arki Blogi hyvinvointi Kauneus Stressi Terveys

Voiko ääni lähteä lopullisesti?

eeviteittinen_aanenlahto_voiko_se_olla_pysyvaa_akuuttiaOlen pulassa. Olen viimeisen vuoden kärsinyt äänen katoamisesta ja nyt homma alkaa karkaamaan käsistä. Voi siis olla päiviä, kun ääni vain häviää kokonaan. Tämä ei oikein toimi esimerkiksi TV-tuotannoissa. Useimmiten kun tuotan puhetta paljon, huomaan kurkun turpoamista ja kipuilua. Se tuntuu vähän samalta kuin alkava flunssa. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä kadotin normaalin ääneni muutettuani Turkuun ja alan tässä vuoden jälkeen olemaan jo aika epätoivoinen. Miten äänen muuttuminen pysyvästi on edes mahdollista? Olenko jotenkin oudosti muuttanut puheeni painotusta ja alkanut käyttämään ääntäni huonosti, vai mikä tähän voisi olla syynä? En ole nimittäin kyennyt laulamaan lausettakaan viimeiseen vuoteen. Rasittavaa, kun ei voi fiilistellä mitään auton ratissa, mutta se on oikeasti pienin murheeni. Veikö TURKU ääneni?

Ihmiset varmaan luulevat minun ryyppäävän ääneni pois. Tai huutaneeni liikaa. Tai ehkä raivoan Teemulle joka päivä? Mikään näistä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Tapasin keväällä yhden tutun toimittajan, joka oli menettänyt äänensä osittain täysin pysyvästi! Sain siitä pienen kauhun tartutettua myös itseeni. Ilmeisesti äänihuulet voivat vioittua tai jopa halvaantua?! Onko kenelläkään mitään kokemusta tällaisesta, tai vastaavasti tietoa mihin lääkäriin tässä pitäisi oikein suunnistaa? Google on laulanut, mutta en ole löytänyt mitään selkeää vastausta. Googlen mukaan tämä saattaa olla vanhenemisen seurausta (äänihuulten oheneminen), homeelle altistumista, stressiä, allergiaa, äänihuulten tai – huulten halvausta, tai jopa kurkunpään kasvain! En siis uskalla selata sitä raamattua enempää, mikään ei kuulosta sellaiselta että tekisi mieli huutaa”otan tän vastauksen“.

Vaikka ongelma aika hälyttävä onkin, hymyilyttää silti. Jos menetän ääneni, alan vain hymyilemään enemmän ja harrastamaan ilveilyä. Tai hei nyt keksin! Jos minulla onkin vain huonontunut kuulo ja huudan enemmän? Sanotaan, että jostain aina kompensoi, tai vastaavasti jokin muu aisti terävöityy kun toinen heikkenee. Haistan todella hyvin. Muistini on huonontunut. Ääni on lähtenyt. Miinuksella ollaan. Hitto.

eeviteittinen_blogi_hyvinvointi_aanenlahto_kriisi eeviteittinen_asu_Fila_summer

eeviteittinen_blogi_terveys_hyvinvointi_nainen

Ääni on aina ollut vahvuuteni. Käytän sitä paljon ja usein “kohtalaisen” kovalla volyymilla. Jos joku miettii miksi olen ollut hiljempaa, johtuu se syy siis tästä (johon kaverini varmaan sanoisivat, että ei pidä paikkansa:D) Myös nauraminen sattuu, joten olen siirtynyt välillä hihittelyyn. Se tuntuu oudolta. Huidon yleensä vain vimmatusti, jotta toinen osapuoli ymmärtää jutun olleen oikeasti mielettömän hauska, vaikka en hirnahtelisikaan minulle tyypilliseen tapaan. Ääni on iso osa identiteettiäni ja äänenkäytön vaikeus tuntuu itselleni todella raastavalta – ainakin näin vuoden odottelun jälkeen. Valmentaminen on yhtä tuskaa, sillä se vie 100 % varmuudella äänen kokonaan loppupäiväksi. En voi olla valmentajana hiljaa. Kaikki vinkit ja tipsit ovat enemmän kuin tervetulleita<3

Tuntuu, että tämä vanheneminen on tosiaan alkanut tässä 30 huudeilla. Alkaa tapahtumaan asioita, joista ei ole todellakaan tarvinnut aikaisemmin huolehtia. Haha, ihan oikeasti, kamalaa! Joskus sitä nuorena pohti “miltähän minä näytän 30 vuotiaana”, nyt tuo ajatus tuntuu täysin naurettavalta. Olisi pitänyt ilmeisesti pohtia jotain vähän tärkeämpää…olenko pian pelkkä auton romu?:D

eeviteittinen_blog_sport_wellness eeviteittinen_Voiko_aani_lahtea_lopullisesti

 

Onko teillä aiheesta kokemuksia? Love, E