arki Blogi Elämäntyyli hyvinvointi Koirat Kuulumisia Perhe ja suhteet

Pentu tuli taloon

*Kaupallinen yhteistyö; Lumo-kodit

Vaikka olen ollut 13 vuotta koiran omistaja, tuntuu että uuden pennun tulon myötä kaiken saa silti opetella uusiksi. Kiitos teidän vinkkien, olen lukenut paljon kirjallisuutta pennun kasvatuksesta. Koulutusmetodit ovat muuttuneet huimasti noista ajoista ja vanhanaikaisen mallin sijaan positiiviseen ja kannustavaan ilmapiiriin. Esimerkiksi kielloista ja rankaisumenetelmistä on luovuttu. Jokainen koira on kovin erilainen ja muistellessani pentuaikaa Lolan kanssa olin valmistautunut aikamoiseen rutistukseen valvotuista öistä loputtomaan höösäämiseen. Uusi pentu Taaki (Australian labradoodle) on kuitenkin Lolan (cihu-cotton mix) vastakohta. Lola oli pentuna hyvin kiinnittyvä ja olemmekin vitsailleet, että Lola ei taida ymmärtää vieläkään olevansa edes koira.

Jokaisen persoona on erilainen ja toki silloinen kasvatusmalli oli hieman erilainen. On myös selvä ero siinä, onko koira pieni vai iso. Iso pärjää mukana pienissä kolhuissa jo pentuna paljon paremmin. Joka päivä ihastelen, että miten meillä on noin täydellinen pentu! Rohkea, mutta rauhallinen. Rakastava, herkkä ja niin älykäs. Taaki rakastaa läheisyyttä, mutta on myös itsenäinen samaan aikaan. Leikkii myös yksin, eikä välitä vaikka omistajat häviäisivätkin näköpiiristä hetkeksi. Emme ole vielä ensimmäisen viikon aikana kohdanneet haastetta, josta Taaki ei reippaana poikana selviäisi. Sopeutuminen on ehdottomasti tämän tyypin yksi vahvuuksista!

Koti on koiralle, sekä meille perheenä tärkeä. Kaksi kotia on tarkoittanut myös sitä, että totutteleminen Turku-Helsinki ajoon alkoi jo ensimmäisen viikon aikana. Autoon totuttiin lähes heti ja nyt sinne rauhoitutaan jo tottuneesti. Helsingin Lumo-koti on vuokralaisen unelma myös koiraperheelle, sillä sinne koiraystävät ovat tervetulleita. Muistan kuinka hankalaa Lolan kanssa oli aikoinaan löytää sopivaa asuntoa, johon myös hän oli tervetullut. Meillä on Teemun kanssa muodostunut erityinen suhde kakkosasuntoomme Kalasatamassa ja Taaki sopeutuikin toiseen asuinympäristöönsä erittäin sulavasti. Leikit sujuu kerrostalomme sisäpihalla turvallisesti, jossa voi tavata myös naapurustomme lukuisia muita koira-asukkeja! Sosialistaminen muiden koirien kanssa on sujunut hyvin, vaikka uudet kaverukset otammekin asteittain koiran ehdoilla. Isompia jäämme tarkkailemaan ja toisten pentujen kanssa käydään tervehtimässä. Taaki on kyllä älyttömän reipas ja sosiaalinen tyyppi, josta olen tosi onnellinen! Tällä viikolla meillä on sovittuna kunnon leikkitreffit Taakin sisaruksien kanssa. Jälleennäkemisen riemua siis luvassa.

Olemme tutustuneet paljon metsän ihmeelliseen maastoon ja Mustikkamaa on meille ulkoilumaastona mahtava. On ollut rauhallisen metsän vastapainoksi upeaa nähdä, kuinka ihmisvilinä, koirat, lapset ja pyörät ovat suveneerille tyypille ihan peruskauraa. Paljon leikkiä ja rauhallista unta - niin ja ruokaa. Sitä on tämä pentuelämä Taakin mielestä. Vaikka meille se on tarkoittanut myös hieman univelkaa, on tämä viikko mennyt varsin hyvin. Taaki on tottunut hyvin yörytmiin ja tarpeet tulevat pääosin ulos. Jos hätä yllättää, tulee pissit aina omalle alustalle. Tässä tyypissä näkyy kyllä kasvattajan loistava työ koiran kanssa!

Meillä on harjoiteltu yksin oloa pieniä hetkiä, eikä poika ole niistä hätkähtänyt. Yksin leikkiminen ja unet ovat maistuneet myös silloinkin. Kalasataman asuntomme on täydellisen kompakti ja siellä ei tarvitse rajata aluetta erikseen pennulle. Aion kuitenkin hyödyntää Lumolaisena koiran ulkoilutuspalvelua, sillä koiran ei ole suotavaa olla yksin kuin 4-6 tuntia päivässä. Kuulin, että Ruotsissa tähän on säädetty myös oma laki koiraystävien parhaaksi. Lumo-kotien Tassuvahti-palvelu on tarkoitettu perheille, joissa asustaa kissa tai koira kaveri. Tassuvahti voi viedä pitkän työpäivän aikana lemmikkisi lenkille, tai voi olla on tämän seurana reissun ajan! Lumo-kotien palveluvalikoimasta löytyy myös yksityisopetusta Tassukoulun nimissä. Lumo-kodissa asuessani olen päässyt hyödyntämään kyllä runsaasti erilaisia asumisen etuja, jotka ovat helpottaneet arkea huomattavasti.

Olemme todella onnekkaita kakkosasuntomme sijainnista, sekä asumisen sujuvuudesta. Minun kohdallani elämänlaatu parani todella, sillä arki ja työkuviot helpottuivat todella paljon tämän asunnon myötä. Myös sosiaaliset suhteeni ovat nyt paljon sujuvampia, kun on oma tukikohta. Kahden vuoden ajan todella ikävöin oman ajan lisäksi ystäviäni. Tämä oli meidän elämäntilanteeseen kyllä ihan välttämätön päätös ja ollaan siitä kyllä koko perhe yhtä mieltä. Teemu sanoikin, että jos muuttaisimme Helsinkiin kokonaan, asuisimme ehdottomasti tässä <3

Ollaan niin onnellisia tästä pienestä kaverista, joka kyllä kasvaa ihan hullua vauhtia!<3

Love, Eevi