arki Blogi hyvinvointi Kauneus onnellisuus parisuhde Perhe ja suhteet Terveys

Kirosanana vauvakuume

eeviteittinen_blogi_lapsettomuus_kirosanana_vauvakuume

En koskaan osannut ajatella, kuinka monimutkaista perheen perustaminen voisikaan olla. Nuorena kaikki näyttäytyi hyvin yksinkertaisena. Tänä päivänä ei ole pakollista mallia. Eroaminen on normaalia elämän kasvua, uraputkessa juoksevat naiset ovat enemmän kuin tavallista, naimisiin ei ole pakko mennä kenenkään, lapsia saadaan yhä myöhemmin ja liitot ovat yhä vapaamuotoisempia. Kangistuneista kaavoista on tultu siihen, että kukin voi tehdä kuten tuntuu itselleen parhaalta. Tämä muutos on mahtavaa, mutta tuo mukanaan myös haasteita.

Vaikka samoja haasteita on ollut olemassa jo aikaisemminkin, tuntuu osa aiheista nousevan nyt vasta kunnolla pinnalle. Yhteiskunnassa on tapahtunut muutos, sitä on turha olla kiistämättä. Muutos tuo aina mukanaan niin hyvää, kuin huonoakin. Me naiset olemme nostaneet pöydälle rohkeasti ongelmia, joista on aikaisemmin vain vaiettu. Lapsettomuus ja lapsettomuuden pelot ovat monen naisen jokapäiväisissä ajatuksissa. Se kuinka raskasta se kullekin oikeasti on, ei voi kukaan muu kokea kuin nainen itse. Olemme kuitenkin yhtä tiimiä. Kukaan ei ole yksin, vaikka siltä helposti tuntuisikin.

eeviteittinen_kuva_puurovisuals_Ovumia_Fertinova_lapsettomuushoidot

Tiedän kuinka turhauttavaa saattaa olla tilanteet, joissa vastuun ottaminen tuntuu niin ahdistavalta, ettei tiedä miten päin olisi. Kirjoitin aikaisemmin lapsettomuuden pelostani, joka hieman hälveni käytyäni Ovumia Fertinovan hedelmällisyyskatsastuksessa. Olen kovin onnellinen siitä, että minulle vinkattiin tästä mahdollisuudesta. Tämä vinkki johti nimittäin lopulta siihen, että pääsin tekemään yhteistyötä heidän lähettiläänä. Voit lukea koko jutun käynnistäni hedelmällisyyskatsastuksessa ja sen sisällöstä täältä.

Koin tämän kokemuksen käänteentekevänä, koska sain tietää mikä on oikeasti oma tilanteeni hedelmällisyyden osalta. Hedelmällisyys on osittain nimittäin synnynnäinen, sillä meillä on munasoluja juuri se määrä, mitä meillä on ollut jo syntyessämme. Toisaalta elämäkin heittelee sen verran, että absoluuttista totuutta ei ole tämäkään osalta. Siksi minusta tämänkaltainen tutkimus olisi loistava ihan kaikille naisille. Itseäni kalvoi eniten ajatus siitä, että mitä jos aika ajaa ohitseni enkä tiedä tilanteestani mitään? Tieto voi lisätä tuskaa, mutta myös antaa meille mahdollisuuksia, joita ei muuten olisi. Tämäkin asia on hyvä kohdata, sillä pakoon emme tule totuutta pääsemään.

Keskustelin myös aiheesta Ovumia Fertinovan omaa blogia kirjoittavan Anna-Maija Kakkosen kanssa. Uusimman tekstin Anna-Maijan kanssa käydystä keskustelustamme voit lukea täältä. Kävimme paljon henkilökohtaisia asioita läpi, joka tuntui itselleni jotenkin luontevalta. Haluaisin ehdottomasti tuoda tämän asian isommin esille, sillä huomasin ensimmäisen tätä aihetta käsittelevän tekstini jälkeen vahvasti sen, kuinka paljon tästä toivottaisiin puhetta, tietoa ja erityisesti vertaistukea.

eeviteittinen_vauvakuume_Ovumia_Fertinovaeeviteittinen_blogi_hedelmallisyyskatsastus_naisen_hormonit

Olen aina tiennyt haluavani äidiksi. Toivon sitä nytkin. Toisaalta tiedostan myös sen, ettei toinen osapuoli ole vielä valmis. Vaikka asian ymmärtäisi täysin, tuntuu se silti naisena todella pahalta. Ajatus omasta iästä ja sen mukanaan tuomista faktoista hirvittää. Onneksi meille molemmille on kuitenkin selvää se, että haluamme yhteisen perheen. Se tulee tapahtumaan tavalla tai toisella, joka hieman lievittää omaa ahdistustani. En tiedä onko kyse hormoneista ja siitä kuuluisasta sisäisestä kellosta, mutta ainakin itse tunnen joka päivä sen, mitä kaipaan. Lapsi on todella toivottu minun puoleltani koska vain.

Tiedostan olevani jotenkin todella herkillä. En kestä lainkaan heittoja “taitaa sisäinen kello huutaa”, tai “koska teette lapsia?”. Äläkä käsitä väärin. Rakastan olla lasten kanssa, mutta olen huomannut kaipaavani nyt myös etäisyyttä heihin. Jotenkin vain välillä tuntuu siltä, etten pysty. Lapsen katse saattaa liikuttaa niin paljon, että alan itkemään. Onko kukaan muu kokenut mitään tällaista? Itsensä kovettamista “pakon” takia?

Tiedän myös lukuisia pareja, jotka ovat taistelleet lapsettomuuden kanssa. Tiedän myös niitä, jotka eroavat pitkän yhteisen taipaleen jälkeen vain siksi, ettei toinen haluakaan enää lapsia. Todella vaikeita ja raskaita asioita ihan kaikki. Kaipaamme tähän tukea ja vaihtoehtoja. Ovumia Fertinova tarjoaa paitsi ennaltaehkäisevää hoitoa, mutta lämminhenkisellä klinikalla hoidetaan myös lapsettomuutta kokonaisvaltaisesti. Näissä aiheissa en voisi liikaa painottaa henkistä tukea ja ymmärrystä.

eeviteittinen_nainen_hyvinvointi_perheen_perustaminen

 

Emme ole oikeasti yksin <3 -E

Kuvat – Puurovisuals