitä he juuri silloin tarvitsevat. Joskus se tarkoittaa vain hiljaa olemista, toisinaan kuuntelua, joskus taas naurun ja hyvän olon jakamista. Merkityksellisyyden tunnetta on hyvä paitsi jakaa, sitä on tärkeää myös saada.

Jos koet kaipaavasi herättelyä, päätä tehdä heti jotain, mikä saa sinut tuntemaan itsesi merkitykselliseksi. Se voi kääntää mielialasi parempaan, tai jopa kääntää koko elämäsi suunnan oikeaan. Pohdin tätä tänään itse koulutuksessa paljon ja kirjoitin ajatukseni ylös. Kun kirjasin nämä ylös huomasin, mistä asioista minun pitäisi oikeasti pitää kiinni, jotta voin hyvin ja olen onnellinen. Silloin ei nimittäin harmita edes harmaus!

Jos kaipaat menestymistä, tarvitset siihen intohimon lisäksi merkityksellisyyden tunteen. Menestyä voi meistä jokainen sillä osa-alueella, jonka kokee itselleen tärkeäksi<3

Love, E