arki Blogi Elämäntyyli hyvinvointi Mieli onnellisuus parisuhde ystävyys

Muista ja tiedä kuka olet

Eeviteittinen_blogi_kuka_olet_vahvat_puolesiSri Lankan reissulla kävimme Jannin paljon syvällisiä keskusteluita. Joskus ne koskivat yleisesti maailman menoa, kuten roskaamista ja luonnon tuhoamista, toisinaan taas omia henkilökohtaisia haavoja, joita ei monille ihmisille elämän aikana jaeta. Vaikka emme Jannin kanssa ehdi arjessa nähdä niinkuin molemmat haluaisimme, on reissaamisesta tullut se yhteinen juttumme. Janni sanoikin viimeksi, että tästä pidetään kiinni. “Näen meidät vielä mummoinakin perinteisellä reissullamme jossakin päin maailmaa. Mulla polvet rikki ja sä valitat selkää, mutta silti ihan mieletön meno”. Nousee ilon kyyneleet silmään, kun mietin hetkiä tuon naisen kanssa. Jos joku voi nostaa toista, on se läsnä tässä ystävyyssuhteessa. Emme ole yhteyksissä edes viikoittain, mutta silti aina kun näämme, on jokainen hetki älyttömän upea omalla tavallaan.

Janni on yksi niistä ihmisistä, jotka eivät takerru ihmisten huonoihin puoliin – meillä jokaisella on niitä. Osa meistä on myös hyvin tietoisia niistä, eikä välttämättä ole aina kiva kuulla pelkästään huonoa palautetta. Rakentava palaute on kyllä parhaimmillaan todella kasvattavaa ja ovat tärkeitä muutoksen mahdollisuudelle. Olen itse istunut tällaisissa rakentavissa keskusteluissa ystävieni, sekä puolisoni toimesta. Vaikka se tuntuu pahalta nähdä kuinka vajavainen on itse, tekee se lopulta hyvää. Se on alku muutokselle ja henkiselle kehittymiselle. Kaikkein paras fiilis tulee silloin, kun ei ole tajunnut muuttuneensa tai tehneensä jotakin eri tavalla, vaan tekee sen automaattisesti. Kasvaminen on mahdollista ainoastaan näillä keinoin.

Vaikka rakentava palaute on hyvästä, on meidän myös hyvin tärkeää saada kuulla sitä positiivista palautetta itsestämme. Se voi olla mitä pienimpiäkin asioita, kuten “kiitos että olet pessyt treenivaatteeni, olet niin hyvä ottamaan minut huomioon”. Se että aina muistuttaa toista huonoista puolista, ei vie ketään eteenpäin. Muistetaan siis tämä itse kukin erityisesti riitatilanteissa;)

Eeviteittinen_blogi_ystavyys_hyvat_ihmiset

Olen ajatellut tietäväni millainen olen. En kuitenkaan ole osannut ajatella sitä, mitä Janni kertoi minulle reissumme aikana. Saattaa myös olla, että tämä hyve on hautautunut kaiken negatiivisen jaloissa, en osaa sanoa. Janni kuvailee tätä tirriäistä sydämelliseksi ja luotettavaksi ihmiseksi, joka ajattelee aina ensin muita. Tähän loppuun Janni vielä lisäsi, että saatan myös ajaa itseni loppuun sen vuoksi ja ymmärrän hyvin tässä olevan ajatuksen. Muistanko myös omat tarpeeni ja hyvinvointini esimerkiksi silloin kun minusta tulee äiti? On hyvä asia tiedostaa tämä taipumus jo tässä vaiheessa ja ehkä osaan toimia viisaammin. Vaikka tämä piirre onkin hyvin positiivinen, tuo se mukanaan aina myös haasteita. Siksi onkin ehkä väärin lokeroida piirteitään negatiivisiin ja positiivisiin, koska kaikissa on kaksi puolta.

On myös tärkeää meille jokaiselle kuulla näitä hyviä asioita juuri silloin, kun on kuullut paljon huonoa.  En olekaan se itsekäs tyyppi, jollaiseksi minua on välillä kutsuttu. Se saa aina omat karvat pystyyn, kun tietää itse tehneensä kaikkensa jonkun eteen ja kuulla moisen lauseen.

Tämä Jannin avautuminen itkettää minua jostakin syystä edelleen. Olen otettu ja jotenkin myös niin kiitollinen siitä, että olen voinut luoda tällaisen suhteen jonkun kanssa. On ihanaa, että joku lähellä tuntee näin! Hän ymmärtää minut juuri niin kuin asiat tarkoitan ja arvostaa minua erilaisuudestamme huolimatta. Janni saattoi ajatella asian olevan itsestäänselvä minulle, mutta sitä se ei kuitenkaan ollut. Se on nimittäin sellainen asia, että se mitä kuulee eniten siihen alkaa myös itse uskomaan. Jos vierellä on ihmisiä, jotka kertovat aina vain huonoja asioita sinusta ja muistuttavat epäonnistumisista, ei oma itsetunto varmasti ole kovin kummoinen. Tässä ehkä myös pointtia siihen, miksi se oma seura kannattaa valita viisaasti. Opimme itsestämme muiden kautta.

Jokaisessa meissä on heikkouksia ja puolia, joita on hyvä kehittää. Jokainen kykenee olemaan parempi itselleen ja toisille. Ainoa keino siihen on kuitenkin myöntää olevansa epätäydellinen ja kohdata omat heikkoudet. Tämän lisäksi on myös tärkeää muistaa missä on hyvä ja mitkä ovat omia vahvuuksia. Missä loistat ja mistä pitää kiinni. Mihin luottaa aina. Heikkoudet on tiedostettava, hyviä ominaisuuksia taas vaalittava.

Tiedätkö kuka olet? Ja jos tiedät, muistatko myös sen? Toivottavasti myös teillä on näitä ihmisiä, jotka palauttavat teidät toisinaan maanpinnalle ja sitäkin useammin nostavat teidät jaloilleen <3

eeviteittinen_jannihussi_ystavyys_on_parasta

 

Be you -E