arki Flunssa hyvinvointi ravintolisät Stressi Terveys Treeni

Vahva vastustuskyky ja D-vitamiini

Eevi_vahva_vastustuskyky_vinkit_D-vitamiiniNäin flunssakauden jyllätessä on hyvä pysähtyä pohtimaan mitkä asiat vaikuttavat ratkaisevasti vahvaan vastustuskykyyn. Monet flunssat ovat nimittäin vältettävissä, vaikka ihan kaikelta emme aina kykene hyvästä pohjasta huolimatta suojautumaan. Mennäänpä omaan tarinaani…

Synnyin keskosena, 10 viikkoa etuajassa. Tuohon aikaan henkiin jäämisestä sai taistella, onneksi olin tarpeeksi sitkeää tekoa. Vastustuskykyni oli heikko ja olin pitkään sairaalassa. Olin siis niin rääpäle, että mahduin isäni kädelle makaamaan. Ihan niin rääpäle en ole enää tänäpäivänä ja olen onnistunut tekemään kehostani vahvan. Ihan helpolla se ei kuitenkaan tullut.

Liikkuminen ja oikeanlainen ravinto ovat olleet avainasemassa. On myös erittäin hyvä huomioida, kuinka onnellisuus ja henkinen tasapaino vaikuttavat hyvinvointiimme. Riski sairastumiseen on pienempi henkilöillä, joilla henkinen vireys on tasapainossa. Tähän on vahvasti yhteydessä myös stressi. Stressi on hyvästä sopivassa määrin, sillä se saa meidät tekemään asioita. Ilman stressiä olisimme aikamoisia laiskamatoja. Mutta hyvin moni meistä kokee stressiä tänä päivänä aivan liikaa, joka uuvuttaa kehoa ja kuluttaa hyviä varastoja tyhjiksi nopeammin. Elintavoilla voidaan tukea kehoa enemmän kuin millään muulla!Voi_hyvin_parempi_terveys_D-vitamiini Blogi_voi_paremmin_Eevi_vahva_vastustuskyky

Olin paljon poissa koulusta, koska olin vähän väliä sairaana. Muistan banaanin ja mansikanmakuiset ampullit, sekä punaisen Jaffan. Ne tulivat liian tutuiksi. Vaikka meillä syötiin terveellisesti, ei tietämys asioista ollut ihan sillä tasolla kuin se on tänä päivänä. Lukuisat antibioottikuurit muokkasivat omaa luontaista bakteerikantaani. Antibioottikuuri vetää nimittäin suoliston floorat täysin uusiksi. Siksi niitä ei kannattaisi nauttia kovin usein. Tosin tuossa vaiheessa ei paljon auttanut, mutta monia asioita olisi toki voinut tehdä toisin.

Aloin muuttamaan asioita parikymppisenä, kun tajusin kuinka paljon voin itse vaikuttaa omaan sairasteluuni. Olin aina liikkunut, joten se oli hallussa. Ruokavaliossa oli paljon tekemistä, eikä ravintolisistä ollut tietoakaan. Tein hommia niiden parissa vuosia, eikä tuo työ lopu koskaan. Jätin myös maitotuotteet reilusti vähemmälle ja myöhemmin myös gluteenin. Homma alkoi pelittämään ja flunssat vähenivät huomattavasti. Tämän lisäksi selviän tänä päivänä flunssista muutamassa päivässä, kun aikaisemmin niistä toipuminen kesti viikon. Ratkaisevaa on paitsi pohjatyö, mutta myös se kuinka flunssaa hoitaa. Karkit ja suklaat tulisi todellakin unohtaa ja parantumiseen keskittyä levon ja terveellisen ruokavalion, sekä mm. ravintolisien avulla.

Olen siis ollut altis sairasteluun aina, mutta se ei tarkoita etteikö mitään olisi tehtävissä. Paljon on lähtöisin suolistosta, joten pyrin pitämään siitä aina hyvää huolta. Suolistomme viestii kaiken kehollemme ja parhaimmillaan se on mieletön suojamuuri kaikelle. Stressi ja huono/vääränlainen ruokavalio sen sijaan romuttavat suoliston kuntoa, jolloin kierre on valmis etenemään. Sokeri moninkertaistaa huonojen bakteerien syntyä, joten sen välttämisellä voi olla tärkeä merkitys sairastumisessa. Myös kaikki herkistymiset mm gluteenille tai maidolle lisäävät kehon tulehdustilaa. Maitotuotteet lisäävät mm liman eritystä, joka taas moninkertaistaa huonojen bakteerien mahdollisuudet lisääntyä. Jos kärsit jatkuvasti ylähengitysteiden tulehduksista, kannattaa kokeilla onko maidon vähentämisellä vaikutusta asiaan. Helly_hansen_talvitakki_miehet Eevi_blogi_Turku_talvimaisema Eevi_blogi_ruissalo_Turku_talvi Eevi_talvimaisema_blogi_suomi

