arki Blogi hyvinvointi Kauneus ravitsemus Resepti Ruoanlaitto terveellisyys Terveys

Herkulliset lisukkeet oliiviöljystä – hernedippi ja chimichurri

*kaupallinen yhteistyö; PuhdistamoPuhdistamo_extraneitsyt_oliivioljy_reseptit

Rakastan lisukkeita. Siis niitä kaikkia erilaisia soosseja ja kastikkeita! Oli kyseessä salaatti, pasta, riistaruoka, kala, dippibileet, kasvikset, tai voileipä, toimii nämä kaksi reseptiä takuuvarmasti. Koska käytän maitotuotteita todella vähän ja niitäkin olen rajannut mm tiettyihin juustoihin, herajauheeseen, sekä juhlatilaisuuksien kermakakkuihin, olen omassa keittiössäni tuunannut reseptiikasta usein maidotonta (niin ja gluteenitonta!). En muista koska olisin varsinaisesti edes kaivannut maitotuotteita ruoanlaitossani, sillä vaihtoehtoja löytyy niin runsaasti!

Nämä viikonlopun ihanat lisukkeet hernedippi (levitteenä, dippinä jne), sekä kastikkeena toimiva chimichurri (salaatti, pasta, riisi, riista, valkoinen kala) ovat ihan lyömättömiä! Ne on todella helppo valmistaa, eikä resepteihin päädy mitään ylimääräistä. En koskaan osta kaupasta valmiita kastikkeita, vaan valmistan ne aina (hyvin nopeasti) itse. Niiden valmistaminen ei vaadi edes taitoa! Kun sille tielle yhden kerran uskaltaa, siitä huomaa innostuvansa ihan eri tavalla. Vähän sama kuin sämpylöiden leipominen. Niin helppoa, herkullista ja nautinnollista.

Hernedippi (gluteeniton, maidoton)

1 pussi (200g) pakasteherneitä (sulatettuna)

1 dl Puhdistamon extra neitsyt oliiviöljyä

1 dl auringonkukansiemeniä  

ruukku tuoretta korianteria

2 limen mehu

2 valkosipulin kynttä

2 rkl omenaviinietikkaa

2 rkl oluthiivahiutaletta

1 rkl hunajaa (voi korvata myös esim. vaahterasiirapilla tai kookossokerilla)

suola

mustapippuri

1. Laita kaikki blenderiin ja blendaa kunnes seos on täysin sileää

2. Laita dippi tiiviiseen purkkiin ja säilytä kylmässä. Dippi säilyy 2-3 päivää. Tarjoile esimerkiksi siemennäkkärin, gluteenittoman leivän, tai dippivihannesten kanssa

eeviteittinen_terveelliset_lisukkeet_ruoka_hernedippi hernedippi_helppo_levite

Chimichurri (gluteeniton, vegaaninen)

ruukku tuoretta korianteria

ruukku tuoretta persiljaa

ruukku tuoretta oreganoa

1 dl Puhdistamon extra neitsyt oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1/2 dl Puhdistamon kookossokeria

1 kokonainen tuore chili

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

Puhdistamon Guerande suolaa

1. Laita kaikki paitsi punasipuli blenderiin ja blendaa kunnes seos on täysin sileää

2. Pilko punasipuli pieneksi hakkelukseksi, ja sekoita muun kastikkeen joukkoon. Laita tiiviiseen purkkiin ja anna marinoitua vähintään tunnin ajan jääkaapissa

3. Tarjoile esimerkiksi lihan, pastan tai tofun kanssa. Sopii myös erittäin hyvin kesällä grilliruokien kanssa!

eeviteittinen_blogi_oliiviöljy_vinkit Puhdistamo_chimichurri_resepti_blogi_eeviteittinen

Mitä kannattaa huomioida oliiviöljyn valinnassa?

