Lisäravinteet

Lisäravinteista

Lukijani on toivonut postausta lisäravinteista ja kirjoitankin nyt hieman omasta näkemyksestäni ja suhtautumisestani niihin. Helsingin Sanomat julkaisi eilen aiheesta artikkelin joka sai taas aikaan puheensorinaa ja mielipiteiden taistelua. Juttuun pääset täältä.

Kuva lainattu


Oma näkemykseni


Lisäravinteet on omasta mielestäni ok, jos niitä käytetään täydentämään kehon varastoja, mikäli ruoasta ravintoa ei saada tarpeeksi. Omassa käytössäni ovat  lisäravinteista proteiinisheikit, palautusjuomat, aminohapot sekä  proteiinipatukat. Itse pyrin monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon, ja käyttämään vain tarpeellisia lisäravinteita tarpeentullen. Omaan immuunipuollustukseen, sekä palautumiseen niillä on selvästi ollut positiivista vaikutusta. 

ProteiinijuomatSalitreenin jälkeen nautin usein proteiinisheikin, sillä se on nopeasti saatavissa. Imeytyminen tapahtuu myös nopeammin kuin ruoasta saatavat ravintoaineet. Anabolinen ikkuna on auki n. 1h treenin lopettamisesta, jonka aikana kehon varastot tulisi tankata! Siksi varsinkin salin jälkeen proteiinishake on hyvä ja nopea ratkaisu. Näissäkin on eroja, osassa on ainoastaan proteiinia ja osassa hiilareita sekä proteiinia. Tämä yhdistelmä toimii hyvin palautumiseen, sillä hyvään palautumiseen kehomme vaatii myös hiilareita. 

Itse käytän proteiinilisää salitreenin jälkeen ja syön aterian 1-2 h tunnin päästä. Mikäli kuitenkin ruokaa on mahdollisuus tankata tunnin sisällä, valitsen oikean ruoan. Useimmin kuitenkin aerobisen treenin jälkeen pyrin syömään hyvin tunnin sisällä treenin päättämisestä (hiilareita sekä proteiinia). Hiilihydraatit painotankin päivässäni ennen treeniä ja sen jälkeen.

Oletteko maistaneet näitä? Itse otsin laivalle mukaan suklaanmakuisia, todella nannaa!

Tällä hetkellä käytän tätä. Osassa joudun käyttämään vähälaktoosisia vaihtoehtoja, mutta usein jenkkilän tuotteista ei tulle vatsaongelmia. 
kuva lainattu

Tarvitsemmeko lisäravinteita? Pääsääntöisesti monipuolinen ruokavalio jossa on tarpeeksi myös proteiinia, riittää kehon tarpeisiin. Ravintolisät ovat hyvä apu esimerkiksi jos halutaan kasvattaa massaa, taata treenistä palautuminen, tarvitset lisäenergiaa tai jos olet liikenteessä ja ruokaa ei ole saatavilla. Ruokavaliomme tulisi koostua kuitenkin pääasiassa oikeasta ruoasta 🙂 Ravintolisät ovat nimensä mukaan ravintolisiä.
Huippukuntoon pääsemiseksi ei vaadita lisäravinteita. Sen todistaa Fitbody lehdessä komeillut Kati Alander! 🙂 Jos ruokavalio on monipuolinen, se riittää ainakin meille naisille usein. Miehet, joiden energiantarve on suuri, on helppo paikata vajetta lisäravinteilla. Oma yhteenvetoni tähän olisi diplomaattisesti, kyllä ja ei.Kuva lainattu


Aminohapot, osa kehoamme


 Aminohappoja on luonnostaan kehossamme noin 20. Osan näistä elimistö voi valmistaa itse toisista aminohapoista, toiset taas meidän tulisi  saada ravinnosta. Keho voi käyttää niitä tarvittaessa valmistamaan myös hiilihydraatteja ja rasvoja, mutta aminohappoja ei voi valmistaa niistä. Aminohappoja saamme ruuan sisältämistä proteiineista. Elimistössä ne pilkotaan ensin aminohapoiksi, jonka jälkeen niitä voidaan käyttää rakentamaan proteiineja kehon uusiutumiseen tai energian lähteenä.


Aminohappolisät


Aminohappoja syön ennen treeniä välttääkseni lihasten turhan kulutuksen ja hajoamisen  treenin aikana. Jos kehon energiavarastot ovat tyhjät, keho ottaa energiaa lihaksista.

Aminohappolisiä käytetään ensi sijassa nopeuttamaan palautumista, stimuloimaan lihaskasvua ja estämään lihasproteiinien hajoamista. Aminohapot tukevat kaikkien ihmiskudosten korjausta.
Aminohapot ovat ominaisuuksiltaan erilaisia. Osa niistä stimuloi lihaskasvua, toiset tehostavat suoritusta ja jotkin taas antavat paremman keskittymiskyvyn. Aminohappoja on kapseleiden muodossa sekä jauheena joka sekoitetaan veteen. Osaa suositellaan nautittavaksi ennen treeniä/treenin jälkeen, osaa myös treenin aikana.

Vaihdoin juuri tähän Star Nutritionin aminohappolisään
Kuva lainattu


Proteiinipatukat


Näitä syön esimerkiksi silloin, kun välipalaa tarvitaan ja ruokaa ei ole. Osa ihmisistä korvaa myös herkut näillä, ja useat toimivatkin siinä hyvin. Ala kehittyy koko ajan ja tuotteiden näkyvyys marketeissa kasvaa kovan kysynnän vuoksi. Kiinnittäisin huomiota näiden tuoteselosteisiin. Katsokaa paljonko siinä on sokeria, hiilareita ja proteiinia. 

Lemppari!
Lukuvinkki


Olen aina intopinkeänä kun ilmestyy uusia treenilehtiä! Eilen oli oikea megapläjäys sillä kaikki tulivat samana päivänä 🙂 
 Ei muuta kun lehtihyllylle siis! Näistä saa ihan erilaista motivaatiota omaan tekemiseen, suosittelen lämpimästi. 


Fitbody lehdessä haastattelussa Kati Alander, joka ei käytä mitään ravintolisiä! Tsekatkaa kondis!Ihanaa viikonloppua kaikille! Minä matkaan tänään Turkuun tsekkaamaan Voice of Finlandin finaalia. Ihana vapaa viikonloppu tulossa, tämä tyttö on innoissaan!! 🙂 Ystäviä, yhdessäoloa ja varmaan vähän ruokafiilistelyäkin. 

Tässä hieman tunnelmia eilisistä kuvauksista niinkuin lupailin, myöhemmin selviää lisää!

“True healthcare reform starts in the kitchen”

-Eevi