Sitten niiden ravintolisien vaikutukseen hyvin lyhyesti. Halusin nostaa esiin yhden todella tärkeän ravintolisän meille suomalaisille. Saamme D-vitamiinia auringosta ja siksi meidän olisi tärkeää saada sitä purkista syyskuusta-toukokuuhun. Tässä muutamia tärkeitä pointteja D-vitamiinin osalta;

  • D-vitamiini suojaa monilta sairauksilta, kuten syövältä, reumalta, diabetekselta ja masennukselta
  • D-vitamiini ehkäisee sydän- ja verisuonitaudeilta
  • D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa, sekä mm. hormonitoiminnassa (D-vitamiini on hormoni!)
  • D-vitamiini suojaa autoimmuunisairauksilta; “Naiset sairastuvat kolme kertaa miehiä useammin autoimmuunisairauteen ja autoimmuunisairaudet ovat naisilla neljänneksi suurin vammaisuuden aiheuttaja. Naiset sairastuvat autoimmuunisairauteen tyypillisesti vielä hedelmällisessä iässä ollessaan. Syytä naissukupuolen yliedustukseen ei tiedetä, mutta hormonaalisilla tekijöillä arvellaan olevan vaikutusta asiaan. Lisäksi tiedetään, että tietyt kudostyypit lisäävät riskiä sairastua autoimmuunisairauteen: Autoimmuunisairauksilla tiedetään olevan geneettinen perusta ja on tyypillistä, että joissain suvuissa esiintyy monenlaisia autoimmuunisairauksia. Autoimmuunisairauksien syitä ei yleensä tunneta: ei toisin sanoen tiedetä, mikä tai mitkä tekijät saavat immuunijärjestelmän toimimaan virheellisesti. (Lähde Wikipedia)
  • D-vitamiini on yhteydessä myös stressin huonojen vaikutuksien ehkäisijänä, sillä D-vitamiini ehkäisee kortisolin muodostumista (yhteydessä korkeaan verenpaineeseen)
  • D-vitamiinin on todettu parantavan urheilusuoritusta (lähde Society for Endocrinology. Edinburg. Queen Margaret Univ. “Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease” Science Daily 1.10.2015)
  • D-vitamiini vaikuttaa vireyteen –> mm. aivojen toiminta tehostuu
  • D-vitamiini lujittaa luustoa

Perinnölliset tekijät vaikuttavat meihin, mutta voimme itse säädellä niiden toimintaa omilla elämäntavoilla. Voimme joko sytyttää niiden toiminnan, tai hiljentää niitä. Huono vastustuskyky voi aiheuttaa meille allergioita ( esim ruoka/siitepöly), sekä tehdä meistä herkempiä infektioille. Tällöin kehomme ei kykene puolustautumaan ulkoa tulevilta taudinaiheuttajilta riittävän tehokkaasti, jonka seurauksena sairastumme. Näiden lisäksi huonosti toimiva immuunipuolustus voi aiheuttaa jopa syöpää tai aikaisemmin mainittuja autoimmuunisairauksia, jotka ovat lisääntyneet radikaalisti. D-vitamiini ei siis ole pelkästään tärkeä suoja flunssia vastaan, vaan sen merkitys hyvinvoinnissamme on hyvin mittava.

Muistathan tämän? D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten se tulee nauttia ruoan kanssa, muutoin D-vitamiini ei pääse imeytymään. Nautin sen itse aina aamupalan yhteydessä, sillä D-vitamiini saattaa piristää. Annostus on aikuisilla vähintään 50- 100 mikrogrammaa ja lapsilla suositus on n. 20-50 mikrogrammaa vuorokaudessa.Eevi_avantouinti_vahva_vastustuskykyEevi_hyvinvointi_blogi_valta_flunssa Eevi_vahvempi_vastustuskyky_vinkit

 

Talvitakit – Helly Hansen / Aurinkolasit – Carrera 

 

Pitäkää huolta toisistanne (ja D-vitamiinista) <3 -E