arki Blogi hyvinvointi Matkustaminen Terveys

Vatsa kuntoon näillä vinkeillä

*Kaupallinen yhteistyö; Puhdistamoeeviteittinen_vatsan_hyvinvointi_vinkit_matkustaminen_puhdistamoHyvinvointisi lähtee suolistosta. Suoliston hyvinvointiin vaikuttaa paitsi ruoka, myös esimerkiksi stressi, liikunta, tupakointi, alkoholi ja lääkkeet. Yhden antibioottikuurin epäsuotuisat vaikutukset voivat kestää kuudesta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen. Suolisto korjaantuu kyllä, mutta se voi viedä aikaa. Ruokavaliossa tapahtuvat muutokset voimme huomata usein kahden-kahdeksan viikon kuluessa. Olen hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon ruokavaliolla ja terveellisillä elämäntavoilla voi olla vaikutusta suoliston hyvinvointiin. Reagoin aina vatsalla ja matkustaminen luo aina omat haasteensa. Kun reissaamme, muuttaa uusi bakteerikanta myös suolistoni bakteerikantaa. Reagoin näihin helposti ja jos en pidä siitä tarkkaa huolta, sairastun usein noin viikon reissaamisen jälkeen. Nykyään pystyn muutamilla keinoilla kuitenkin hyvin usein välttymään ikäviltä vatsaongelmilta. Suolisto kun on oikeasti toiset aivomme – se vaikuttaa mielialaan, energiatasoihin, vastustuskykyyn ja jaksamiseen enemmän kuin mikään muu!

Reissuilla ihan ykkösenä tulee maitohappobakteerit. Aloitan viikkoa-kahta ennen Precosa-kuurin, sillä se on suunniteltu nimenomaan matkustamiseen. Tämän lisäksi mukana on myös perinteinen maitohappobakteeri, jolloin saan yhdistettyä eri bakteerikantoja. Mitä laajempi kanta on, sen paremman suojan saa. Maitohapoillakin on siis väliä, eli ihan mitä tahansa sieltä kaupan hyllyltä ei kannata napata. Kannattaa katsoa tuotteen sisältämät bakteerikannan määrät ja laadut. Esimeriksi Ohhiran valmiste sisältää 11 eri bakteerikantaa, jotka eivät ole keskenään kilpailevia ja saavuttavat suolistossa loistavan tasapainon. Tuotteeseen on valittu vahvat ja kiinnittymiskykyiset maitohappobakteerit.  Laatuun kannattaa tässäkin kohtaa panostaa. Nautin maitohapot aina tyhjään vatsaan, aamuin ja illoin.

eeviteittinen_matkustaminen_suolisto_kuntoon_hyvinvointia_vatsasta

Suotuisaa bakeerikantaa voi edistää veden juonnilla, kookosvedellä, kombuchalla ja esimerkiksi Boris-maitohappobakteerijuomalla. Hapatetut tuotteet muutenkin tekevät hyvää suolistolle, joten niitä kannattaa suosia! Apua vatsaan löytyy myös puhtaasta aloe verasta, joka muodostaa ns. suojaavan kalvon suoliston pintaan. Se rauhoittaa ja edistää ruoansulatusta, joten sitä voi napata vaikka shottina! Monet kombucha maitohappobakeerijuomat eivät maistu välttämättä kovin hyviltä, tai niissä saattaa olla liikaa sokeria/kaloreita. Puhdistamon uudet Kombuchat ovat heittämällä markkinoiden parhaimmistoa ja olen niihin aivan koukussa! En voisi tarpeeksi hehkuttaa niiden terveyshyötyjä ja makua. Ne ovat vähäkalorisia ja sisältävät vain välttämättömän, sekä ovat tottakai luomulaatuisia.