Öljyjä on kaupan hyllyllä runsaasti, mutta niin on valmistajiakin. Mutta mitä meidän kuluttajien kannattaisi oikeasti huomioida oliiviöljyä valitessamme? Vaikka itse nojaudun usein omien luottomerkkien varaan, on hyvä tietää muutamia apukeinoja. Oliiviöljyn terveyshyödyistä kun on kuhistu jo vuosia, mutta sitten kun pitäisi vielä oikeasti tietää, mikä on laadukasta ja tuo todelliset terveyshyödyt esiin? Oliiviöljyn on sanottu olevan yksi ruokahuijareiden parhaista tulonlähteistä – kuten muuten on hunajakin! Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä pullon valintaan:

-Valitse aina lasipullo, sillä näin varmistat sen, ettei pullosta liukene mitään itse tuotteeseen. Lasipullo on aina laadukkaampi  (ja ekologisempi) valinta!

-Mitä tummempi lasipullo, sen parempi on tuotteen säilyvyys, sillä oliiviöljy ei kestä valoa

-Laadultaan usein parasta oliiviöljyä voit etsiä nimellä “extra neitsyt oliiviöljy”. Se on kylmäpuristuksella suoraan oliiveista saatua extra neitsytoliiviöljyä, joka on uutettu alle 27 asteen lämpötilassa ja johon ei ole lisätty mitään. Tosin, tällä nimelläkin voidaan ratsastaa. Tarkkuutta kuluttajilta siis vaaditaan ja siksi tuotteita on hyvä tutkia ostohetkellä. Kuten jokaisen muunkin tuotteen kohdalla, älä usko pelkästään etikettiä. Teksti ja tuote-infot kertovat paljon!

-Valitse luomua jos mahdollista

-Hinta kertoo paljon–>halvin ei ole tässä kohtaa laadukasta

-Maku kertoo paljon. Oliiviöljyn ei kuuluisi maistua pahalta ja kitkerältä. Karvas maku taas kertoo tuoreudesta ja kihelmöinti kurkunpäässä ravintoaineista! Kun on kerran maistanut oikeasti laadukasta oliiviöljyä, tietää kyllä mitä sen jälkeen hakee

-Tuore tuoksu kertoo meille kotona myös paljon (ei pistävä)

-Tarkista tuotteen säilyvyys – Mitä kauempana päiväys on nykyhetkestä, sitä tuoreemmasta ja paremmasta öljystä on luonnollisestikin kyse. Tuoreutta arvioidessaan on syytä tietää, että extra neitsytoliiviöljy säilyy 1,5-2 vuotta puristamisestaan (lähde Ruohonjuuri).  Huom! Avattu oliiviöljy säilyy avattuna vain kaksi kuukautta. Pidempään säilytettynä öljyn laadulliset ja ravitsemukselliset ominaisuudet kärsivät.

-Tummanvihreä ja keltainen väri kertovat laadusta, läpinäkyvä taas kehnommasta valmisteesta

Miksi oliiviöljyä kannattaa nauttia päivittäin?

Oliiviöljy tekee todella hyvää terveydelle! Se hellii koko kehoa niin sisäisesti, kuin ulkoisestikin. Siinä on terveydelle tärkeitä rasvahappoja kuten omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja, sekä on myös loistava E-vitamiinin lähde. Se ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja hoitaa mm korkeaa verenpainetta (kolesteroli), sekä vähentää aivohalvauksen riskiä. Oliiviöljy on täynnä ravintoaineita, joten sitä voidaan helposti kutsua luonnon omaksi superfoodiksi! Olen itse kutsunut sitä usein “tautien taltuttajaksi”. Se pitää myös mielen, ihon, silmät ja hiukset kirkkaana ja elinvoimaisina.

eeviteittinen_terveelliset_reseptit_lisukkeet_ruoanlaitto eeviteittinen_mita_oliivioljya_ostaisin_puhdistamo

 

Ps. Koodilla EEVI15, saat Puhdistamon verkkokaupasta 15 % edun kaikista tuotteista!

Ihanaa lauantaita ja kokkailuja <3 -E