arki Blogi hyvinvointi Kuulumisia Mieli onnellisuus parisuhde Perhe ja suhteet

Saako parisuhteessa vaatia omaa tilaa?

eeviteittinen_Blogi_saako_parisuhteessa_vaatia_omaa_tilaaJokainen parisuhde on täysin uniikki, eikä niitä voi vertailla. Voimme antaa ystäville mielipiteitä, mutta silti me itse vastaamme omasta parisuhteestamme. Tiedämme millaiset rajat olemme siihen luoneet ja millainen kiintymyssuhde toimii juuri meidän kahden välillä. On pareja, jotka tuntuvat olevan aina kahdestaan, eivätkä he harrasta juurikaan aikaa ystävien kanssa. Tiedätkö omasta kaveripiiristäsi sen, joka häviää aina kun alkaa seurustelemaan? Jokaisesta porukasta tuntuu nimittäin löytyvän tämä ihmistyyppi.

Sitten on niitä, jotka eivät tee mitään yhdessä ja he tuntuvat muiden silmissä olevan täysin vastakohtia. Ihmetellään miten he pysyvät yhdessä vuodesta toiseen? Onko se sitten tottumusta, vai oikeaa rakkautta? En usko että on olemassa epäsopivaa, sopivaa tai vähemmän sopivaa suhdetta. Uskon kuitenkin siihen, että oman sisäisen tasapainon tulee säilyä.

Jos ystäviäni on uskominen, olen parisuhteissani väliinputoaja. Ystävät ovat minulle tärkeitä ja arvoissani ylhäällä, kuten on parisuhdekin. Kuitenkin tiedän, ettei ystäviä voi koskaan korvata puoliso, tai toinen ystävä. Jokainen ystävyyssuhde on yhtälailla ainutlaatuinen ja vaatii aikaa, sekä laadukasta yhdessä oloa. Rakennan myös parisuhteeni ystävyyden, luottamuksen ja yhdessä tekemisen kautta. Nämä molemmat ovat minulle ihan yhtä tärkeitä.

Kyllä minullakin on ollut vaiheita, kun olen ollut enemmän puolisoni kanssa, kuin ystävieni. Tyttöjen kanssa on kuitenkin ihan erilaista ja pitääkin olla. On ollut myös sellaisia aikoja, kun on tehnyt mieli olla yksin. Tästä päästäänkin siihen, voiko parisuhteessa kaikki olla hyvin, jos huomaa kaipaavansa enemmän omaa tilaa? Saako sitä pyytää ja kannattaako siitä kertoa toiselle?eeviteittinen_onnellinen_parisuhde_loyda_tasapaino

Mitä aikuisemmaksi kasvan, sitä enemmän alan ymmärtämään näiden kolmen pyhää tasapainoa. Tarvitsen nimittäin näistä kaikkia. Vaikka parisuhteeni perustuu hyvin paljon yhteiseen tekemiseen, samoihin arvoihin ja mielenkiinnon kohteisiin, tarvitsen yhtälailla tiiviitä ystävyyssuhteita, sekä sitä kuuluisaa omaa aikaa. Huumori ja arvomaailmat ovat asioita, jotka kuljettavat omia suhteitani. Ne yhdistävät ja rakentavat luottamusta. Toisen seurassa kuuluu viihtyä ja pystyä olemaan täysin oma itsensä. Suhteiden kuuluu antaa molemmille energiaa ja hyvää mieltä, inspiroida ja opettaa. On myös hyvä antaa sitä itselleen.

Omalla ajalla haluan usein vain olla yksin ja nautin siitä. Toisinaan saatan piiloutua peittovuoren alle karkkipussin kanssa ja katsoa Orange is the new Black-sarjaa monta tuntia putkeen. Tiedättekö kun on niitä sarjoja tai leffoja, joita haluaa katsoa nimenomaan yksin – enkä keksi syytä edes miksi, niin vain on. Voin myös yhtälailla lukea hyvää romaania, tai leipoa kolme erilaista reseptiä. Saatan myös istua hiljaa ja tuijotella taivasta, miettiä ihan kaikkea. Joskus tekee mieli karata luonnon helmaan ihmettelemään sen kauneutta.

Luovuus vaatii omaa tilaa ja aikaa itsensä kanssa. Jos ei ole koskaan aikaa ja tilaa kuunnella omia ajatuksiaan, kuinka voisi tietää mitä oikeasti haluaa? Löydän oman aikani avulla usein uusia kulmia, ajatuksia, oivalluksia ja ideoita. Siksi se on minulle niin tärkeää. Haluan kuulla mitä sisimpäni yrittää minulle kertoa ja mitä asiaa sillä on minulle ja maailmalle. Yksin oleminen lataa myös akkuja.

Oman tilan tarve ja sen hakeminen eivät oikeastaan liity millään tavalla siihen toiseen, vaan ainoastaan omaan itseesi. On varsinaista kypsyyttä haluta viettää aikaa itsensä kanssa, sillä jos et itse viihdy omassa seurassa, kuinka kukaan muukaan viihtyisi? Itsensä arvostaminen on osa sitä, että osaa pysähtyä ja vaatia aikaa itselleen ja omalle olemiselleen. Olet nimittäin upea.eeviteittinen_hyva_olo_lahtee_sisalta_oman_ajan_tarkeys

Rakastan viettää aikaa ystävien, puolison ja perheen kanssa, mutta huomaan myös kaipaavani sitä omaa tilaa aina säännöllisesti. Kun arki on meillä kohtalaisen tiivistä yhdessä olemista, täytyy joskus vain irroittaa jostain tilaa ihan itselleen. Ehkä sen oman tilan vuoksi odotan myös yhteisen kodin valmistumista, sillä siellä meillä on halutessamme omat jutut ja paikat olla. Uskon sen jälleen vain parantavan tätä kaikkea entistäkin enemmän!

Uskaltakaa kertoa toiselle miltä teistä tuntuu. Jos huomaat kaipaavasi omaa tilaa, se kannattaa sanoa. Usein sen tarpeen huomaa hieman ylikuormittuneesta olosta, ahdistuksesta, epätasapainoisesta olosta tai siitä, että tekee mieli olla ihan hiljaa. Ainakin meillä ymmärrys puolin ja toisin toimii juuri silloin, kun puhutaan näistä kaikista.

Oma tila ei ole koskaan toiselta pois, vaan on pikemminkin koko parisuhteen hyvän olon perustana. Tästä ei siis kannata loukkaantua, mikäli toinen kertoo kaipaavansa myös omaa aikaa ja tilaa olla. Hän ei rakasta sinua yhtään vähempää.

Kun sinulla on hyvä olla itsesi kanssa, näkyy se myös parisuhteessa <3 Ihanaa sunnuntaita, vietit sen sitten itsesi, puolison tai ystäviesi kanssa! -E