arki hyvinvointi ravitsemus terveellisyys Terveys Treeni

Ravitsetko kehoasi, vai vaimennatko nälkää?

Eevi_teittinen_Tommygirl_autumn“Kaikki lähtee suolistosta”. Onko todella näin? Kuinka paljon voisimme vaikuttaa omaan jaksamiseen sillä, että alkaisimme oikeasti kuunnella kehomme viestejä? Omasta kokemuksestani voin kertoa että hyvin paljon. Se ei paitsi paranna oloa huomattavasti, vaan myös ehkäisee esimerkiksi allergioilta ja sairauksilta. Sillä on väliä mitä syömme! Ravintoa tarkastellaan liian usein kalori-ajattelulla, jolloin unohdetaan oikeasti se tärkein, eli oman terveyden edistäminen. Kun ajattelu siirtyy kaloreista oikeasti ravintoon, ajatellaan asioita jo paljon pidemmälle. Kun omaa ravintoaan alkaa tarkastelemaan siten, mikä tekee minulle hyvää nyt ja myöhemmin, sekä unohtaa pelkästään tankkaus ajatuksen, alkaa ihan oikeasti tapahtumaan. Alamme voimaan hyvin!

Miksi aina on nälkä? Tiedän tämän tunteen hyvin. Nälän tunteeseen vaikuttaa moni asia, mutta myös se mihin kehomme totutamme vaikuttaa siihen, kuinka nälkään suhtaudumme. Nälkähän on luonnollinen olotila, joka kertoo myös esimerkiksi aineenvaihdunnan toimivan optimaalisesti. On hyvä jos nälkä yllättää jo hieman ennen seuraavaa ateriaa. Vaikka säännöllinen ruokailu on tärkeää, ei ruokaa kannata koneeseen tunkea koko ajan, sillä silloin kehomme alkaa keskittymään ruoan sulatukseen. Siihen kuluu energiaa. Siksi naposteleminen ei ole koskaan kannattavaa, sillä nälkä yllättää uudestaan nopeasti. Verensokerit heilahtavat jälleen. Kun syömme jotakin “väärää”, joka ei meidän keholle sovi, kärsimme usein erilaisista vatsavaivoista. Sokeri saa taas aikaan päänsärkyä, migreeniä, kiukkuisuutta, alakuloa ja tekee meidät väsyneeksi. Jokaisella asialla jonka suuhumme laitamme on oma vaikutuksensa, niin hyvässä kuin pahassa. Eevi_teittinen_ravintoasiaa Eevi_paastoaminen_kehon_tasapainoittaminen Eevi_teittinen_blogi_paasto

Vatsani on käynyt viimeaikoina hieman kierroksilla, enkä ole oikein löytänyt syytä siihen. Ei mitään suurempaa, mutta kuitenkin tiedostan, että voisin voida paremminkin. Energiatasot tuntuvat myös olevan hieman tukossa. Syön terveellisesti ja tietoisesti, joten mikä avuksi? Olen päättänyt lähteä liikkeelle paastosta. Tulen tekemään viikon mittaisen paaston kolmessa erilaisessa osassa, jolloin pelkkä mehupaasto kestää vain 3 päivää. Se toimii paremmin arkeeni ja on myös helppo toteuttaa. Lisäksi sillä saan taatusti tuloksia – niitä sisäisiä, jotka heijastuvat hyvinvointina ulos!

Olen paastonnut kerran aikaisemmin ja nyt ajattelin toteuttaa sen ensi viikolla hieman toisella tavoin. Tämä ensimmäinen, viikon mittainen paastoni oli täysin mehupaastoon perustuva. Tämä ei kuitenkaan sovi itselleni kovinkaan hyvin, sillä arki ei jousta kuten sen silloin kuuluisi. Tämänlaisen paaston parhaat hyödyt pääsevät esiin oikeanlaisessa ympäristössä, jossa voi oikeasti rauhoittua ja vain olla. Sen kanssa on tärkeää yhdistää kehon puhdistautumista edistäviä hoitoja ja harjoituksia. Koska en voi ottaa ja lähteä Thaimaaseen paastoamaan viikoksi, järjestän ihan omat Detox-viikot! Kaksi ensimmäistä päivää laskeudutaan paastoon omalla ruokavaliolla, josta siirrytään 3 päivän mehupaastoon. Tämän jälkeen palautetaan kehoa oikeanlaisen ruokavalion avulla kaksi päivää. Sen jälkeen siirrytään siihen omaan, terveelliseen ruokavalioon. Paastossa ei ole mitään järkeä, jos sitä ei lopeta oikein. Siitä häviää helposti sen hyötysuhde. Sokeri, vehnä tai minulla esimerkiksi maito eivät ole esimerkiksi asioita, joita kannattaisi sen jälkeen nauttia.

Saunomista, joogaa, salaatteja, vihermehun litkimistä, yli isoja huppareita, kotihoitoja, yrttiteetä ja villasukkamaniaa! Oh yes. Ensi viikolla tulee teemana olemaan kehon puhdistaminen, suoliston tasapainottaminen ja mielen virkistäminen! Kun homman suunnittelee hyvin, saa siitä paljon enemmän irti. Paastoon täytyy myös valmistautua henkisesti, sillä siinä asennoituminen on kaikki kaikessa. Parhaimmillaan se on hyvä ja energisoiva kokemus, joka auttaa meitä löytämään vastauksia esimerkiksi minun kohdallani tähän vatsan oireiluun. 

 

LOVEA -E