arki Blogi Fitness hyvinvointi Mieli onnellisuus parisuhde Perhe ja suhteet Terveys

Lapsettomuuden pelkoa

Fitnesskisaamisen jälkeen olen usein pohtinut sitä, voinko tulla raskaaksi? Ennen sitä en osannut edes kyseenalaistaa asiaa. Myös ikä saa miettimään asioita syvemmin ja olen miettinyt oman perheen saamista erityisen paljon viimeaikoina. Tuntuu että olen nähnyt ympärilläni vähän kaikkea. Keskenmenoja, sitä ettei puoliso halua lapsia, yllätysraskauksia ja tiedän myös tapauksen, jossa lääkäri ilmoitti että lapsia täytyy tehdä heti jos niitä meinaa ikinä saada.  Lopuksi on vielä heitä, jotka haluaisivat mutta jostakin syystä raskaaksi tuleminen ei onnistu. Jos parisuhde kohtaa näistä jälkimmäisen, se kolahtaa molempiin osapuoliin ja kovaa. Kun toisessa on syy, mitä silloin tapahtuu? Se voi jopa ajaa pariskunnan erilleen, vaikka lähtökohtaisesti sen ajattelisi yhdistävän ja vahvistavan suhdetta. Minusta tämä on äärimmäisen vaikea ja hauras asia. Raskaaksi tuleminen ei ole itsestäänselvyys kaikille. Nuorena sitä ei osannut ajatellakaan. Siitähän juuri varoiteltiin, kuinka se voi vain tapahtua vahingossa.

Olen alkanut hieman pelkäämään ehkä juuri siitä syystä, että lapsettomuus tuntuu olevan aika yleistä. Tuntuu että monet haluaisivat mutta esteitä löytyy enemmän kuin ratkaisuja. En itse sulkisi pois adoptoimista, mutta silti ensisijaisesti toivoisin kykeneväni itse tulemaan raskaaksi. Se on hienoin lahja mitä elämä voi tarjota. Onneksi tänä päivänä on tarjolla myös loistavia hoitomenetelmiä.

Huomaan tämän hiljaisen pelon aiheuttavan minussa asian lykkäämistä. “Ei tässä ole mikään kiire“. Oikeasti tiedän haluavani ja olevani valmis siihen, mutta toisaalta olen myös valmis odottamaan vielä. Olenko siis oikeasti sitten valmis kuitenkaan, kun on sen aika? Täysin absurdia on kuitenkin odottaa elämässä mitään täydellistä hetkeä tällekään asialle, sillä aina löytyy perusteluja miksi ei nyt. Kaikkeen sitäpaitsi kasvaa. Haluan kuitenkin tässäkin asiassa uskoa siihen, että kaikki tapahtuu aikanaan ja syystä. Elämässä on tarkoituksia joiden merkitystä emme aina näe heti, tai välttämättä ymmärrä koskaan. On kuitenkin huomattavasti vähemmän kuormaa kannettavana, jos kykenee luottamaan siihen. Se auttaa itseään, vaikka ei absoluuttinen totuus olisikaan. Ja sehän on tärkeintä – että me itse voimme hyvin.

eeviteittinen_blogi_lapsettomuuden_pelkoa

Dieetit ovat kuluttavia ja saattavat tehdä myös pysyviä tuhoja hormonitoimintaan. Sillä voi olla hetkellisiä vaikutuksia, mutta jäljet saattavat paljastua myös vasta myöhemmin lapsettomuutena. Näitä tapauksia on ollut, mutta uskon lajin kehittymisen ja osaavan valmennustahon pois sulkevan tähän ajautumista huomattavasti. Jokainen on yksilö ja myös dieetin vaikutukset (kuten myös dieetin ja treenin toteutus) vaihtelevat. Jokaisella on vastuu omasta kehostaan, eikä sitä voi lykätä kenenkään muun harteille. Sen vuoksi on mahdotonta vetää mitään selkeää johtopäätöstä yhtään mihinkään suuntaan. Omana vinkkinä voin vain sanoa, että kannattaa kuunnella omaa kehoa. Kuukautiset ovat hyvä asia ja minun kohdallani ne olivat katkolla ensimmäisenä vuotena 3 kuukautta, toisena 6 kuukautta. Se “kuului asiaan”, koska rasvaprosentti oli niin alhainen. Kehoni oli täysin palautunut kisaamisesta ja dieetistä kahden vuoden jälkeen, jolloin hormonitoiminta normalisoitui ja palautui säännölliseksi. Onneksi myös monissa tapauksissa hyvällä “kuntoutuksella” (ravinto, henkinen tasapaino, stressitasojen normalisointi, oikeat ravintolisät, aika) on saatu tasapaino palautettua riittävälle tasolle, jotta raskaaksi on mahdollista taas tulla.

Kun viimeisestä kisastani on muutama vuosi aikaa, voin sanoa palautuneeni. Sitä on vaikeaa selittää kenellekään toiselle mitä se oikeastaan tarkoittaa, ellei ole itse kokenut samaa. Se on hormonitoiminnan, henkisen ja fyysisen olemuksen tasapainottumista siihen “normaaliin”. Mikään testitulos ei ainakaan ole osoittanut, että mikään olisi pielessä. Se ei silti tunnu poistavan pelkoani.

eeviteittinen_lapsettomuus_parisuhde_blogi

Olen näinä vuosina oppinut kehostani paljon ja osaan kuunnella sen viestejä aivan eri tavoin. Koen myös kiitollisuutta siitä, kuinka omat kisadieettini ja treenini hoidettiin. Kiitos Aleksi. En polttanut missään vaiheessa itseäni loppuun. Tekeminen tehtiin terveys edellä, vaikka kilpaurheilu ei koskaan ihan täysin “turvallista” olekaan. Lajiin kuin lajiin liittyy aina omat riskinsä. Olen vasta jälkikäteen ymmärtänyt kuinka kuluttavaa tuo aika oli.

Varmaan tiedät jo, aionko kilpailla enää fitneksessä? En aio. Ne vuodet olivat kokemisen arvoisia ja siihen oli oma hetkensä. Nyt koen aivan muut asiat tärkeinä ja tavoittelemisen arvoisina. Haluan rakentaa omia työkuvioitani ja keskittyä mm perheeseen. Meillä se tarkoittaa kotona edelleen täyspäiväistä urheilijan arjen pyörittämistä, tosin erotuksena se että minä saan toimia taustajoukoissa. En tosin tiedä onko tämä osa yhtään sen helpompi:D Sinällään arki ei ole muuttunut juurikaan, mutta mentaliteetti on. Välillä on vaikea katsoa kun toinen astuu samoihin ansoihin kuin itse, mutta kai se on sellainen asia mikä on vain  hyväksyttävä. Ne kuuluvat urheilijan arkeen ja tekevät siitä juuri niin ainutlaatuisen matkan. Kun itse kilpailin, siirtyi ajatus perheestä väistämättä. Nyt se ei ole ajankohtainen toisen toimesta, mutta ymmärrän hyvin miksi. Keskittyminen ja läsnäolo ovat ykkösjuttuja meille molemmille. Kun urheilu ja perhe ovat arvomaailmassa ylhäällä, sitä haluaa antaa molempiin kaiken mahdollisen. Kaikki siis aikanaan.

Jos teillä on kokemuksia aiheesta, haluaisin mielelläni kuulla niistä? <3 Kiitos te ihanat.

Kuvat Mona Salminen / Clarion Hotel / Vaatteet Under Armour