arki Blogi hyvinvointi Proteiini ravitsemus Resepti ruoka terveellisyys Terveys

Kevennä helpommin – gluteeniton kasvislasagne

eeviteittinen_blogi_kasvislasagne_resepti_helppo

Viikonloppu on täällä! Nyt en voi sanoa sitä varsinaisesti ansainneeni, sillä tämä viikko tuntui menevän todella nopeasti sängyn pohjalla. Yleensä viikko joka on täynnä asioita, usein ilmeisesti stressaa kehon niin äärirajoille, että siitähän syntyy sitten flunssa. Toisaalta tarvitseeko viikonloppua jotenkin erityisesti edes ansaita? Tarvitseeko meidän tehdä jotain mullistavaa, ylittää omia rajoja ja edistää maailman rauhaa, jotta olisimme ansainneet lepoa ja rentoutumista? Niimpä, ei todellakaan. Aion siis nauttia tästäkin viikonlopusta. Itseään kohtaan on turha olla liian vaativa.

Aloitin viikonlopun tekemällä tietenkin ihanaa ruokaa! Kyllä sinä tiedät. Jotain pienellä extralla, mutta silti helppoa ja terveellistä. Sellaista minun tyylistäni. Gluteeniton kasvislasagne oli ollut mielessäni jo pidemmän aikaa, joten tätä oli päästävä viimein testaamaan. Ihan älyttömän hyvä resepti, joka sopii myös gluteenittomaan ja kasvisruokavalioon. Meni läpi jopa meidän lihansyöjälle, eli Teemulle! Oman elämäni paras kasvislasagne, kokeile jos olisi sunkin?

eeviteittinen_blogi_ruoanlaitto_reseptit_kasvisruoka

Kasvislasagne 3-4 hengelle (gluteeniton)

3 kesäkurpitsaa

2 valkosipulinkynttä

2 sipulia

1 tölkki tomaattipyrettä

1 tölkki paseerattua tomaattia

tuore basilika

5 kananmunaa

3 pkt mozzarellaa

Guerande-merisuolaa, mustapippuria, oliiviöljyä

  1. Valmista zucchinit: raasta 3 kesäkurpitsaa n. sentin levyisiksi “pasta”nauhoiksi. Asettele pellille kerroksittain ja ripottele suolaa ja talouspaperia joka kerroksen päälle. Tämä “itkettää” kesäkurpitsan ja poistaa ylimääräistä nestettä niistä. Anna itkettyä 30 min. Sen jälkeen paahda zucchinit kevyesti uunissa, niin että niistä tulee vähän rapeita ja kellertäviä, mutta ei liian paistuneita
  2. Valmista tomaattikastike: kuullota kattilassa, öljyssä pilkotut 2 valkosipulinkynttä ja 2 pientä sipulia. Lisää joukkoon 1 tölkki tomaattipyrettä ja 1 tölkki paseerattua tomaattia. Mausta suolalla, pippurilla, basilikalla ja lorauksella oliiviöljyä. Anna hautua kannen alle 15 min
  3. Keitä 5 kananmunaa, kuori ne ja leikkaa viipaleiksi
  4. Revi 3 pkt mozzarellaa paloiksi
  5. Kokoa lasagne: laita vuokaan pohjalle tomaattikastiketta kunnes pohja peittyy, sen jälkeen kananmunaa, sitten zucchinia, mozzarellaa ja basilikaa. Tee samanlaisia kerroksia niin monta kun aineksia riittää
  6. Paista lasagne uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea

Ps. IG:n kohokohdista näet myös jokaisen työvaiheen videolta pikakelauksella!

eeviteittinen_ruoanlaittoa_ilman_lihaa_hyvaolo

Meillä panostetaan hieman enemmän ruoanlaittoon viikonloppuisin, mutta käymme myös usein brunsseilla ja dinnereillä. Arki kulkee usein tuttua kaavaa noudattaen. Viikonloppuisin ruoka noudattelee tuttua terveellistä linjaa, sillä ne tuntuvat aina omilta. Niitä on kiva valmistaa ja niistä tulee aina hyvä olo! Mistään luopumatta<3 Kasvisruoka on kuitenkin selvästi asia, josta saa virtaa. Se on luonnollista energiaa, jolloin myös keho tuntuu toimivan paremmin. Jaksaminen näkyy paitsi sisäisenä hyvinvointina, myös ulkoisena hehkuna. Iho, hiukset ja limakalvot kertovat siitä miten sisällä menee ja millainen tasapaino siellä vallitsee. Peukku siis sille!

Vähemmän punaista lihaa, mutta mitä tilalle?

