arki Blogi hyvinvointi Jooga Mieli Motivaatio Perhe ja suhteet Stressi Terveys treenaaminen

Lisää voimavaroja arkeen

eeviteittinen_stressin_vahentaminen_parempi_arki_aamu

Kello soi. Herään Coldplayn The Scientist biisiin. Rakastan sitä. Olen sysännyt puhelimeen ajastettavat herätykset romukoppaan, sillä ne aiheuttavat minulle liikaa ylimääräisiä sydämen lyöntejä. Musalistan vaarana on kuitenkin jäädä fiilistelemään vähän liikaa ja sitä saattaa herätä hetken päästä astetta tuhdimpaan rumpukomppiin. Yleensä siinä vaiheessa on jo kiire. Aamuni alkavat hyvin rutiininomaisesti. Tarvitsen rutiineitakin, usko tai älä! Pesen hampaat, keitän kahvia ja puen päälleni.

Mammapikkarit vaihtuvat jumppatrikoisiin ja nakkaan valmiiksi, tai osittain pakatun treenikassin eteisen lattialle. Rapsutan ja suukotan Lolan läpi, mikäli hän on vain saanut itsensä peittojen välistä ylös. Sitten on Teemun vuoro, joka todennäköisesti murahtelee peittojen alta kuolatessani häntä läpi. Kulautan kurkusta alas sitruunalla terästetyn veden ja hyvällä tuurilla myös inkiväärimehua. Se terästää uuteen päivään heräämistä kummasti ja tehostaa aineenvaihduntaa. Kaadan kahvini termosmukiin ja aloitan päiväni aamujoogalla Pure Movella. Olen tehnyt samaa rutiinia nyt muutaman viikon parina päivänä viikossa ja laittanut merkille, kuinka päivä starttaa täysin eri sävelellä. Sopivan rentoa, mutta aktivoivaa hot joogaa kiitos! Pidän jotenkin ajatuksesta, ettei heti ole pakko sykkiä täysillä, vaan saa antaa tilaa itselleen. Toki on myös niitä päiviä, kun aikataulu sen vaatii. Sitä ei kuitenkaan jaksaisi ihan jatkuvalla syötöllä seitsemää päivää viikossa.

eeviteittinen_lisaa_voimavaroja_arkeen_hyvinvointivinkit

Tunti soljuu eteenpäin tutun äänen saattelemana. Aluksi herättelemme kehoa vähitellen ja siirrymme seisomasarjaan. Hiki alkaa valua nopeasti, vaikka tuntuu etten puske itseäni yhtään mihinkään. Olen ja teen, ennen kaikkea hengitän. Lupasinhan tunnin alussa jättäväni kaikki ajatukseni maton ulkopuolelle. Vain minä, hengitys ja kehoni kuuntelu. Miltä tänään tuntuu? Onko selkä kankea tai mieli tukkoinen? Onko eiliseltä vielä mielen päällä jotain putsattavaa? Huomaan kuinka lihakset alkavat vähitellen avautumaan ja mieli kirkastumaan. Saan herätä tähän päivään juuri siten miten haluan. Ilman hosumista tai suorittamista. Olen huomannut sen vaikuttavan positiivisesti loppupäivän kulkuun. Ei haittaa vaikka heräisi aikaisin. Jooga tuntuu lataavan jotain sellaista, mihin unikaan ei pysty. Sen energia kantaa minut pitkälle iltaan. On väärin ajatella, että ainoastaan kova rääkkitreeni toisi energiaa. Yhtälailla todella rauhalliset harjoitukset voivat ajaa saman asian, riippuen täysin kehon tilasta milläkin hetkellä. Jos arki on kovin stressaavaa, ei ole aina järkevää paukuttaa lisää, vaan olisi parempi pysähtyä. Hot joogan jälkeen olen kuitenkin läpimärkä!

Jokaisella joogaajalla on varmasti omat lempparit tuntien, kuin opettajienkin osalta. On ihanaa kun tietää hieman millaista ilmapiiriä, ääntä ja tuntia on tulossa. Pääsen virittäytymään oikealle taajuudelle ja nauttimaan tunnista siinä hetkessä. Maanantain aamutunti on sopivan herättelevä, mutta viikon alkuun täydellisen salliva ja lempeä. Se ei vaadi liikaa, vaan antaa hellän puskun kohti uutta viikkoa. Keskiviikkona ollaan jo selkeästi aktiivisemmalla tuulella, jota myös valitsemani joogatunti noudattaa.

eeviteittinen_blogi_energinen_arki_aamut

Joogaaminen on itselleni asioiden uudelleen järjestämistä, irti päästämistä, rentoutumista, puhdistautumista ja energisoitumista. Se on vain niin täydellinen mielen ja kehon kombinaatio etten toista tiedä. Vaikka tunnilla keskitytäänkin vain omaan kehoon, on silti ihanaa käydä aamujoogassa ystäväni Susannan kanssa. Se on yhteinen juttu, johon molemmat heräävät. Tunnin jälkeen voi käydä yhdessä läpi ajatuksia ja tuntemuksia, sekä imaista vihersmoothien viereisessä kahvilassa. Sitten mennäänkin jo päivän haasteisiin. Mieli ja vireystaso ovat voimavaroja, joiden kautta saamme asioita aikaiseksi pakottamatta. Aamujooga auttaa minua olemaan luova.

Liian usein koemme puskevamme viikon tehtävien läpi ilman minkäänlaista hengähdystä, fiilistä tai ajatusta. Teemme vain. Joogatunti kiteytyi mielestäni täydelliseen lauseeseen, johon voisimme kaikki tarttua; “Se tunne kun olet saanut aikaiseksi paljon, mutta et ole puskenut liikaa”.Tunnetko tämän “SE” tunteen?Aivan loistava lause jokaiseen päiväämme, vai mitä mieltä olet?

Jokainen päivä on erilainen, vähän kuten jokainen treeenikin. Emme voi vaatia itseltämme joka päivä loistavaa ideointia ja täyteen ladattuja akkuja. Viikkoon kuuluu kovat treenit, kohtalaiset treenit ja kevyet treenit. Mielestäni samaa ajatusta voisimme siirtää osaksi koko arkeamme. Fiilistele niitä päiviä kun olet ollut todella tehokas ja ole kiitollinen niistä. Anna tilaa tavallisemmille päiville ja myös niille tahmeammille. Niistä ammennat myös sitä hyvää, vaikka se ei siinä hetkessä siltä tuntuisikaan. “Olet tehnyt tänään tarpeeksi, mutta et ole puskenut liikaa”. Lopetetaan tänään päivä tähän lauseeseen ja opitaan kääntämään jatkuvasti suorittavaa mieltä siihen, että vähempikin riittää.  On suotavaa miettiä niitä omia voimavaroja lisääviä asioita ja hetkiä jokaisessa päivässä. Jos päättää odottaa aina sitä viikonloppua, ajaa elämä varmasti ohitsesi. Flow kannattaa löytää pienien juttujen kautta.

Aamun FLOW-soittolista

(tähän on kiva herätä)

James Blunt – Heartbeat

Coldplay – Fix You

Pepe Willberg & The Paradise – Aamu

Ron Pope – I Don’t Mind if you don’t mind

Jack Savoretti – Take me home

Ed Sheeran – Dive

Sam Smith – Stay with me

James Bay – Wild Love

John Legend – All of me

<3 -E