arki Blogi Elämäntyyli hyvinvointi koti ja sisustus Mieli onnellisuus parisuhde Perhe ja suhteet

Kun toinen ei halua lapsia

Eevi_teittinen_blogi_ristitulessa_perheen perustaminenOlen nähnyt ja tuntenut elämäni aikana paljon, mutta myös ympärilläni tapahtuu jatkuvasti. En tiedä johtuuko se siitä, että useat ystäväni ovat hyvin eläväisiä ja tarttuvat asioihin yhtä isolla sydämellä kuin minäkin. Olemme paitsi äärimmäisiä heittäytyjiä, mutta myös vahvasti kiintyvää ihmistyyppiä. Ainakin itse tarvitsen pysyviä asioita elämääni ja koostan lähipiirini ihmisistä, jotka tuntuvat sellaisilta pysyviltä. Se näkyy usein läsnäolosta ja siitä, kuinka toiselle löytää aikaa.

Kuten varmasti aika moni meistä, myös minä olen käynyt parisuhteissani keskusteluita lapsista ja naimisiinmenosta. Tiedän haluavani niitä, olen aina tiennyt. Äitiys tuntuu todella luontevalta ajatukselta ja tässä vaiheessa elämääni koen olevani siihen myös valmis. Vaikka olenkin valmis, elän mielelläni vielä hetken ihan itselleni. Haluan rakentaa sitä ja parisuhdettani. Tiedän kuitenkin sen, ettei lapsen tulo olisi enää maailmanloppu.  Tunnistan itsessäni tiettyä kypsyyttä, mutta onhan tämä ikäkin kieltämättä sellainen itkuhälytin. Uskoin vahvasti vielä muutamia vuosia sitten siihen, ettei mitään sisäistä kelloa ole olemassa. Se on kuitenkin valitettavasti potaskaa. Halusimme me naiset sitä tai emme, se saattaa syttyä meissä kolmenkympin korvilla. Tästä päästäänkin tähän varsinaiseen aiheeseen; mitä sitten jos eletäänkin ristitulessa, jossa toinen haluaa lapsia ja toinen ei? 

Olen nähnyt niitä suhteita, jotka ovat alunperin perustuneet siihen, ettei kumpikaan halua lapsia. Myöhemmin vuosien saatossa mielipiteet ovat kuitenkin muuttuneet ja lapsia on tullut. Sitten on myös niitä, jotka haluavat, mutta eivät välttämättä päädy tekemään niitä kenenkään kanssa. Tämä on ehkä jotenkin kaikkein pelottavin ajatus, ettei löytäisi sitä itselleen sopivaa kumppania perheen perustamiselle?

Pahinta mitä olen nähnyt on löysässä hirressä pitäminen. Toinen saattaa ilmoittaa jo suhteen alussa ettei halua ikinä lapsia, tai naimisiin. Tähän kuitenkin usein liittyy vielä lause; “ainakaan nyt ei tunnu siltä”. Siinä on se oljenkorsi usein onkin ja se riittää. Toinen osapuoli saattaa jäädä roikkumaan tähän mahdollisuuteen. Mutta roikkuuko siinä turhaan ja katkeroituuko itse lopulta siihen, ettei koskaan saanut lapsia? Siinä päätyy helposti syyttämään sitä toista. Siinä alkuhuuman rakkauspölyssähän sitä saattaa ajautua ajattelemaan, että kyllä se ajan kanssa muuttuu. “Kyllä se minun kanssa haluaa”. Tämäkin on aika pelottava lähtökohta, jossa rehellinen ei ole se joka tekee väärin. Se olisi pakko ottaa tosissaan ja joko itse hyväksyä tai olla hyväksymättä. Syyt haluttomuuten eivät nimittäin aina ole henkilöriippuvaisia.

Eevi_blogi_kun toinen ei halua lapsia_perhe_ja_suhteet

Olen itse ollut suhteessa, jossa en halunnut lapsia. Se johtui siitä etten ollut siihen valmis. Se miksi ei ole valmis ei aina johdu parisuhteesta, vaan siihen voi liittyä monia muita eri asioita, kuten vaikka oman uran kehittäminen. Päätökset vaativat myös sopivan hetken, mutta olen aina tiennyt haluavani oman perheen. Sitä en ole koskaan kyseenalaistanut. Tiedostan kuitenkin hyvin vahvasti sen, että jokaisen palasen täytyy tuntua hyvältä, kun sellainen päätetään perustaa. Vaikka asiat ja me itse muutumme vuosien saatossa, perhe on se mikä pysyy aina.

Nämä ovat elämän isoja asioita, jotka eivät ole mitään pieniä neuvottelun alaisia asioita. Kaikki eivät yksinkertaisesti halua koskaan näitä asioita ja senkin tulisi olla hyväksyttävää. Se ei kuitenkaan tarkoita, että toisen kuuluisi tähän taipua, jos ei itse ole sellaiseen oikeasti valmis. Kaikkein hirveintä tuossa tilanteessa on varmasti se rakkauden määrä, joka ei katoa mihinkään. Kuinka vaikeaa voikaan olla lähteä jonkun luota sen takia, ettei yhteinen päämäärä elämässä ole sama? Eroavat päämäärät ovat usein kuitenkin sellaisia, jotka vetävät vähitellen kauemmas toisesta. Yritin miettiä miten itse toimisin. Jokin universaali vastaus olisi loistava, mutta tässä tapauksessa sellaista on turha hakea. Voi vain todeta, että omaa sisintään tulisi kuunnella ja olla sille itse rehellinen. Nämä ovat asioita, joissa meidän on aivan pakko olla itsekkäitä.

Eeviteittinen_blogi_taspainoinen_parisuhde

Jos huijaa itseään, huijaa myös toista. Minä olen nähnyt sitä, sinä olet nähnyt sitä. Se on sisällä kalvava negatiivinen voima, joka syö lopulta kaiken hyvän. Katkeruus on pahempi kuin viha, sillä viha näyttäytyy. Katkeruus voi kyteä pinnan alla ja tulla esiin vasta sitten kun kaikki on jo tuhottua. Karuna faktana meillä naisilla on se, että meillä tulee myös ikä vastaan lasten hankinnassa, joka saattaa ajaa meidät tekemään ratkaisuja suuntaan jos toiseenkin. Sekään ei ole meidän itse keksimä juttu, vaan luontoäidin vaade.

Ehkä siksi haluan tehdä omassa parisuhteessani välillä asiat liiankin selviksi. En odota, että niihin vastataan samalla tavoin, mutta odotan kyllä vastausta. Jos koskaan kokisin, ettei päämäärä elämässä olisi sama, en voisi jäädä. Silloinhan huijaisin itseäni ja ajaisin itseni juuri siihen, mistä en koskaan haluaisi itseäni löytää. Mieluummin eletään ja painetaan täysillä, kuin jarrutetaan ja annetaan periksi jossain, joka on meille tärkeää. Itseaiheutettua katkeruutta en haluaisi kohdata.

Herättääkö tämä ajatuksia teissä? <3 -E