arki Blogi hyvinvointi ravitsemus ruoka Terveys

Voiko syöminen ajaa meidät väsymykseen?

eeviteittinen_ruokavalio_vasymys_syo_oikeinOletteko koskaan ajatelleet, kuinka syöminen voi myös väsyttää meitä? Helposti ajattelemme, että terveellisesti ja säännöllisesti syöminen on hyvä asia. Näin pimeän tullen saattaa kuitenkin käydä niin, että ylensyömme helpommin – tämä ajaa meidät vain väsyneemmäksi, vaikka tarkoitus olisikin päinvastainen. Myös napostelu väsyttää meitä. Huomasin detoxin aikana olevani hyvin pirteä heti aamusta ja eilen oli ensimmäinen detoxista laskeutuminen. Söimme mukavasti illalla ja tänään aamulla herätessäni olin jotenkin todella homeessa, vaikka söinkin terveellisesti. Tuli taas ajatus siihen, kuinka olisi hyvä kiinnittää huomiota nälän kuuntelemiseen ja kylläisyyteen. Ajattelemme huomaamatta usein “vähän tekisi mieli…”. Menemme usein mielihalujen mukaan, vaikka parempana ohjenuorana toimisi ajatus “nyt on nälkä”. Tätä mielihalujen perässä juoksemista tapahtuu erityisesti todella nälkäisenä, tai silloin, kun olemme tylsistyneitä.

Toimimme usein sen mukaan, mitä meille sanotaan ja opetetaan. Ruokailusta on puhuttu meille pienestä lähtien. 

Ruoka-ohjeita löytyy monia erilaisia, mutta omaa syömisrytmiä ei voi oikeasti löytää millään muulla tavalla, kuin opettelemalla. Toisen oikea ei välttämättä ole sinulle optimaalisin. Olen itse oppinut sen, että minulle parasta olisi syödä suhteellisen kevyitä, helposti sulavia aterioita ennen illallista. illallinen olisi hyvä syödä klo 19-20 paikkeilla. En tarvitse viittä, tai kuutta ateriaa päivässä, vaan kehoni viestejä kuuntelemalla ruokailut ovat nipistyneet 4 ateriaan päivässä. En enää syö minkään mallin mukaan, vaan kuuntelen pitkälti omaa oloa ja nälkää. Pysyn myös parhaimmassa kunnossa tällä tavalla, luonnollista rytmiä noudattaen. Nukun myös parhaiten ja olen virkeämpi, sekä mielialat ovat tasaisemmat. Ruoka ohjaa ja määrää liikaa elämäämme, vaikka sen kuuluisi olla vain siinä hetkessä keskittymisen arvoinen asia.

Koko ajan ei ole pakko syödä ja naposteluista kannattaa opetella eroon. Kannattaa mieluummin syödä ravintoaineita ja oikeaa ruokaa riittävästi. Lupaan sen näkyvän jaksamisessa näin pimeän tullen. On loistava aika keskittyä siihen, kuinka boostata omaa jaksamista ravintoaineiden kautta. On hyvä muistaa, kuinka syöminen voi myös väsyttää meitä. Helposti syksyn tullen alamme syömään enemmän, joten se vaatii meiltä monelta pientä tarkkailua. Pimeän tullen olemme myös vähemmän aktiivisempia kuin valoisaan aikaan, joten myös kulutus vähenee.

eeviteittinen_energinen_syksy_syo_paremmin eeviteittinen_voi_paremmin_jaksaminen_ruoka

Tässä muutamia muutoksia, joita olen tehnyt ruokavaliooni neljän vuoden sisällä;

-Tavallisessa ruokailussa en syö gluteenia (yliherkkyys), mutta voin syödä sitä silloin tällöin pieniä määriä

-Olen jättänyt maitotuotteet pois, mutta voin silloin tällöin niitä tänä päivänä nauttia ilman ongelmia

-Suosin oikeaa ravintoa mahdollisimman paljon; kasviksia, marjoja, pähkinöitä, siemeniä, hyviä öljyjä, monipuolisia proteiininlähteitä (riista, kananmuna, kana, kala, linssit, pavut, nyhtökaura, proteiinijauheet, sekä hieman tofua ja soijaa)

-Syön paljon erilaisia smoothieita, sekä valmistan itse mehuja päivittäin

-Aikaisempaan ruokavaliooni nähden olen jättänyt pois pastat ja riisit. Syön välillä gluteenitonta leipää, sekä itsetehtyjä siemennäkkäriä, bataattia, sekä välillä myös perunaa

-Syön harvemmin kuin aikaisemmin

-En käytä lainkaan treenijuomia, tai muita sellaisia

-En syö makroravinteiden mukaan, vaan syön ravintoaineiden kautta – voin paremmin! Tiedän syöväni riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja päivittäin

-Syön paljon kauden kasviksia ja juureksia. Myös lähituotanto on itselleni tärkeää

-En käytä mitään valmiita juomia, paitsi luonnonmukaisia kuten kookosvesi ja kombucha

eeviteittinen_hyva_elama_blogi

 

Ruokavaliomuutokset näkyvät itselläni eniten jaksamisessa, ihossa, palautumisessa, unessa ja mielessä <3

Ihanaa sunnuntaita -E