Välilevynpullistuma

Oma tarinani – Välilevynpullistuma

Mikä ja mitä?


Välilevynpullistuma voi tulla täysin terveelle henkilölle, yhtäkkisestä liian suuresta kuormituksesta. Pelkkä väärä nostotekniikkakin voi myös riittää, vaikka esine olisikin kevyt.  Usein syynä on myös välilevyn rakenteellinen heikkous. Vaivaa esiintyy erityisesti urheilijoilla sekä istumatyötä tekevillä henkilöillä. 


Välilevyn pullistuman aiheuttajana on usein liian raskas taakka tai väärä tekniikka. Ehkä urheilussa tyypillisin on jalat suorana tehdyt nostot. Tällaisen noston aikana välilevyn paine nousee huomattavasti, ja selkärankaa eteen taittaessa paine pääsee helpoiten purkautumaan taakse eli selkäydinkanavan suuntaan.

Muistuttaisin siis keskittymään kaikissa nostoissa tekniikkaan;  Nosta jaloilla, älä selällä!


Lähde



Selkärangan nikamien välissä sijaitsee nikamavälilevyt. Lannerangan välilevyn pullistuma on yleensä selkärangan alempien nikamien välissä olevan välilevyn rakenteellinen vaurio, jossa välilevyn pehmyt sisältö pullistuu selkäydinkanavaan aiheuttaen kipuoireita. Usein kuulee ihmisten puhuvan iskiaksesta, mutta usein iskiakseksi kutsutaan sellaisiakin selkävaivoja, joissa pullistumaa ei ole.


Oireet

  • Pitkin jalkaa säteilevä kipu
  • Jalkojen puutuminen
  • Voimattomuus
  • Alaselän kipu

Hoito

  • Tulehduskipulääkkeet
  • Lepo
  • Kuormituksen vähentäminen/poistaminen
  • Lihasrelaksantit
  • Tukilihasten vahvistaminen (vatsa-, ja selkälihakset)
  • Fysioterapia
  • Lämpöhoito
  • Leikkaus


Oma tarinani


Sain välilevynpullistuman vasta ollessani 16-vuotias, juoksin tuolloin pikamatkoja. Ensin luulin kipuilua rasitukseksi, kunnes kipu nousi pikkuhiljaa kovemmaksi ja lopulta en pystynyt liikkumaan. Selkään oli kohdistunut treeneissä liian kova paine, johon kroppani ei ollut valmis.  Siitä lähtien urheilemisessa on pitänyt ottaa eri asioita huomioon ja muistaa  selän historia ja kunnioittaa omia rajoja. 

Sain treenata n. vuoden ainoastaan salilla fyssarin määräämää ohjelmaa, joka suoritettiin lähinnä kuminauhalla.  Kuminauhasta siirrytiin pikkuhiljaa vapaisiin painoihin. Aerobinen harjoittelu keskittyi lähinnä kuntopyöräilyyn ja uimiseen.  Treenasin määrätietoisesti vuoden fyssarin määräämillä ohjelmilla, jota muutettiin muutaman kuukauden välein. Palattuani takasin kentille, selkäni ilmoitti pian ettei pikajuoksu sovi minulle. 

Kuminauhat on eritelty vastuksen mukaan:
Keltainen – erittäin kevyt
Punainen – Kevyt
Vihreä – Medium
Sininen – Melko raskas
Musta – Raskas
Lähde




 Muutaman vuoden olin vain lähinnä shokissa enkä panostanut täysillä mihinkään tiettyyn lajiin. Kunnes sitten lopulta löysin kuntosalin ihmeellisen maailman. Sillä tiellä ollaan edelleen ja olen onnellinen siitä! 🙂


Lähde


Mitä otan huomioon nykypäivänä?


Selkäni saattaa olla vuodenkin ilman kipuja. Tänä vuonna on ollut taas hieman vaikeampaa, sillä selkä on saanut erilaista kuormitusta ja ärsykettä. Nopeasti olen kuitenkin huomannut millainen liikunta/liike ei selälle sovi ja niistä on pitänyt luopua. Mm. kovat iskut ja hypyt ovat pahoja. Painojen lisääminen täytyy tehdä myös maltilla. 
  • Olen kiinnittänyt huomiota sänkyyn! Selälle paras on kova ja jämäkkä sänky
  • Olen vahvistanut vatsa,-ja selkälihaksia yhä enemmän
  • En tee liikkeitä joiden tiedän ärsyttävän selkääni liikaa
  • Olen vaihtanut normaalin työtuolini satulatuoliin sekä pöytään, jossa korkeutta voi säätää nappulasta. Tämä sallii minulle myös seisomisen, eikä minun tarvitse istua koko päivää


Tässä satulatuoli




Tässä kuvassa on hyvin havainnollistettu kuinka selkärangan kuuluisi olla istuessa. Satulatuolissa istutaan ikäänkuin hevosen selässä, ryhti pysyy koko ajan.
Kiinnittäkää huomiota ryhtiinne, niin vältytte turhilta selkävaivoilta!

Oletteko muuten koskaan pohtineet miksi ihmiset lyhenevät usein vanhetessaan? 😉 Välilevyistä tämä johtuu! Sillä välilevyn ydin koostuu suurelta osin vedestä, ja veden osuus lapsilla on 80-90 %. Ikääntyessä veden osuus vähenee, vanhuksilla se on  60-70 %. Tällöin kun veden määrä vähenee, myös välilevy lyhenee. 

Opetellaan elämään täysillä niillä eväillä jotka meille on suotu! Ja muistakaa tämä ja sisäistäkää se;

Kuva lainattu



Just keep going (and keep smiling),

Eepi 🙂