arki Blogi elämäntapa hyvinvointi Kesä Makeanhimo ravitsemus Terveys

Pitääkö karkkipäivä kilot kurissa ja mielen rentona?

eeviteittinen_blogi_karkkipaiva_ei_lihotaJatketaan vielä hieman aikaisemmasta aiheesta, koskien herkkuja. Oletko sellainen, joka syö herkkuja silloin kun sattuu tekemään mieli? Vai onko sinulle toimivampaa määrittää karkkipäivä? Olen kokeillut molempia. En vieläkään osaa sanoa mikä on parempi, mutta uskon sen muuttuvan elämän aikajaksojen mukaan. Enkä osaa edes sanoa onko se lopulta edes se sokeri jota meidän tekee niin mieli, vai onko kyse pikemminkin pääkopasta? Sallimuksesta, rentoutumisesta tai palkitsemisesta? Sanotaan että tekee hyvää pääkopalle syödä rennommin ja pitää vapaapäiviä treeneistä. Minusta siinä on perää. Ihminenhän ei tarvitse lähtökohtaisesti sokeria mihinkään, vaan hiilihydraattia. Sokeri ei ole välttämätöntä, mutta toisinaan silti tarpeellista – ainakin näin meistä useimmat sen kokevat.

Minulle karkkipäivä toimii hyvin. Otan silloin rennommin ruokailun suhteen. Olo on rentoutunut ja fiilis hyvä. Enää se ei kuitenkaan ole sitä, että pitäisi painaa koko päivä kurkusta alas kaikkea mahdollista epäterveelliseksi luokiteltavaa. Syön esimerkiksi aina terveellisen aamupalan, sillä haluan aloittaa päiväni niin. Siitä tulee hyvä olo. Se ohjaa pitkälti myös karkkipäivääni. Syön jos koen jotain haluavani, mutta pakko ei ole. Usein syön ihan tavallista ruokaa, mutta jälkkäriksi saatan valita kakkupalan tai karkkipussin. En pode morkkista karkkipäivästä, sillä se on tietoinen valinta. Ehkä siinä piileekin avain kaikkeen – kokeeko valitsevansa itse, vai kokeeko ettei kykene vaikuttamaan omaan itseensä? Jos valitsen kilon karkkia, teen sen piste.eeviteittinen_herkkujen_syonti_karkkipaiva

Olen pohtinut tässä sitä, mikä meissä muuttuu ajan myötä? Ainakin itselläni suhtautuminen herkkuihin on muuttunut paljonkin vuosien aikana. Joskus kieltäydyin niistä pitkiksi ajoiksi kokonaan, joskus himoitsin niitä koko ajan. Monet urheilijat kokevat olevansa itseään kohtaan vaativia ja ankaria kieltämällä itseltään herkut. Kai se liittyy jollakin tapaa myös keskittymiseen ja siihen, että kokee olevansa vallan kahvassa kiinni. Hallitsee ja hillitsee itseään. Se saattaa rakentaa osalla itseluottamusta. Toisinaan niitä ei edes kannata nauttia, riippuen lajista ja kaudesta.

Isoin virhe on piiskata itseään herkkujen syömisen jälkeen. Siitä katoaa koko idea nauttimisesta ja sallimisesta. Kun kykenee antamaan itselleen luvan sopivan hetken tullen, kokee myös tarvitsevansa paljon vähemmän. Kerran viikossa karkkipäivä toimii myös siksi tosi hyvin, ettei se ei vaikuta painoon millään tavalla. Paino ei heilahtele, jolloin kompensointia ei tapahdu. Toki siihen vaikuttaa vahvasti se miten syö 6 päivänä viikosta. 1 päivä viikossa e vaadii kaloreista nipistämistä seuraavana maanantaina, eikä tuplatreenejä. Ei ole myöskään pakko painaa suolistoa tukkoon, sillä seuraavaa herkkupäivää ei tarvitse kauaa odotella. Itse kokisin kuukauden lakon lähinnä ahdistavana. Kerran viikossa on todella toimiva itselleni juuri nyt!

Urheilijat ja paljon kuluttavat saattavat usein paikata viikon kalorivajetta herkkujen kautta, edes aina tiedostamatta sitä. Sama voi päteä myös ihan toimistotyöläisiin, jotka syövät päivittäin liian vähän. Keho vaatii omansa. Siksi on tärkeää syödä riittävästi ravintorikasta ruokaa ja pitää aineenvaihdunta käynnissä läpi päivän. Iltapäiväväsymykseen ei taatusti auta pullakahvi tai karkkipussi. Myös univelan voi usein tunnistaa väsyneestä mielestä ja kehosta, jolloin tekee usein mieli makeaa. On hyvä oppia tunnistamaan kalorivaje oikean ruoan kautta ja väsymys unenpuutteen seurauksena. Jos viikolla nukkuu riittävästi ja syö terveellisesti oikeiden annoskokojen kera, ei herkkupäivää välttämättä koe aina edes tarpeelliseksi. On mielelle hyvä tiedostaa sen olevan kuitenkin vaihtoehto ja kiinni omasta päätöksestä ja olosta. Kuten jo aikaisemmin kirjoitinkin, rajoitukset usein ajavat vain niiden kieltojen luokse.eeviteittinen_kesa_herkuttelu_vinkit eeviteittinen_hyvinvointi_salakavalat_kilot

Olemme keskustelleet paljon treeniryhmässämme siitä, kuinka kesällä ei kannata pingottaa niin paljon. Kesä on lyhyt ja siitä kannattaa nauttia ilman tunnontuskia. Välillä on myös ok vetää vähän yli, jotta voi taas löytää omat rajansa. Yksi päivä ei lihota, vaikka kuinka siltä tuntuisi. Viikon alku on aina loistava potku persauksille ja hyvälle arjelle. Olo helpottaa kyllä, kunhan tarttuu taas treeneihin ja normaaliin ruokarytmiin kiinni! Tuloksia ei ole menetetty – vieläkään.

Jos sokeria mussuttaa joka päivä, saattaa se tehdä sinusta normaalia kiukkuisemman, väsyneemmän ja mieli saattaa ailahdella. Sokeri vaikuttaa aina radikaalisti, sillä se saa rajuja piikkejä verensokeriin. Suosituksena ja vähempänä pahana onkin nauttia herkut aina kunnon ruoan jälkeen. Se on terveydellesi vähemmän haitallista, kuin syödä sokeria tyhjään vatsaan – pahimmassa tapauksessa nälkään.

Onko teillä karkkipäivää? Mikä on sulle paras tapa pysyä kunnossa, vai onko se oma paras vielä hakusessa? eeviteittinen_blogi_hyvinvointi_kesa_herkuttelu eeviteittinen_herkkupaiva_kilot_kurissa

 

Kun herkuttele, tee se rennoin ottein <3 Nauttikaa kesästä TÄYSILLÄ -E

Uimapuku – Ellos / Shortsit – Bershka / Lasit Specsavers – Karl Lagerfeld