Elämäntyyli Mieli Motivaatio Ruokavalio terveellisyys treenaaminen Treeni

Uusi elämäsi

IMG_4295_summer_minifitness

Oletko tehnyt taas uutenavuotena lupauksen paremmasta elämästä? Lupasit lopettaa tupakoinnin ja aloittaa treenaamisen, sekä terveellisen ruokailemisen? Kuinka nämä kunnianhimoiset päätökset usein loppuvat ennen kuin ne ehtivät edes kunnolla alkaa?

Vika voi olla asenteessasi, mutta syitä voi löytyä myös muualtakin. Usein homma tyssää koska odotukset itseään kohtaan ovat liian suuret. Niin suuret, että niiden tavoittelemiseen kyllästyy. Kroppa ei muutukkaan Barbie lookkiin Detox-kuurilla, muutamalla lenkillä ja parilla hassulla salaatilla. Sitten heitetään hanskat tiskiin. Todetaan itselleen jälleen kerran, että minä vain olen tällainen enkä voi sille yhtikäs mitään! Oletko nyt ihan varma?

Olemme mukavuudenhaluisia. Haluamme kömpiä sohvan nurkkaan rankan työpäivän jälkeen ja syödä ruokaa, joka maistuu meistä hyvälle. Yksinkertaista. Sitten kun tästä itselleen normaalista ja turvallisesta tulisi luopua, nostaa se monia eri haasteita pintaan. Tämän se kuitenkin vaatii, mikäli muutosta oikeasti haluaa. Mutta lupaan, että alun jälkeen koko homma helpottuu nopeasti.

IMG_4251_minifitness_goal

Muutokset vaativat aikaa, sitoutumista ja ennenkaikkea kärsivällisyyttä. Mönkään mennään myös usein sen vuoksi, että luullaan, mutta ei tiedetä. Kuvitellaan että mitä enemmän treenaan sen parempi. Tai mitä vähemmän syön sen parempi. Tämä on hyvä tapa koska luin siitä lehdestä. Totuus on kuitenkin, että suurimmalla osalla meistä ei ole hajuakaan siitä, mitä pitäisi oikeasti tehdä. Kyllä nälkälakossa laihtuu, mutta onko se fiksua ja pysyvää?

Itse kannatan pysyviä muutoksia. Silloin vältytyään jojoilulta ja ylimääräiseltä tuskastelulta – hukkaan mennyt työ on ärsyttävintä! Kannattaa siitä syystä aloittaa homma heti alkuun oikein.

Pysyvät muutokset vaativat aina eniten myös työtä. Mieti mikä olisi itsellesi ihanteellinen olotila ja mitä se vaatisi saavuttaaksesi sen. Sen jälkeen pohdi onko se mahdollinen? Nämä eivät ole niin yksiselitteisiä asioita, sillä ne vaativat itseltään monia asioita. Joudut luopumaan asioista – aina. Toisille se on herkuttelu, toisille taas haasteeksi saattaa muodostua aikatauluttaminen ja perhe. Uuden elämän aloittaminen vaatii oikeanlaista mielentilaa, ymmärtämistä, kunnianhimoa, päättäväisyyttä ja tahtoa. Jokaisen täytyy siis pohtia, kuinka monesta asiasta on valmis luopumaan paremman itsensä vuoksi?

IMG_4195_minifitness_challenge

 Jotta voisit saavuttaa tavoitteesi täytyy ne määritellä. Niiden täytyy olla tarkkoja, pelkkä laihempi sinä ei riitä määrittelyksi. Aivomme eivät osaa totella tuollaisia ympäripyöreitä käskyjä kovinkaan hyvin. Määritä sen sijaan, kuinka paljon painoa aiot pudottaa ja missä ajassa? tavoitteiden tulisi olla myös yksinkertaistettuja – Haluan ensi kesänä tiukan pepun. Hyvä! Tämä on aivojenkin helppo ymmärtää. Tavoitteiden tulisi suntua sinusta oikeasti tärkeiltä, sillä muuten homma jää puolitiehen – siihen haluamiseen.

Omat tavoitteet kannattaa jakaa pienempiin osiin. Ne voivat olla pieniäkin juttuja, joiden avulla jaksat työntää kelkkaa taas eteenpäin. Tarvitsemme onnistumisen tunnetta myös välietapeilla! Myös tuloksien mittaaminen jollakin tavalla on usein tärkeää innostuksen ja motivaation kannalta. Vaaka ei aina kerro totuutta, jonka vuoksi erilaiset mittaukset ovat hyvä tapa seurata kehon muutoksia. Myös erilaiset kuntotestit ovat todella konkreettinen tapa osoittaa homman eteneminen. Jollekin henkilölle riittää taas se, että hän testaa niitä tavoitefarkkujaan ja pitää varpaat ristissä.

IMG_4272_minifitness_enjoy_summer

On myös helpompaa pitää kiinni tavoitteestaan, kun ne jakaa jonkun kanssa. Saat tukea ja ymmärrystä myös ulkopuolelta. Omat tavoitteet olisi myös hyvä kirjata johonkin itselleen ja niistä on hyvä muistuttaa välillä itseään. Kiitä itseäsi myös niistä pienistä onnistumisista – niistä kasvaa vielä suuria!

Joskus emme onnistukkaan odottamallamme tavalla. Silloin moni piiskaa itseään ja lopulta oma usko hommaan loppuu. Älä luovuta! Jokaisella on omat haasteensa lupaan sen. Kroppamme ovat erilaisia – vaikka Irja onnistui pudottamaan 20 kiloa pelkällä sauvakävelyllä, se ei välttämättä toimi sinulla. Anna itsellesi uusi mahdollisuus! Muista myös, että ihmiset eivät aina kerro koko totuutta  😉

Lopuksi ehkä mielestäni se tärkein. Jos et nauti siitä, se tuskin on pysyvääkään. Edetään askel kerrallaan ja katsellaan niitä saavutettuja tuloksia sitten kesällä. Vai mitä?

Isosti tsemppiä kaikille!

Be better, E