Sokeri, huonolaatuiset rasvat, prosessoidut maitotuotteet  ja osa viljoista aiheuttavat kehossa ns. hiljaista tulehdusta, joka heikentää vastustuskykyä. Pitkään jatkuessaan se voi puhjeta sairautena. Ruoalla on iso merkitys, jossa kasvikset ja marjat ovat loistavia tienraivaajia. Ne tasapainottavat kehoa, sekä ravitsevat monipuolisemmin kuin mikään muu. Myös omega 3-rasvahapot hillitsevät tulehdusta, joten hyviä rasvoja kuten pähkinöitä, rasvaista kalaa ja hyvälaatuisia, kylmäpuristettuja luomulaatuisia öljyjä kannattaa suosia! Kurkuma ja inkivääri ovat muuten ihan loistavia nimenomaan tulehduksen hillitsijöinä, joten niitä kannattaa nauttia niin mausteina, ravintolisinä, kuin mehuinakin. Myös viherjauheet tasapainottavat ja puhdistavat kehoa, sekä voivat edesauttaa vatsan toimintaa mukavasti.

Oma suolistoni voi kaikkein parhaiten ilman viljoja ja maitotuotteita. Sokeria se sietää pieniä määriä ja tässäkin lähteellä on väliä. On eri asia syödä ravinteita, kuin puhdistettua ja prosessoitua höttöä. Jos siis vastustuskyvyn kanssa on ongelmia, kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota myös siihen sokeriin. Lisäaineet ja makeutusaineet ovat myös oma yhtälönsä, joten kannattaa suosia mahdollisimman puhdasta, oikeaa ruokaa, joka sisältää runsaasti ravinteita! En pidä siitä ajatuksesta, että ruoka olisi vain polttoainetta, kun se voi parhaimmillaan olla niin paljon enemmän!

eeviteittinen_puhdistamo_vitamiinit_vastustuskyky_Suoliston_hyvinvointi

Alkoholi, tupakointi ja lääkkeet vaikuttavat myös suoliston bakteerikantaan ja vaikuttavat näin myös vastustuskykyyn. Yksi lasi viiniä viikonloppuisin ruoan kanssa tuskin venettä keinuttaa, mutta nämä on hyvä pitää mielessä erityisesti haastavina aikoina, kun esimerkiksi stressiä on enemmän. Stressi muuttaa pöpöjämme jo yksinään ja tekee niistä ikäviä tyyppejä iloisien sijaan. Myös riittävä uni vaikuttaa vatsan hyvinvointiin ja sitä kautta myös vastustuskykyyn.

 Entäpä sitten liikunta? Liikkuessa elimistössä syntyy tulehdusta vastustavia välittäjäaineita. Liikunta auttaa stressin siedossa (ja vähentää sen haitallisia vaikutuksia kehossa), sekä alentaa CRP-arvoja ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa. Ylipainoa kannattaa välttää, sillä se vaikuttaa paitsi omaan olotilaan, myös kehon sisäiseen tulehdukseen. Säännöllinen liikunta on suositeltavaa, mutta liiallinen liikunta taas voi kääntyä itseään vastaan. On siis hyvä liikkua kehoaan kuunnellen ja mahdollisimman monipuolisesti. 

eeviteittinen_kombucha_maitohappobakteerijuoma_puhdistamo

Pakkaa nämä mukaan matkalle 

-Maitohappobakteerit – Precosa ja esim Ohhiran OM-X maitohappobakteeri (suolisto, vastustuskyky)

Sinkki (iho, vastustuskyky)

Magnesium (suolisto, hermosto, vatsan toiminta, lihakset, luusto)

Kombucha (suolisto)

Kookosvesi (vatsa)

C-vitamiini (vastustuskyky)

-Glutamiini (suolisto, vastustuskyky)

-D-vitamiini ( vastustuskyky, lihakset, luusto)

Vinkki! pimeän talven aikaan D-vitskuvarastot täyttyvät hitaasti myös reissussa. Auringossa on oleskeltava 20min ilman aurinkosuojaa, jotta saat aurinkoenergiaa imeytymään, sillä aurinkosuoja blokkaa tämän pääsyn iholle.

Voikaa hyvin -E