Onko teillä kotona vähennetty lihan käyttöä? Olen huomannut nimittäin monien, myös itseni mukaan lukien, hieman jopa tiedostamatta vähentäneen erityisesti punaisen lihan käyttöä. Huomaan sen jopa toisinaan olevan täysin epämiellyttävä vaihtoehto itselleni. Suolistoni ei sulata sitä useinkaan kovin hyvin, jonka vuoksi siitä jää helposti tukkoinen olokin. Toki joskus taas huomaan himoitsevani kunnon murevaa pihviä ja silloin en kieltäydy. Mieluiten syön riistaa. Jokainen stailaa siis tyylillään.

Olen mennyt aikalailla fiiliksen mukaan ja lihana syönyt lähinnä kanaa. Nyhtökaurasta valmistettuja pihvejä ja pyöryköitä olen syönyt useasti, sekä tofua ja soijaa maistellut myös monessa muodossa. Kuitenkin kalaa ja rapuja rakastan ihan loputtomasti, enkä halua niistä ainakaan tässä vaiheessa luopua. Kaupan hyllyille tulee koko ajan lisää vaihtoehtoja niin maito- kuin “lihapuolellekin”. Herääminen ja muutos on alkanut hyvällä sykkeellä ja mikä parasta; voit valita sieltä täysin oman tapasi toteuttaa omaa trendikästä ja paremman huomisen ruokailuasi. Myös erilaiset papu-, linssi- ja hernetuotteet ovat kovassa nousussa (esim myslit, tahnat, pihvit, pyörykät, pastat jne). Joskus kannattaa mennä kauppaan vain ihmettelemään, sillä silloin sieltä tuntuu aina löytävän kaikkea uutta ja jännittävää. Jos aina kulkee saman reittinsä ja lataa koriin tutut ostokset, ei poikkeuksiakaan ole luvassa;)

Mistä proteiinia?

Proteiinia saamme todellisuudessa myös monista muista lähteistä, kuten tässä reseptissä esimerkiksi kananmunista, sekä mozzarellasta! Moni meistä “tietoisista syöjistä” syö aivan riittävästi proteiinia ilman, että sitä tarvitsisi erityisemmin tankkailla (lukuunottamatta urheilijat). Olemme vain jotenkin helposti jumittuneet ajatukseen siitä, että sitä kuuluisi tarkkailla. Myös ajatus siitä, että liha on ainoa ja paras lähde on vanhanaikaista.

Itse en syö paljoakaan maitotuotteita (paitsi luomulaatuinen herajauhe ja toisinaan juustoja), joten en ammenna proteiinia tutuista maitotuotteistakaan (rahka, vanukkaat, raejuusto jne). Kuitenkin löydän myös kaurapohjaisista tuotteista hyviä vaihtoehtoja, joista saan riittävästi proteiinia. Proteiinia on myös helppo lisätä mm pähkinöistä ja siemenistä (esim chiasiemen). Myös hamppumixit ovat loistavia lisiä niin jogurtteihin, kuin salaatteihinkin! Niistä saa paitsi proteiinia, myös hyviä rasvoja. Oman lastin keventäminen (ympäristö/keho), ei loppupeleissä olekaan niin hankalaa. Suhtaudun siihen hyvin avoimesti ja innostuen!

On ihan loistavaa huomata edistystä siinä, kuinka ajattelemme kasvisruoasta ja kuinka paljon monipuolisemmin me sitä osaamme jo nyt hyödyntää. Enää ei tarvitse kytätä samalla tavoin proteiinia, mitä ehkä ennen helposti teki. Vaikka palkokasveista ja pähkinöistä proteiinia hyvin löytyykin, en unohtaisi kokonaisuudesta kasviksia. Oikeita pommeja löytyy pinaatista ja parsakaalista. Laitan pinaattia aamuiseen smoothieen tuoreena tai pakasteena, sekä parsakaalia rakastan kypsentää uunissa oliiviöljyn ja suolan kera! Näissä kun on lisäksi antioksidantteja ja kuituja. Myös kvinoa on yksi omista suosikeistani, josta saa proteiinin lisäksi kalsiumia, rautaa ja vitamiineja. Onko teillä kokemuksia kasvisruoan lisäämisestä ja punaisen lihan korvaamisesta?

eeviteittinen_kasvislasagne_gluteeniton_terveellinen eeviteittinen_kasvisruoan_proteiininlahteet_vinkit_kasvisruokavaliooneeviteittinen_blogi_nain_vahennan_lihan_syontiani

 

Nyt ihanan kepeää viikonloppua! Love, Eevi

Kuvat – Puurovisuals